V sobotu začíná další ročník Fotbalové národní ligy a my jsme se vám pokusili přiblížit soupeře našeho Dynama. V dnešní první části vám představujeme první polovinu loňské tabulky druhé nejvyšší soutěže, která obsahuje i Hradec Králové, jenž sestupuje zpět do druhé soutěže.

Hradec Králové

Bezesporu nejžhavějším kandidátem na postup zpět do SYNOT ligy jsou hradečtí Votroci. Svěřenci trenéra Pilného odehráli v přípravě hned pět utkání proti soupeři z nejvyšší české fotbalové ligy, vyhrát se jim podařilo pouze jednou. Bezpochyby nejvýraznějšími změnami ve východočeském celku jsou odchody talentovaného brankáře Tomáše Koubka do Sparty a útočníka Pavla Dvořáka do Jihlavy. Naopak do týmu se vrací veterán Pavel Krmaš, který dlouho působil v Německu. První kolo mají hradečtí kvůli lichému počtu účastníků volné, ve druhém je čeká Táborsko.

Varnsdorf

Smolař loňské sezony Varnsdorf nakonec nepostoupil kvůli svému stadionu do SYNOT ligy a čeká ho další rok ve Fotbalové národní lize. V přípravě sváděl Varnsdorf vyrovnaná utkání proti ligovým celkům, hned v prvním utkání se jim podařilo porazit 3:2 silné Teplice. Největší změnou v severočeském klubu je odchod úspěšného trenéra Zdeňka Frťaly, nahradil ho známý Roman Skuhravý. Tým zůstal po minulé sezoně v podstatě stejný, na přestup odešel ze severu Čech pouze Breite. Zpět do svých mateřských klubů se vrátili Janoušek, Landovský a Linka.

Baník Sokolov

V loňské sezoně Baník obsadil pátou příčku, po pádu Viktorie Žižkov bude letos útočit na nejvyšší příčky ve FNL. Generálku na ligu sehráli sokolovští v Ústí nad Labem a po brankách na obou stranách brali remízu 1:1. Kádr přes léto prošel velkými změnami, na hostování od Sokolova přišlo hned deset hráčů! Stálicí týmu je zkušený kapitán Vít Vrtělka, chytat by měl Českým Budějovicím známý Jaroslav Belaň. První zápas čeká na Baník doma s Pardubicemi.

Táborsko

Rival Českých Budějovic v přípravě předváděl střídavé výsledky, v generálce na pohár (první kolo proti Dvoru Králové vyhráli Táborští 3:0) prohráli s ligovým celkem Jihlavy. Osa kádru zůstala zachována, největší posilou se stal Miroslav Slepička. Právě Slepička doplní dvojici Džafič – Strnad, a tak bude mít Táborsko k dispozici silnou trojku vepředu. Jihočeské fotbalisty čeká na úvod velmi silný los. Nejprve se utkají v Ústí nad Labem, druhé kolo je čeká doma s Hradcem Králové a ve čtvrtém kole pocestují k jihočeskému derby do Českých Budějovic.

Karviná

Vysoké cíle si kladou fotbalisté Karviné. Jako jeden z mála klubů má stadion splňující podmínky pro nejvyšší soutěž, takže jim nic nebrání se poprat o postup. V přípravě se Karviná postarala o velkou senzaci, kdy v generálce porazila ligový Baník Ostrava 3:0 a soupeř si ani neškrtl. Před sezonou v týmu skončilo hned několik hráčů včetně Daniela Tarczala či Vojtěcha Kubisty. Naopak na hostování přišli Matej Sivrič z Mladé Boleslavi nebo Jan Růžička z Bohemians. Druhou nejvyšší soutěž zahájí Karviná v sobotu doma s Varnsdorfem.

Pardubice

Východočeský celek loňskou sezonu zakončil na osmém místě. Přípravu mají za sebou Pardubice velice slušnou, prohráli pouze s Bohemians. Porazit dokázali Pardubičtí Hradec Králové, remizovat s Teplicemi. Trenérem Pardubic je Jaroslav Míchal, v útoku nastupuje exbudějovický Michal Petráň. V prvním kole zavítají Pardubice do Sokolova, ve druhém hostí Třinec.

Opava

Moravskoslezský celek v přípravě exceloval a až na jednu porážku a remízu s polskými týmy dokázal vždy zvítězit. Opava v přípravě porazila i ligovou Zbrojovku Brno. Tým s krásným stadion před dvěma roky dokázal postoupit do FNL a jednou by určitě rád si zahrál i nejvyšší soutěž. Největší hvězdou týmu je bývalý reprezentant Zdeněk Pospěch, který loni několika brankami pomohl ke konečnému devátému místu. Na úvod čeká opavský celek mužstvo Frýdku – Místku.