Jedenáct odehraných zápasů, šest výher, dvě remízy, nejvíce nastřílených gólů a první místo v tabulce. Dorost Dynama v aktuálním ročníku celostátní dorostenecké ligy zatím válí a čtyři kola před koncem podzimní části je na čele tabulky. Aktuální stav týmu, provázanost s B-týmem a A-týmem nebo zajímavé hráče kádru rozebírá v rozhovoru pro klubový web hlavní trenér Stanislav Rožboud.

Trenére, na úvod nemůže přijít jiná otázka. Po jedenácti kolech vedou dorostenci Dynama celostátní ligu dorostu. Jaký je to pocit?
Pocit je to samozřejmě příjemný, dlouhou dobu se tady devatenáctkový dorost takhle vysoko nepohyboval. Naposledy co si pamatuju, před třemi roky jsme po podzimu byli na 3. místě, což byl velice dobrý výsledek. A aby byl dorost na prvním místě, to si já pamatuji naposledy někdy v devadesátých letech. Je to mimořádné, musím ale říct, že víc mě těší, jakou předvádíme hru. Tabulka je hodně vyrovnaná, mě ale těší, že díky našim výkonům můžeme o nejvyšší příčky hrát. Je to příjemné i pro kluky, najednou se o nich začínají lidi bavit, vzrůstá zájem.

V minulém kole vaši svěřenci v boji o čelo tabulky porazili Karvinou, jak náročné tohle utkání bylo?
Byl to trochu jiný zápas než ostatní souboje v dorostenecké lize. Řekl bych, že Karviná se vydala zahraniční cestou, mají tam kluky z Afriky, z Brazílie. Hráli jsme proti fyzicky vyspělému týmu, věděli jsme, že mají velkou sílu dopředu, ale zároveň i okénka vzadu. Zápas jsme zvládli hlavně v defenzivě, poprvé v sezoně jsme udrželi čisté konto, což byl i jeden z cílů, se kterým jsme do zápasu šli.

Nicméně tabulka je hodně našlapaná, mezi 1. a 13. místem je rozdíl pouhých 7 bodů. Musíte tedy hráče uklidňovat?
Kluci podávají stabilně dobré herní výkony, na tabulku až tolik nekoukáme. Je ale samozřejmě příjemné, že jsme první. Pojí se s tím i to, že si hráči věří a do každého zápasu jdeme s tím, že ho můžeme vyhrát.

Co jsou podle vás hlavní důvody dosavadních dobrých výsledků?
Řekl bych, že důvody nejsou jenom v této sezoně, ale i v těch předešlých. Je to o způsobu vedení hráčů napříč celou akademií. Na našich letošních výkonech už se podílelo spoustu trenérů v předešlých kategoriích, teď je to takové vyvrcholení. Nechci to ale přeceňovat, naším cílem je, aby kluci předváděli výkony, kterými si řeknou o posun do B-týmu, případně i A-týmu.

Co jste si tedy před sezonou stanovili jako hlavní cíl? Je to umístění v tabulce nebo se hlavně snažíte o rozvoj individuálních dovedností hráčů?
V téhle kategorii už se to láme, ta důležitost se vyrovnává. Samozřejmě chceme hrát vysoko, koukáme se ale hlavně na to, jakým způsobem k vítězství dojdeme. Snažíme se předvádět hru, kterou od kluků vyžadujeme napříč všemi kategoriemi. Cílem je hrát zajímavý fotbal, chceme, aby padali góly, máme určité herní pilíře, které od kluků v zápasech požadujeme. Neříkám ale, že výsledky nejsou důležité, kluci chtějí vyhrávat, my se ale hodně díváme i na výkony, kterými k výsledkům dojdeme.

Několik hráčů už se objevilo v nominacích A-týmu, naposledy v poháru naskočil Petr Zíka. Jak probíhá komunikace mezi jednotlivými kategoriemi Dynama?
S trenéry A-týmu i B-týmu jsme v každodenním kontaktu. Bavíme se, jakými způsoby kluky posunout dál, kde by za měsíc, za dva mohli být. Pro nás je prioritou, abychom kluky posílali výš a aby se prosazovali, to je nejlepší vysvědčení pro celou akademii. To, že se to některým klukům daří, je obrovská motivace i pro ostatní, vidí, že i oni se můžou dostat do nominace áčka v soutěžním zápase.

