Fotbalistům Dynama České Budějovice se v posledních letech na strahovském stadionu dařilo. Dvě ze tří posledních vzájemných utkání Jihočeši na domovském stadionu pražské Slavie vyhráli a to třetí poznamenala chybně neuznaná branka Davida Horejše. I v posledním utkání na Strahově hráli hosté s domácím favoritem vyrovnané utkání a o jejich porážce nakonec rozhodl donedávna budějovický hráč Jaroslav Černý, jenž pět minut před koncem vstřelil jedinou branku utkání. "Škoda jen, že jsme předtím nevyužili obrovskou šanci Tomáše Stráského, vše mohlo být pak úplně jinak," řekl na pozápasové tiskové konferenci kouč Dynama František Straka

Fotbalisté z jihu Čech v letošní sezoně prohráli šest utkání a hned pět z nich pouze o jeden gól. Právě ten jeden rozdílový gól zaznamenal na Strahově do sítě Dynama exbudějovický Jaroslav Černý, který v průběhu posledního roku okouzlil i reprezentačního kouče Karla Brücknera. "Pro mě je to takový hodně hořký moment. Čoro (Jaroslav Černý, pozn. autora) nám na podzim táhl celý mančaft a byl víceméně u všech těch nebezpečných akcí včetně gólů. Nemá tedy cenu o tom dál mluvit. Samozřejmě mě to o to více mrzí, že nás dnes právě on pohřbil," řekl dále kouč Dynama František Straka.

Důrazně hrající Jihočeši přitom sahali v průběhu zápasu po bodech, nechybělo mnoho a mohli si ze Strahova odvézt všechny tři. "Škoda, že jsme nevyužili tu obrovskou šanci, kterou měl Tomáš Stráský. Kdyby tu šanci dal, tak by to utkání asi skončilo úplně jinak," pokračoval impulzivní trenér. Taktika Dynama byla před utkáním přesně stanovená a ač Stráský svou šanci neproměnil, s trochou štěstí si mohli Jihočeši na cestu domů přibalit bod za remízu 0:0. "Nás samozřejmě po tom průběhu mrzí, že jsme v tomto utkání neurvali ani bodík. Utkání začala Slavie náporem, byla daleko více aktivnější a rychlejší na startu. My jsme začali zápas kostrbatě, ale snažili jsme se Slavii nepustit do žádné větší šance. Chtěli jsme hrát jednoduše a vycházet ze zajištěné obrany, což se nám dařilo," všiml si kouč Straka.

Po nepříliš záživném prvním poločase byl ve druhé pětačtyřicetiminutovce k vidění svižnější fotbal a fanoušci se také dočkali šancí na obou stranách. "V tom průběhu utkání jsme především ve druhém poločase několikrát zazlobili, byly tam i gólové šance a když jsme přežili to kritické období, kdy Slavie nastřelila tyč a měla tam i další šance, tak jsem začínal i já věřit, že bychom ten bodík mohli urvat," podotkl na závěr lodivod Dynama. Bodového zisku se ale nedočkal, Slavie udeřila za pět minut dvanáct..


Spokojen především s tříbodovým ziskem byl kouč domácího týmu Karel Jarolím. Jeho svěřenci svého soupeře doslova udolali a díky gólu v samém závěru zápasu udrželi v čele tabulky Gambrinus ligy pětibodový náskok na dvojici pronásledovatelů Sparta-Teplice. "Souhlasím s tím, že jsme do utkání vstoupili celkem agresivně. To jsme také chtěli, dostat Budějovice pod tlak a případně také hned vstřelit branku. Postupem doby jsme ale přestali být aktivní, nedokázali jsme vepředu podržet balon. Až na jednu více než stoprocentní šanci jsme tam více akcí neměli. Kdyby to Goce (Toleski, pozn. autora) proměnil, tak by to určitě průběh zápasu ovlivnilo a zápas by měl v tu chvíli trošku jiné parametry," začal své hodnocení trenér Sešívaných.

Zalitoval také zranění útočníka Střihavky, který musel být kvůli poraněnému oku střídán již po pětadvaceti minutách hry. "To nás skutečně trochu přibrzdilo, Davidovi se především ve druhém poločase proti Tottenhamu dařilo a věřili jsme, že na tento svůj výkon dokáže navázat," pokračoval kouč Jarolím. Ve zbytku poločasu pak domácí nedokázali udržet tlak a závěr první půle byl pak zcela vyrovnaný, když se ani jedno z mužstev nedokázalo dostat do vyložené šance. "V kabině jsme o přestávce museli zvýšit hlas, protože jsme nebyli spokojení s tou druhou polovinou prvního poločasu. Myslím, že jsme do druhé půle vstoupili opět aktivněji. Měli jsme tam velmi dobré příležitosti. Jednou Budějovicím pomohla tyč a několikrát je podržel brankář Kučera," podotkl dále domácí trenér.

Když už se zdálo, že Jihočeši dotáhnout utkání do bezbrankového závěru, poslal Jarolím na hrot útoku dalšího budějovického odchovance Martina Latku, který se značnou měrou podílel na jediném gólu zápasu. "V tom samotném závěru jsme to malinko přeskupili a poslali jsme Martina Latku dopředu. Chtěli jsme to tam zesílit hlavně výškově a spoléhali jsme na to, že tam nějaké ty centry přijdou a i když gól nepadl vzduchem, Martin byl u toho vítězného gólu, když přihrával Kalivodovi, který zakončoval. Vyražený míč pak dohrával Jarda Černý," řekl na úplný závěr kouč Slavie.

18.2.2008 Trenér Jarolím po zápase Slavia - Dynamo 1:0 (mp3, 2843kB) Přehrát
Ohlasy trenéra Karla Jarolíma po zápase Dynama se Slavií na pražském Strahově v rámci 17. kola Gambrinus ligy
Patří ke článku: František Straka: Mrzí mě, že nás Čoro pohřbil
18.2.2008 Trenér Straka po zápase Slavia - Dynamo 1:0 (mp3, 1075kB) Přehrát
Ohlasy trenéra Františka Straky po zápase Dynama se Slavií na pražském Strahově v rámci 17. kola Gambrinus ligy
Patří ke článku: František Straka: Mrzí mě, že nás Čoro pohřbil