Jiřímu Lerchovi padl do oka během podzimních výjezdů na utkání druhé rakouské ligy. Proto se třiadvacetiletý německý útočník objevil v lednu na startu zimní přípravy Dynama, absolvoval zkoušku a po doladění smluvních podmínek se připojil k A-týmu na soustředění v Turecku. Ve svém prvním klubovém rozhovoru odpovídá na dotazy zimní posila Jakob Tranziska.

Jakobe, jak bys popsal sám sebe jako hráče?
Myslím, že jsem silový typ hráče, s dobrou rychlostí. Jsem dobrý ve hře zády k bráně a když dostanu balon ve vápně, dokážu se dostat do zakončení a vystřelit.

Nejdříve jsi v klubu absolvoval desetidenní zkoušku, napevno jsi s klubem od poloviny soustředění. Jak se ti zatím v klubu líbí?
Cítím se zde velmi dobře. Tým mě přijal dobře. Jsem rád, že jsem tady, kluky jsem poznal už během lednové zkoušky, během které jsem se cítil dobře a proto jsem rád, že tady teď mohu být.

O české lize je známé, že je hodně silová, plná soubojů a urostlých obránců. Myslíš, že ti tento styl hry bude sedět?
Absolutně, myslím, že je to pro mě perfektní. Jak už jsem řekl, jedna z mých hlavních předností je moje síla, takže jsem schopný hrát velmi silový typ hry. Myslím si, že bych z toho zde mohl těžit.

Jak to vlastně s tvou zkouškou v Dynamu bylo? Objevily se spekulace, že jsi ji ukončil na vlastní žádost.
To není pravda. Zkouška byla mezi Dynamem a Admirou předem domluvená od 4. do 13. ledna, do prvního přípravného utkání. Po skončení zkoušky jsem se tedy podle plánu vrátil do Rakouska a začala probíhat jednání mezi kluby. Zároveň jsem přestup promýšlel i z vlastního pohledu, probíral jsem to se svojí rodinou a se svými přáteli. Určitě to ale nebylo tak, že bych zkoušku opustil předčasně.

Jaké jsou tvé cíle do konce aktuální sezony?
Osobně bych si přál, abych odehrál co největší počet zápasů a připsal si co nejvíce gólů a asistencí a celkově podával dobré výkony. Důležitější jsou ale samozřejmě týmové cíle, chci klubu pomoci, abychom dosáhli našeho hlavního cíle, kterým je udržení v lize. Doufám tedy, že k záchraně pomohou i mnou vstřelené góly.

A dáváš si i nějaké dlouhodobější cíle?
Samozřejmě, nějaké cíle v hlavě mám, ale aktuálně přemýšlím spíše o těch krátkodobých. Následujících pět až šest měsíců bude nejdůležitějších, aby se povedlo udržet klub v lize. Chci podávat dobré výkony, ale co bude v budoucnu? Uvidíme. Budu věci brát tak, jak přijdou.

Je pro tebe výhodou, že je v klubu Rakušan Vincent Trummer?
Samozřejmě, sedím vedle něho i v kabině. Je příjemné, že tady mám někoho, s kým si mohu promluvit svým rodným jazykem. I před svým příchodem jsem se ho ptal na situaci klubu, na spoluhráče. Když se nyní potřebuji zeptat na nějaké věci ohledně toho, jak to tady funguje, ptám se jeho.

Jak se ti líbilo na soustředění v Turecku, na které jsi se připojil zhruba v jeho polovině?
Velmi se mi na soustředění líbilo. Viděl jsem, že v týmu je velmi dobrá atmosféra. Navíc podmínky v Turecku byly výborné, měli jsme čas kvalitně potrénovat. Líbil se mi i náš výkon v zápase s Kovalivkou, který jsem odehrál. Myslím, že na takových výkonem musíme stavět. Tým podle mě má kvalitu, styl hry našich trenérů se mi líbí a věřím, že jsme na dobré cestě, abychom se sestupu vyhnuli.