Do A-týmu už se posunuli například Ondřej Čoudek, Vojtěch Hora, nebo Colin Andrew, kteří v posledních letech devatenáctkou prošli. Musí být příjemné vidět, že hráči pod vaším vedením rostou a posouvají se, že?
Samozřejmě, tohle mi dělá radost. Kluci, kteří už nakoukli do A-týmu, ukázali ostatním, že to jde. Ukázali, že jsou z akademie dobře připravení a na úrovni dospělého fotbalu obstojí. Je jenom dobře, že si jich trenéři prvního týmu všímají a chtějí jim dát šanci. Teď už je jenom na nich, jak to budou potvrzovat dál.

Které hráče byste vypíchl z aktuálního kádru dorostu? Kteří hráči mají podle vás výhledově největší šanci na posun do B-týmu, případně A-týmu?
Máme jich tu víc a na různých postech. V obraně bych vypíchl Matěje Faltuse, v záloze potom bratrance Petra a Honzu Zíkovi, společně s Dominikem Loužeckým. V útoku se jeví hodně zajímavě Tugy – Tuguldur Gantogtokh. Všichni před sebou mají ještě hodně práce, nechtěl bych zapomenout ani na další hráče, máme tady spoustu kvalitních kluků, kteří mají šanci se v budoucnu prosadit.

A jaký je podle vás hlavní rozdíl mezi dorostem a muži, s čím se kluci musí vypořádat?
Tady v dorostu se kluci celou sezonu srovnávají jen s hráči, kteří jsou všichni podobně staří. Kdežto když poskočí do chlapů a potkávají zkušené hráče, je to velký rozdíl. Souvisí to i s taktickou svázaností hry, v čím vyšší kategorii hráči hrají, tím více se na taktickou přípravu klade důraz. Zároveň do toho pak vstupuje i faktor tlaku. Je něco jiného hrát za dorost a poté hrát ligu na Střeleckém ostrově před více lidmi, když už se výkony rozebírají v novinách, řeší se, kdo měl a neměl hrát a podobně.

V týmu je i několik cizinců – kanadští bratři Normandeauovi, Mongol Tugy, několikrát naskočila i posila z Dominikánské republiky Thomas Jungbauer. Je obvyklé, že už v dorosteneckých kategoriích posilují kluby o zahraniční hráče? A jak vůbec na podobné hráče narazíte?
Obvyklé to úplně není. Primárním cílem je, abychom měli v týmu kluky z regionu, abychom naplno využili naši regionální pozici. Pokud ale například na určité pozici nemáme dostatečnou konkurenci, pomůžeme si i kluky ze zahraničí. Částečně je to ale i shoda okolností, Tugy se s rodiči přistěhoval do Tábora, proto jsme na něj narazili. Bratři Normandeauovi jsou u nás zase v rámci spolupráce s jedním kanadským týmem.

Zmíněný Tugy je nejlepším střelcem týmu. Jak byste ho popsal? Mají se fanoušci Dynama těšit na to, že ho v budoucnu uvidí v A-týmu?
Řekl bych, že potenciál má obrovský. Ze začátku to nebylo jednoduché, neuměl jazyk, zařizoval si školu a po fotbalové stránce vypadal hodně syrově. Pracovali jsme s ním, setkali jsme se s jeho rodiči. První půlrok sem dojížděl na tréninky jednou v týdnu a postupně se začleňoval. Po tom, co se k nám připojil na plno je u něj vidět ohromný pokrok. Pokud by se i do budoucna zlepšoval takovýmto způsobem jako doteď, myslím, že výhledově může být opravdu posilou i pro první tým. Je trochu jiný než naši hráči, má výbornou pohybovou kulturu, je pokorný, ale hladový. I přes jazykovou bariéru se začlenil dobře, má kolem sebe pozitivní auru.

Tabulka celostátní ligy dorostu po 11. kolech. Zdroj: FAČR