Jedna z letních posil Dynama, osmnáctiletý stoper Thomas Jungbauer, odletěl na konci října do jihoamerického Chile, kde v dresu Dominikánské republiky reprezentoval svoji zemi na Panamerických hrách. Thomas nám v týdnu před utkáním s Teplicemi povídal o této pro Čechy netradiční zkušenosti, či o svém dosavadním působení v Dynamu pro zápasový časopis Dynamák.

Thomasi, na konci října jsi odletěl reprezentovat Dominikánskou republiku na Panamerické hry v Santiagu de Chile. Popiš prosím našim fanouškům tenhle v Česku ne úplně známý turnaj.
Panamerické hry jsou postaveny na podobném principu jako olympijské hry. Na šampionátu se střetávají všechny země Severní a Jižní Ameriky. Co se týče sportovních disciplín, opět jsou zastoupeny velmi podobné sporty a disciplíny jako na letních olympijských hrách. Platí zde i obdobné věkové omezení pro účastnící se fotbalisty, nastoupit mohou pouze hráči do 23 let. Hry se konají jednou za čtyři roky, vždy rok před letní olympiádou.

Jakou prestiž má šampionát přímo v Americe? Kolik fanoušků třeba chodilo na stadiony?
V Americe je tomuto turnaji přikládána velká důležitost, vlastně je to jeden z největších amerických sportovních šampionátů. Stadion byl vždycky slušně zaplněný, především samozřejmě, když hrálo domácí Chile.

Ještě před turnajem jsi odehrál dvě přípravná utkání, na samotném šampionátu jsi nastoupil také dvakrát. Jak turnaj hodnotíš po sportovní a výsledkové stránce?
Myslím si, že jsme mohli s naším týmem ukázat více a vybojovat na hrách ze zápasů více bodů, než se nám nakonec podařilo. Jedna remíza ze čtyř utkání podle mě neodpovídá tomu, jak jsme zápasy odehráli. Přesto jsem s výkony našeho výběru velmi spokojen, myslím, že ani já sám se nemám za co stydět.

Šampionát se konal v hlavním městě Chile – Santiagu. Měl jsi během šampionátu čas si město prohlédnout?
Naštěstí ano, v rámci reprezentačního srazu jsme měli jeden den na prohlídku města, kam jsme se vydali společně s celým týmem. Santiago je veliké město a určitě je v něm plno míst a věcí, které stojí za to vidět.


Týmová fotografie Dominikánské republiky před utkáním s Uruguayí. Thomas v horní řadě čtvrtý zleva.

Matku máš z Dominikánské republiky, otce z Rakouska. Reprezentuješ svou rodnou Dominikánu. Je ti některá ze zemí blíž nebo bereš oba státy jako své domovy?
Opravdu beru jako svůj domov obě dvě země. V Dominikánské republice jsem se narodil, v Rakousku jsem ale zase vyrůstal. Jsem každopádně hrdý na to, že jsem mohl Dominikánskou republiku, zvláště na tak prestižním turnaji, reprezentovat.

Za A-tým Dynama jsi dosud nastoupil jednou v poháru, naskočil jsi několikrát také za B-tým i devatenáctku. Jaká je tedy nyní tvoje pozice v Dynamu?
Je to všechno v gesci trenérů, uvidíme, jak to bude pokračovat. Já se budu nadále snažit podat vždy nejlepší možný výkon, ať už nastoupím za jakýkoliv výběr Dynama a ať už budu hrát na hřišti na kterékoliv pozici.

Před angažmá v Dynamu jsi nastupoval v mládežnických kategoriích v Itálii a Rakousku, jak bys srovnal tyto úrovně s úrovní fotbalu v Česku?
Z toho, co jsem zatím měl možnost poznat, bych řekl, že český styl hry je o dost více zaměřený na tělesnou a silovou stránku hry. Určitě je celkově více agresivní než například italský fotbal. Zároveň vidím jako velký skok i samotný přechod mezi mládežnickým a dospělým fotbalem.

V Dynamu už jsi nějaký ten měsíc, jak na tebe zatím město a samotný klub působí?
Zabydlel jsem se tady hodně rychle, všechno proběhlo bez problému. Musím říct, že se tu cítím opravdu dobře, ať už se bavíme o prostředí v Dynamu nebo celkově Českých Budějovicích.


Thomas během utkání Panamerických her proti Uruguayi

Rozhovor vyšel v rámci zápasového časopisu Dynamák k utkání 15. kola F:L s Teplicemi.