V pátém kole Fotbalové národní ligy českobudějovické Dynamo poprvé inkasovalo. Větší a smutnější ztrátou jsou ale dva body ze Sokolova, kde Jihočeši dlouho vedli brankou Kaloda z 21. minuty. Pak Funda a Kalod ještě trefili břevno, v závěru ale domácí po rohu vyrovnali a oba týmy se tak rozešly s bodem za remízu 1:1.

V sestavě Dynama chyběl potrestaný Klesa a střelec proti Znojmu Kadula. Do obrany se tak postavil Bederka a pod hrotem se pohyboval Benát. Domácí se museli obejít bez zraněných Vrtělky a Čiháka nebo mládežnického reprezentanta Průchy. Začátek samotného utkání se lépe povedl Baníku. Úvodních dvacet minut držel míč, měl řadu rohových kopů, ale větší šance nepřišla. Provodova střela šla totiž mimo, totéž se dá říci o Blažkově hlavičce.

Jihočeši byli daleko efektivnější. Ve 21. minutě poslal domácí Machek slabou malou domů brankáři Belaňovi, u míče byl dřív Richard Kalod, jenž sokolovského brankáře obešel a snadno zasunul balon do odkryté branky. Pak se Českobudějovičtí opět zatáhli do obranné ulity a bez větších problému likvidovali standardky soupeře. Hosté naopak vyráželi do rychlých protiútoků. Se střelou Táborského do středu branky neměl Belaň problémy, daleko více jej zaměstnala dělovka Kaloda, ale i po ní platil stav 0:1.

Poločasová přestávka žádný velký převrat ve hře obou týmů nepřinesl. Černobílí se soustředili na poctivou defenzivu, Sokolovští se nemohli na startu druhé půle dostat do tempa, čehož hodlali Jihočeši využít. Po hodině hry obral hostující kapitán Benát o míč Ševčíka, ke smůle ale následně rozvlnil jen boční síť. Uběhlo dalších šest minut a Dynamo bylo ještě blíže druhé brance. Levačkou vypálil Funda a jeho ránu zastavilo až břevno.

O chvíli později to zkoušel ze střední vzdálenosti Čermák, jeho přízemní ránu Belaň nadvakrát zkrotil. Rozhodnout mohl dvanáct minut před koncem znovu Richard Kalod, po kombinaci s Benátem jej ale od pátého letošního zásahu zastavilo břevno. A tak se Sokolov v závěru nadechl k náporu. Do vápna létaly centra zleva i zprava a po jednom z rohových kopů také udeřilo. Jihočeši byli potrestáni za neproměněné šance, tečovaná rána Daniela Bočka byla první, která letos skončila v síti Jihočechů. Dynamo tak hrálo v Sokolově 1:1.


Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér Dynama): "První poločas ten výkon z naší strany nebyl dobrý. Domácí byli v lepším pohybu, měli více ze hry. Shodou okolností po individuální chybě nám nabídli možnost jít do vedení. Ve druhém poločase jsme chtěli jednoznačně zvýšit aktivitu, což se nám dařilo. Soupeře jsme přehrávali a vytvořili jsme si tři jasné gólové situace. Měli jsme vedení zvýšit a zápas dohrát v pohodě. Bohužel jsme je nedali a v poslední minutě přišel trest, kdy to tam domácí v závaru po rohovém kopu prostřelili. Dostat gól v závěru zápasu hodně mrzí, na druhou stranu za náš špatný výkon v prvním poločase ten bod musíme přijmout."

 

Jiří Dreiseitl (trenér Sokolova): "Fotbal je o chybách. My jsme jednu udělali, a proto jsme prohrávali 0:1. Od 60. minuty jsme změnili systém na tři obránce, když jsme chtěli na soupeře vytvořit tlak, protože do té doby jsme díky dobré hře hostující obrany neměli prakticky žádnou šanci. Začali jsme hrát vabank, z čehož pramenily ty velká šance Budějovic. Já mohu našim klukům jen poděkovat, že se nevzdali a že bojovali až do té devadesáté minuty."