První venkovní výzvu nové sezony mají před sebou fotbalisté českobudějovického Dynama. Již v sobotu vyrazí totiž Jihočeši do pražských Vršovic, kde vyzvou Slavii. Utkání ve Fortuna Areně odstartuje ve 20 hodin.

Statistiky


SK Slavia Praha
www.slavia.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
9. místo (1 bod)
Umístění v tabulce
15. místo (0 bodů)
0:0
Skóre
0:2
Nikdo
Nejlepší střelci
Nikdo
Nikdo
Nejvíce asistencí
Nikdo
Slovácko - Slavia 0:0
Poslední ligový zápas
Dynamo - Olomouc 0:2
R
Forma
P

Představení soupeře

Pražská Slavia měla v uplynulé sezoně opět jen ty nejvyšší ambice. Sešívaní do posledních kol sváděli tuhý boj o ligový titul s rivalem ze Sparty, avšak nakonec to byl právě celek z Letné, kdo se radoval. Tým vedený trenérem Jindřichem Trpišovským se tak potřetí v řadě musel spokojit pouze s druhou příčkou v konečné tabulce.

Slávisté v pauze mezi sezonami tak rozhodně nelenili a opět byli aktivní na přestupovém trhu. Kádr celku z Vršovic se dočkal několika úprav, díky kterým věří červenobílí, že opět vystoupají na ligový trůn. Motivace je o to větší, jelikož vítěz aktuálně rozběhnutého ročníku zamíří přímo do základní skupiny Ligy mistrů.

Jak již bylo zmíněno, Sešívaní reagovali na opětovné druhé místo na přestupovém trhu náležitě. Do Edenu totiž dorazila z Plzně jedna z hlavních tváří celé Chance Ligy Tomáš Chorý, který by měl družstvu Jindřicha Trpišovského výrazně pomoci v ofenzivě. O to samé by se měl přičinit i navrátilec z hostování Daniel Fila, jenž v Teplicích prožil parádní ročník a vrací se opět do Vršovic porvat o svoji šanci. To samé platí i o Filipu Prebslovi či Antonínu Kinskému, který se rázem po dlouhodobém zranění Jindřicha Staňka stal brankářskou jedničkou týmu.

Přípravné období zvládly Pražané téměř na jedničku. I přes delší absenci reprezentantů z Eura totiž Slavia zvítězila ve čtyřech přípravných duelech z pěti. Pouze na úvod sešívaní remizovali s Pardubicemi. Poté si však museli sklonit před Slavií Wroclav, Rapid Vídeň, Podbrezová a v generálce na novou sezonu i se Žilina, se kterou si slávisté poradili vysoko 5:1.

První ligové kolo však ale Slavii nevyšlo vůbec podle představ. Na hřišti v Uherském Hradišti totiž Pražané ani jednou neskórovali a z jihu Moravy si tak odvezli pouze bezbrankovou remízu.

Poslední vzájemné ligové utkání (F:L, 2023/24, 25.11. 2023):
SK Slavia Praha – SK Dynamo České Budějovice 2:1 (1:1)
Góly: 7. Jurečka, 71. Masopust – 20. Adediran
Rozhodčí: Kvítek – Kubr, Kříž.
b>ŽK: Hromada – Zápotočný, Šigut, Adediran.
Sestava Slavie: Mandous – Vlček, Ogbu, Bořil (C) – P. Ševčík (90+3. Oscar), Hromada (46. Zafeiris) – Tomič (60. Provod), Jurečka, Wallem, Chytil (76. Schranz) – Van Buren (60. Masopust).
Sestava Dynama: Šípoš – Sladký, Nikl, Králik (C), Trummer – Suchan, Hubínek – Šigut (63. Osmančík), P. Hellebrand, Alli (78. Skalák) – Adediran (85. V. Hora).

Z dynamácké kabiny

Ani Českobudějovičtí nezačali ligu vítězstvím. Po zdařilé letní přípravě se družstvo Jiřího Lercha muselo v prvním kole sklonit před Olomoucí, Hanáci si po dvou brankách Jana Klimenta odvezli výhru 2:0. „Určitě jsme chtěli první duel vyhrát, chtěli jsme potěšit naše fanoušky. Jdeme však zápas od zápasu. Určitě nás to nějak nerozhodí. Jsme připraveni na další zápasy, budeme bojovat o každý metr na hřišti, o každý bod. Sezona je ještě dlouhá, takže věřím, že to nakopneme a budeme úspěšní,“ říká středopolař Marcel Čermák.

Další ligový týden je v plném proudu a před Jihočechy tak stojí nová výzva v podobě jednoho z hlavních titulových aspirantů. „Zápas v Edenu je jeden z těch největších, který můžeme v sezoně odehrát, moc se na to těšíme. Je to jejich první domácí zápas, takže přijde určitě plný stadion.,“ vyhlíží už sobotu Čermák, pro kterého půjde samozřejmě o speciální utkání, jelikož ve Slavii dříve působil. „Určitě na léta ve Slavii rád vzpomíná, byly to pěkné roky, které mi do budoucna hodně daly. Vždycky se do Edenu rád vracím,“ popisuje.

„Vždycky tyhle zápasy s favorizovanými celky jsou možná lepší v tom, že se každému hraje uvolněněji, ale pro nás se nic nemění. Bereme to jako každý jiný zápas, dáme do toho všechno. Určitě do Prahy nejedeme to jenom odehrát, jedeme Slavii potrápit a udělat úspěšný výsledek pro nás,“ zakončuje Čermák.

Vstupenky

Družstvo Jiřího Lercha bude potřebovat ve Vršovicích vaši podporu! Domácí totiž požene do boje naplněná Fortuna Arena. Českobudějovičtí fanoušci si však stále mohou zakoupit lístky do sektoru hostů na tomto odkazu. Pojeďte s námi do Prahy, Dynamáci!