Po neúspěšném domácím startu proti Opavě čeká Horejšův tým první test na hřišti soupeře v nové prvoligové sezoně. Jihočeši vyrazí do Uherského Hradiště, kde nebodovali už dlouhých dvanáct let. Soupeřem jim navíc bude domácí Slovácko, které v úvodním kole slavilo skalp pražské Sparty. Dynamo však touží zvednout si sebevědomí a poprvé bodovat. Zápas začíná v sobotu v 17 hodin.

1.FC Slovácko
www.fcslovacko.cz

SK Dynamo ČB
www.dynamocb.cz
2. místo (3 body)
Postavení v tabulce
11. místo (0 bodů)
2:0
Skóre
0:1
Jan Kalabiška (1 gól)
Vlastimil Daníček (1 gól)
Nejlepší střelec
nikdo
Jan Navrátil (1 ŽK)
Vlastimil Daníček (1 ŽK)
Pavel Dvořák (1 ŽK)
Jan Kalabiška (1 ŽK)
Žluté karty
nikdo
nikdo
Červené karty
nikdo
Matouš Trmal (1)
Čistá konta brankařů
Jindřich Staněk (0)
Sparta – Slovácko 0:2
Poslední zápas
Dynamo – Opava 0:1

1.FC Slovácko vznikl jako samostatný klub teprve na začátku tisíciletí sloučením odvěkých rivalů FC SYNOT (dříve TJ Jiskra Staré Město) a FC SYNOT Slovácká Slavia Uherské Hradiště. Na levém břehu řeky Moravy se však od té doby vytvořil poměrně stabilní prvoligový celek. Nejvyšší soutěž hraje Slovácko již od roku 2009, nyní tedy začíná jedenáctou sezonu v řadě. A tým kouče Martina Svědíka ji začal skvěle. Poprvé v historii totiž zvítězil na pražské Letné, když výhru 2:0 obstarali svými trefami Daníček a Kalabiška.

Z brankářského tria vstoupil jako muž číslo jedna ten nejmladší – dvacetiletý Matouš Trmal. Záda mu kryjí exvarnsdorfský Radek Porcal a Michal Daněk, jenž chytal také na jihu Čech. Největší osobností zadních řad je bývalý reprezentant Michal Kadlec, který je však zraněný. Defenzivě tak šéfuje třicátník Petr Reinberk. Slovácko se může opřít o velice silnou zálohu. Hvězdou je navrátilec Milan Petržela, ale dlouhodobě potvrzují velice dobrou výkonnost dvaatřicetiletý Jan Kalabiška, 236 ligových startů již nasbíral Jan Navrátil. Pozor si obrana Dynama muset dávat i na šikovného Daníčka či mladíka Sadílka. V útoku začal sezonu Pavel Dvořák, předsezónní posila z Olomouce.

Českobudějovické Dynamo nevstoupilo do ligy šťastně. Doma podlehlo Opavě, kterou sice hlavně ve druhém poločase zatlačilo, ale skórovat se domácím nepodařilo. Jako vítězná se nakonec ukázala jediná branka Jurečky ze 32. minuty. Jihočeši však musí rychle zvednout hlavu, liga rychle pokračuje dál. Po sobotním utkání v Uherském Hradišti čeká černobílé vyprodaný domácí šlágr se Spartou, následně dorazí na Střelecký ostrov severočeský Jablonec.

Proti Opavě si první ligové starty připsalo pět hráčů Horejšova celku – brankář Staněk, obránce Havel, záložníci Provod s Mršičem a útočník Ledecký, který zatím nenavázal na své gólové hody z minulé sezony. Pro druhý duel sezony nejsou vyloučeny změny v základní sestavě. S pochroumaným kotníkem rehabilituje Ivan Schranz, avšak jeho start je nadále značně nejistý.

Vzájemné zápasy:

Výrazně na stranu sobotního soupeře Dynama je nakloněna vzájemná bilance obou celků. Ze čtrnácti utkání vyhráli Jihočeši pouze dvě, obě shodně 1:0 v sezoně 2006/07. Od té doby Slovácko pětkrát zvítězilo, pětkrát se body dělily. Bodovat v Uherském Hradišti dokázali českobudějovičtí fotbalisté právě před více než dvanácti lety, od té doby se pětkrát vraceli domů s prázdnou. I celkové skóre hovoří pro 1.FC, konkrétně 16:7.

Poslední vzájemné utkání – 21. 3. 2015 – 21. kolo Synot ligy:
1.FC Slovácko - SK Dynamo ČB 3:1 (2:0)
Branky: 19. Diviš, 42. Kalouda, 83. Došek - 50. Benát. ŽK: Škoda, Lengyel (oba CEB). Rozhodčí: Zelinka – Nádvorník, Kotalík. Diváků: 3571.
Sestava Slovácka: Heča – Prajza, Rada, Košút, Šimko – Šumulikoski – Diviš (69. Hlúpik), Kalouda, Valenta (89. Sadílek), Kerbr (87. Civič) – Došek (C).
Sestava Dynama: Křížek – Janotka, Lengyel (C), Novák, Machovec – Benát, Eliáš – Pešek (72. Řezáč), Hála (46. Chrien), Funda (77. Varadi) – Škoda.

Ostatní zápasy 2. kola:
Liberec - Plzeň19. 7. 201918:30
Olomouc - Zlín20. 7. 201917:00
Opava - Příbram20. 7. 201917:00
Sparta - Jablonec20. 7. 201919:30
Bohemians – Mladá Boleslav21. 7. 201916:30
Teplice - Slavia21. 7. 201919:00
Karviná - Ostrava22. 7. 201918:00

Utkání 2. kola FORTUNA:LIGY začíná v sobotu v 17 hodin na Městském fotbalovém stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Lerch, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Petr Blažej a Jiří Kříž.