Ligový kolotoč pokračuje pro českobudějovické Dynamo naplno. Již v sobotu odpoledne nabrali Jihočeši směr daleká Ostrava, kde v neděli po obědě vyzvou místní Baník, aktuálně pátý celek ligové tabulky.

FC Baník Ostrava

Představení soupeře

Po pražské Spartě vyzve Dynamo další významnou sportovní značku. Baník Ostrava je klub s bohatou historií a patří u nás k těm nejúspěšnějším. Ostravský celek je znám svojí fanouškovskou základnou. Chachaři, jak se ultras Baníku přezdívá, patří k těm nejaktivnějším a nejvěrnějším. Se svými idoly totiž cestují napříč republikou a vytvářejí svému týmu domácí atmosféru. Ta se dá parádní očekávat i v neděli ve vzájemném souboji s Dynamem.

Ostravané v posledních letech mířili za jedním cílem, tím byla účast v evropských pohárech. Dlouhé roky se to Baníku nedařilo naplnit, povedlo se to až v předešlé sezoně, kdy pod vedením Pavla Hapala skončila Ostrava na čtvrtém místě a mohla tak letos na startu sezony zabojovat o účast v základní skupině Konfereční ligy UEFA. Baníkovci si nejprve ve druhém předkole lehce vyšlápli na arménské Urartu, avšak následně jim stopku zastavila slavná Kodaň. Dánský celek však neměl rozhodně nic zadarmo, po úvodním duelu držel náskok 1:0, avšak Baník hnán parádní kulisou v Ostravě součet branek vyrovnal a o všem musely rozhodnout pokutové kopy. V nich však byl úspěšnější soupeř, a tak pro celek ze třetího největšího města u nás skončila pro letošek cesta Evropou.

Se stejnými cíli jistě vstoupili Ostravští i do této sezony. I podle toho vypadalo přestupové okno, kdy do Ostravy zamířilo několik velmi zajímavých hráčů jako Erik Prekop, Matěj Chaluš, Daniel Holzer či natrvalo už i brazilský křídelník Ewerton, jenž se stal zároveň kapitánem týmu a svými výkony táhne Ostravu. Po osmi odehraných kolech, jak již bylo zmíněno, patří Baníku aktuálně pátá pozice se ziskem čtrnácti bodů. Tři body ztrácí na čtvrtou Sigmu Olomouc, pouze dva body náskoku má poté na Liberec. Do utkání poté půjdou Ostravští již čtyři zápasy neporaženi, po remízách s Karvinou a Olomoucí přišla v posledním kole výhra na hřišti Teplic 3:2, prosadili se Buchta, Pojezdný a krásnou ranou poté i Ewerton.

Z dynamácké kabiny

Přetrhnout sérii venkovních nezdarů budou chtít svěřenci Františka Straky. Dynamo se dlouhodobě trápí na venkovních hřišticíh, ligové utkání zde nevyhrálo již téměř dva roky. Na horké ostravské půdě to však bude těžký oříšek. „Očekávám samozřejmě náročné utkání ve skvělé atmosféře. Není náhodou, že je Baník vysoko v tabulce. Já ale doufám za celý tým, že se odvezeme tolik potřebné body, věřím, že se nám to povede,“ říká před zápasem brankář Vilém Fendrich. Ostravský Baník letos v domácím prostředí neztratil ani bod, Fendrich vidí sílu ostravského celku především v jeho ofenzivě. „Baník má ve svém kádru řadu individualit, které se dokáží prosadit a utkání rozhodnout,“ vysvětluje.

Dynamo se postupně zvedá herně, vše však zatím bylo spečetěno pouze ziskem jednoho bodu za domácí remízu s Bohemians. „Nějaké zlepšení se ukazuje. My ale potřebujeme hlavně získat nějaké další body, které by nám pomohly i psychicky se trochu zvednout. Pokud vše není podložené, tak nikoho moc nějaké zlepšení nezajímá,“ zakončuje Fendrich.