Áčko čeká o víkendu sedmé kolo, páté je připravené pro béčko, třetí seniorská kategorie Dynama ale na start až doteď čekala. Ženský tým vedený hlavní trenérkou Dianou Benátovou se chystá na rozjezd České fotbalové ligy žen, třetí nejvyšší soutěže, kam vloni z prvního místa divize postoupil. Jak se těší? Co příprava? Jak jsou ženy nachystané? Na to v rozhovoru odpovídali trenérka Benátová a kapitánka Tereza Školková.

V loňském ročníku se vám podařilo vyhrát divizi a postoupit do vyšší soutěže.
DB: Konečně. (smích)

Mistrovské oslavy jste si jistě užily, teď vás čeká start. Jak se těšíte?
DB: Extra jsme neoslavovaly. Už déle se vědělo, že postoupíme, takže jsme se spíš připravovaly na novou výzvu. Myslím si, že holky trénují dobře a snad potvrdíme všechno v zápasech. Budeme se prát o to, abychom se za rok mohly postoupit ještě výš.

Takový je cíl? Hned za rok postoupit ještě dál?
DB: Pokud to půjde, tak bychom chtěly. Nebude to tak lehké jako v divizi, ale myslím si, že na to holky mají. Půjdeme s pokorou zápas od zápasu, ale bavily jsme se o cílech a jedním z nich je postup. Do druhé ligy určitě patříme.

K přípravám na novou sezonu slouží i soustředění, které máte teď, pár dní před startem, na Složišti.
DB: Původně jsme chtěly dál, vloni jsme byly u Děčína, ale bylo by to těžké. Byla jsem na to sama (skončil trenér Hanzlík, trenérkou je tak Benátová a od minulého týdne jí pomáhá Sebastien Böhm z B-týmu, pozn. redakce), navíc s malým (nedávno narozený synek Sebastien, pozn. redakce), tak by to bylo náročnější. Rozhodly jsme se udělat soustředění alespoň tady. Pro stmelení kolektivu je to určitě fajn. Využily jsme ho i na různé kvízy, pohovory a samozřejmě tréninky. Během léta jsme nabíraly fyzičku, teď vše ladíme.

Vnímají to stejně také hráčky?
TŠ: Jsme rády, že máme soustředění, tmelíme kolektiv a podobně. Doladíme detaily a můžeme vstoupit do nové soutěže.

S čím do nové soutěže vstoupíte?
TČ: Jak jsme byly delší dobu v divizi, bylo to pořád to samé. Většina holek půjde do soutěže víc natěšená, protože nevíme, co od koho čekat, soupeři budou těžší. Nálada je skvělá, všechny se těšíme na první zápas.

Jak velkou obměnou prošel před startem ročníku kádr?
DB: Přišly tři dorostenky, ale zůstala nakonec jen jedna. Z různých důvodů ještě skončily dvě holky, tým ale vesměs zůstal stejný. Myslím si, že budeme silné a občas doplníme tým dorostenkami, které se každý rok posouvají výš a výš.

Celý tým už se nemůže dočkat startu České fotbalové ligy, ještě předtím jste ale hrály přípravné zápasy. Jak dopadly?
DB: No… výsledky byly různé. (smích) Přiznám se, že přípravu, jak jsme hrály každý rok zápasy, ve kterých dominujeme, jsem se snažila udělat těžší. Přáteláky jsme tak měly s týmy z vyšší soutěže, celkově jich bylo pět. Vyhrály jsme jen jednou, ale třeba teď naposledy jsme hrály s Raptorkami, se kterými jsme hrály baráž a ony postoupily rovnou do druhé ligy. V prvním poločase jsme vedly, pak se to ale prostřídalo a nakonec jsme prohrály 2:3. Ale jinak byla příprava super, ukázala nám spoustu věcí. Holky byly zvyklé v minulé sezoně jen útočit a ne moc bránit, teď v přípravě s těžšími soupeři se ukázalo, na čem bude třeba zapracovat. Jinak nám ale příprava dala opravdu hodně.

Je pravda, že to asi bude úplně něco jiného, než na co jste zvyklé.
TŠ: Do každého zápasu jsme teď šly s tím, že jdeme vyhrát. A vždycky se to povedlo. Teď do toho půjdeme s tím, že nevíme, co čekat. Musíme k tomu přistoupit jiným způsobem a trochu zodpovědněji. Nebude to tak, že každému naložíme osm nebo deset, ale musíme zapracovat na chybách. Určitě to bude oproti divizi rozdíl.

Zase to ale bude obrovská zkušenost.
TŠ: Stoprocentně. I po fyzické stránce, nebudeme moct střídat hokejově. A psychicky také. Jak už jsem řekla, nevíme, co od koho čekat.

První zápas čeká ženy Dynama už v sobotu. V rámci 1. kola České fotbalové ligy se představí ve 14 hodin na hřišti TJ Sokol Chyše. Kompletní program najdete zde.