V létě po více než jedenácti sezonách opět oblékl dres Dynama. Zdaleka nejzkušenější hráč z kádru černobílých je opět po letech výraznou osobou našeho mužstva. O své bohaté fotbalové kariéře se pro zápasový časopis Dynamák rozpovídal před utkáním s Karvinou útočník Zdeněk Ondrášek.

O víkendu jsme porazili Karvinou, jak moc důležité bylo zápas zvládnout?
Každý zápas je důležitý. Samozřejmě, víme, o co jsme hráli a v jaké jsme situaci. Nebyl to ale o nic víc ani míň důležitý zápas než ten minulý ani než ten následující. Na každý zápas se připravujeme tak, jak nejlépe umíme.

Do Dynama ses vrátil po dlouhých 11,5 letech. Jak celý návrat vnímáš, bylo to pro tebe zpočátku emotivní?
Upřímně, je to neuvěřitelné. Je to hodně dlouhá doba. Když jsem ale přijel do Budějovic a začal jsem se bavit se známýma, tak mi to vlastně ani jako dlouhá doba nepřišlo. Až na pár nových kruhových objezdů se toho tady tolik nezměnilo. Jsem rád, že jsem tady, se ženou se nám tu žije hezky. Když by se to ještě otočilo na hřišti, bylo by to dokonalé.

Máš za sebou hned několik zahraničních angažmá – Norsko, Polsko, Amerika, Rumunsko. Na které z nich vzpomínáš nejradši?
Musím říct, že na všechna svá zahraniční angažmá vzpomínám rád, protože každé mělo něco do sebe. V Norsku byla krásná krajina, Amerika zase byla úplně jiný svět, a navíc oproti norské zimě jsem tam zažíval texaské horko. V Rumunsku jsem po měsíci v klubu skončil, to pro mě byla životní zkušenost, i tak jsem tam ale poznal spoustu lidí. No a Polsko je Polsko. Poznal jsem tam svoji ženu a Wisla Krakov mi přirostla k srdci.

Aktuálně máš ve své kariéře na kontě 93 branek v rámci všech nejvyšších lig, ve kterých jsi působil. Sedm gólů tě tak dělí od vstupu do Klubu ligových kanonýrů. Je to něco, co sleduješ a čeho bys chtěl dosáhnout?
To se musím přiznat, že jsem ani nevěděl. Bude krásný, když to do stovky dotáhnu, samozřejmě čím dřív, tím líp. Ale na tyhle statistky já moc nekoukám. Hlavně se soustředím na to, abych odvedl co nejlepší práci pro tým a pro klub. Jestli to bude góly, asistencemi nebo dobrými výkony je jedno. Hlavní je, aby se vyhrávalo.

Ve tvé osobě má Dynamo v kádru hráče, který gólem rozhodl reprezentační utkání proti Anglii. Považuješ to za jeden z vrcholů své kariéry?
Já jsem samozřejmě rád za každý gól, ale tenhle je prostě speciální. Určitě to byl nejlepší gól, který jsem v kariéře dal. Ani nevím, čím bych to mohl přebít. Velkou vědu z toho sice nedělám, z historie se nežije, ale vzpomínky na to jsou krásné. Jsem za tuhle branku moc rád, bylo to neuvěřitelné.

Čeho bys chtěl ještě s Dynamem, případně i po osobní stránce dosáhnout?
Já to nemám tak, že bych koukal extra dopředu a dělal si velké cíle. Chci jít prostě týden od týdne, zápas od zápasu a udělat s Dynamem co nejlepší úspěchy. Hlavní je makat, zůstat zdravý a získat pro Dynamo co nejvíce bodů do tabulky.