Zápas Sparta - SK Dynamo

Jihočeský staronováček přijel na Letnou s aureolou druhého týmu tabulky, kterému úřadující mistr dýchal ze třetí příčky na záda. Zápas však měl ještě jeden nečekaný prestižní náboj, neboť Sparta nastoupila s velkým sponzorským nápisem budějovického piva "Samson" na prsou, zatímco hosté tradičně propagují značku Budvar!

Málokdo však očekával, že tato novinka dodá domácímu týmu takovou samsonovskou sílu, neboť za pouhých devět minut klečeli svěřenci trenéra Tobiáše na kolenou... Ve 2. zahrál Labant trestný kop a obrana hostů jen přihlížela hlavičce neatakovaného Lokvence - 1:0. O pět minut později si dal slovenský reprezentant repete, obrana míč tentokrát odvrátila za šestnáctku a nápřah mladíčka Rosického, který ještě lízl Drahorád, zapadl do levé šibenice - 2:0. Do třetice všeho zlého přišlo pro Jihočechy v 9., kdy Z. Svoboda našel Siegla, jeho hlavičku Drobný jen vyrazil k Lokvencovi, který ani podruhé nezaváhal - 3:0!

Letenský stadion byl v extázi a diváci, kteří se poprvé na podzim dočkali výborného výkonu svého týmu po celé utkání, nenasytně dychtili po dalších gólech. Ve 21. utekl Labant Drahorádovi a Sieglova hlavička letěla jen těsně nad břevno. Ve 25. se opět skóre měnilo. Pejša fauloval kousek za vápnem Lokvence a exekutor Z. Svoboda poslal míč do opačného kouta, než čekal Drobný - 4:0. Hosté byli zralí na ručník a na další branky ve své síti. Ve 28. měli štěstí, když rybička J. Novotného mířila do tyče a Barankovu dorážku vyškrábl Drobný na roh. Ve 32. strážce branky podobný závar již neuhasil, neboť J. Novotný přiťukl míč Rosickému, který přízemní střelou dohnal Lokvence - 5:0! Ve 37. pálil Labant po rohu z voleje těsně nad břevno, ve 41. pak po průniku dvojice zmařil Drobný Lokvencovi hattrick.

Hned po přestávce mohl zarovnat gólový půltucet střídající Sionko, potom dal o sobě dvakrát vědět, ale bez korigujícího efektu Obšitník. V 64. zahráli sparťané další nacvičený signál, trestný kop Z. Svobody neletěl na branku, ale na volného Lokvence, který vybídl ke skórování Sionka - 6:0.

Poslední gól si dali Jihočeši sami, když po akci dvojice Lokvenc-Horňák byl ve skluzu u balonu dřív Penner než Siegl a uklidil míč do vlastní sítě - 7:0. I ve zbývajícím čase bylo před hostující brankou horko, ale v šancích často hráči dávali přednost kudrlinkám před efektní koncovkou, takže se místo vyžadované desítky nakonec čepovala "jen" sedmička, která však měla správný fotbalový říz.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "Budu hodnotit jen jedno mužstvo, protože to druhé prakticky neexistovalo. Sparta zahrála výborně a prokázala svoji sílu. Když se takový fotbalový stroj rozjede, není už k zastavení a sedmigólová porážka je pro nás ještě milosrdná. Nejsme však fotbalově tak špatní, jak jsme zahráli na Letné..."

Ivan Hašek (Sparta): "Během reprezentační přestávky mužstvo dobře potrénovalo a bylo na zápas patřičně nažhavené. Potvrdilo stoupající formu, která, myslím, přichází v pravý čas. Byla to nejlepší pozvánka pro diváky na zápas s Girondins Bordeaux."