Další náročné utkání hned v úvodu sezony čeká v neděli českobudějovické Dynamo. Od 17 hodin se totiž představí na půdě Vlašimi, která disponuje kvalitním mladým mužstvem s celou řadou sparťanů. Navíc Jihočechům se proti Sellier & Bellot příliš nedaří, dokázali jej porazit jen jednou. Po remíze se Žižkovem by se ale Horejšově celku další bodíky hodily.
FC Sellier & Bellot Vlašim
Rok založení:1922
Trenér:Petr Havlíček
Hvězdy týmu:Hadaščok, Nguyen, J. Štochl
Největší úspěchy: 4. místo ve 2. lize (2017)
Posledních pět let:
2012/13 - 2.liga (13. místo)
2013/14 - 2.liga (13. místo)
2014/15 - 2.liga (10. místo)
2015/16 - 2.liga (8. místo)
2016/17 - 2.liga (4. místo)
Stadion: Stadion v Kollárově ulici, 1 200 diváků
Klubové barvy:Modrá a bílá
Internet: www.fcsbvlasim.cz

Preview

FC Sellier & Bellot Vlašim se díky úzké spolupráci s pražskou Spartou dostal mezi přední celky Fortuna národní ligy. Celek z nejmenšího druholigového města zažil v minulé sezoně nejlepší ročník v historii klubu, když zejména skvělá jarní šňůra vítězství vynesla Středočechy až na čtvrtou příčku. Nic na tom nezměnila ani výměna hlavního trenéra uprostřed rozběhlé sezony, když po Martinu Haškovi, jehož povolali do zbraně v boji o prvoligovou záchranu klokani z Bohemians 1905, převzal tým Petr Havlíček. Hodně běhavé a mladé mužstvo bylo v minulé sezoně štikou FNL a podobné pověsti by se rádo drželo i v sezoně právě začaté.

Středočeši slušně zvládli letní přípravu, během níž se jejich kádrem prohnal slušný vítr. Někteří hráči se vrátili z hostování, jiní zase přišli. Povětšinou se jednalo o přesuny na trase Vlašim – Sparta. Pro klub je důležité, že nakonec udržel Filipa Haška, Jiřího Jeslínka, Tomáše Wiesnera či Luboše Tusjaka, kteří neuspěli na testech v ligových mužstvech. O místo v základu se perou i slávistický útočník Fotr nebo benešovský Skopec. Za novým či staronovým angažmá naopak šli Piško, Kulhánek, Kučera či Tarczal. Osu týmu tvoří brankář Nguyen, stoper Jakub Štochl, středopolař Hašek a gólový útočník Hadaščok. Začátek sezony se Havlíčkově týmu povedl. V poháru přešel přes pražské týmy Meteor a Vyšehrad už do třetího kola, v prvním kole FNL si Vlašim poradila díky skvělému obratu se Sokolovem.

Poslední ligové utkání Vlašimi:
FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Baník Sokolov 2:1 (0:1)
Branky: 53. Fotr, 54. Wiesner – 30. A. Ševčík. ŽK: Skopec, Vodháněl, Hadaščok – Mejdr. Rozhodčí: Pechanec – Poživil, Fišer. Diváků: 745.
Sestava Vlašimi: Nguyen – Penc, J. Štochl, Wiesner, Tusjak – Janda (80. Milan Kadlec), Vodháněl, Hašek, Skopec (74. Mara) – Hadaščok (86. Cabadaj), Fotr.

Dynamo vstoupilo do nového ročníku domácí remízou 1:1 s Viktorií Žižkov. Na kýžené tři body Horejšovi svěřenci nedosáhli, když sice měli po většinu utkání převahu, nechyběly ani šance. Tu největší spálil ve druhém dějství Mashike. Nakonec ale Jihočeši nemuseli mít nic, když hosté v závěru dvakrát trefili tyč. „Bod musíme brát. Mohli jsme vyhrát i prohrát. Je to za námi, jedeme dál,“ nerozpakuje se nad prvním utkáním Jiří Kladrubský, v úvodním zápase kapitán a také jediný střelec týmu, který krátce před pauzou odpověděl na Jelínkovu branku z 18. minuty.

Nyní čeká českobudějovické fotbalisty dvojzápas na hřištích soupeřů. Po nedělním klání ve Vlašimi pojedou černobílí o týden později do Varnsdorfu. „Cíl je jasný – urvat co nejvíce bodů, abychom zachytili začátek sezony,“ tvrdí Michal Řezáč, který zařídil pokutový kop, který následně Kladrubský proměnil. Je možné, že trenéři Dynama sáhnou pro duel ve Vlašimi ke změnám v sestavě. Proti Žižkovu se vůbec na hřiště nedostali Benát s Táborský, přičemž druhý jmenovaný stále doléčuje zranění. Jinak je mimo hru dlouhodobě Čermák, do hry se ještě nezapojí ani Pouček.

Utkání 2. kola Fortuna národní ligy začíná v neděli v 17 hodin na stadionu v Kollárově ulici ve Vlašimi a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Milan Matějček, na čarách mu budou asistovat pánové Vodrážka a Vít.

Předpokládané sestavy:
Vlašim: Nguyen – Penc, J. Štochl, Wiesner, Tusjak – Janda, Vodháněl, Hašek, Skopec – Hadaščok, Fotr.
Dynamo: Křížek – Řezáč, Novák, Havel, Kladrubský – Javorek, Čavoš – Wermke, Kadula, Pešek (Moravec) – Mashike.

Vzájemné zápasy:
Nepříliš pozitivní bilanci má Dynamo s Vlašimí. Celek z nejmenšího druholigového města dokázali Jihočeši porazit jenom jednou ze šesti pokusů a to v závěru postupové sezony 2013/14. Od té doby se jednou v úvodním zápase ročníku 2015/16 body dělily, následně vyhrála Vlašim třikrát v řadě. V minulé sezoně na podzim zvítězili Středočeši v Kollárově ulici 2:1, když dvěma góly rozhodl o výhře domácích Pavel Vyhnal. Stejný hráč se dvakrát trefil i na Střeleckém ostrově, kde řídil vysokou výhru Vlašimi 4:0. Mladé a běhavé mužstvo kouče Havlíčka černobílým příliš nesedí. Uvidíme, jak tomu bude po výrazném omlazení sestavy Dynama.

Ostatní zápasy 2. kola:
Ústí nad Labem - Sokolov4. 8. 201718.00
Znojmo – Hradec Králové4. 8. 201719.30
Třinec - Příbram5. 8. 201710.15
Pardubice – Frýdek-Místek5. 8. 201710.15
Opava – Vítkovice5. 8. 201714.30
Táborsko – FK Olympia5. 8. 201717.00
Žižkov - Varnsdorf6. 8. 201710.15