Již třetí porážku v řadě zaznamenali fotbalisté Dynama České Budějovice, kteří na půdě účastníka Evropské ligy Slovanu Liberec prohráli vysoko 0:3. Jihočeši již potřetí v řadě neskórovali a v tabulce klesli na třináctou příčku tabulky.

Trenér Dynama Pavel Tobiáš poslal do zápasu stejnou sestavu jako v minulém zápase proti Slavii. Jedenáctka budějovických fotbalistů se ale dostala velmi rychle pod velký tlak domácího celku a skóre se mohlo poprvé měnit ve 4. minutě, kdy po zaváhání budějovické obrany získal balon Nezmar, jehož milimetrový pas nasměroval jen do horní tyče Jan Blažek. Jihočeši sice odpověděli dvojicí rohových kopů, ty ale výraznější nebezpečí pro bránu Hauzra neznamenaly.

Stejně jako v loňském zápase na stadionu U Nisy fotbalisté Dynama ale velmi brzy inkasovali nešťastnou branku. Ve 12. minutě nedokázala obrana Dynama včas odkopnout míč před Nezmarem, balon se dostal k osamocenému Lukáši Váchovi, který nepovedenou ranou přeloboval brankáře Kučeru a obloukem přímo pod břevno budějovické brány otevřel skóre zápasu. S chutí hrající domácí fotbalisté v úvodu zápasu jasně dominovali a gól na 2:0 visel na vlásku v 18. minutě, dalekonosnou pumelici Vulina ale vyrazil bravurním zákrokem Kučera na roh.

V první vážnější šanci Dynama se v 29. minutě ocitl po přihrávce Ondráška kanonýr Meszároš, budějovický hrot ale nezamířil mezi tři tyče a Hauzr tak nemusel vůbec zasahovat. Trest přišel velmi brzy. O dvě minuty později dokázali domácí rychlým brejkem přečíslit budějovickou obranu a přízemní rána Bořka Dočkala byla nad síly Pavla Kučera - 2:0. Očividně otřesení hostující fotbalisté se v dalších minutách nezmohli na odpor a v pohodě hrající Liberečtí se stále častěji dostávali před budějovickou bránu.

Další hřebíček do budějovické rakve na severu Čech zatloukl v 39. minutě Jan Nezmar, který se prosadil hlavou po rohovém kopu Bořka Dočkala. Zkušený liberecký útočník mohl vzápětí přidat svůj druhý gól v zápase, gólovou přihrávku od Blažka ale poslal jen do nohou budějovického gólmana. V závěru poločasu pak Jarabica na hranici velkého vápna tvrdě odehrál balon před Blažkem, sudí Franěk ale nechal místo penalty pokračovat ve hře, což se nelíbilo domácímu publiku. Na konci prvního poločasu ale přesto liberečtí fanoušci své fotbalisty vyprovodili do kabin potleskem, domácí vedli s přehledem o tři branky.

Do druhého poločasu poslal Pavel Tobiáš na hřiště nováčka týmu Eversona Limu, který odehrál v defenzivě dobrý zápas, k obratu v zápase ale nijak týmu nepomohl. Domácí fotbalisté od úvodních minut drželi balon na svých kopačkách a Budějovičtí byly prakticky v celém průběhu daleko od brány, kterou střežil Zbyněk Hauzr. Vůbec první střelecký pokus Dynama si sice v 53. minutě připsal Petr Benát, jeho propagační rána ale brankáře domácího celku neohrozila.

Ve druhém poločase střídající Kerič mohl v 59. minutě zvýšit na rozdíl čtyř branek, po rychlém úniku ale nezamířil přesně a balon jen o decimetry minul pravou tyč Kučerovy brány. S chutí hrající rychlík Kerič mohl skórovat i patnáct minut před koncem, tísněn obráncem ale opět nezacílil přesně. Ve zbývajících minutách si domácí fotbalisté pohodlně hlídali tříbrankové vedení a naopak fotbalisté Dynama se nedostali k ohrožení Hauzrovy brány.

Střely na bránu

Hráčské statistiky

JMÉNO G AS SB SM ST RH OF FL FN ŽK ČK
Kučera Pavel                      
Riegel Jan                      
Hunal Tomáš (60.)               2      
Jarabica Marián               1      
Žižka Michael                      
Hudson               2 3    
Homoláč David (46.)       1       1 1 23.  
Benát Petr     1     3     1    
Šíma Petr       1   3 1   1    
Meszároš Ľubomír       1              
Ondrášek Zdeněk (46.)               2 1    
Mezlík Pavel (46.)                      
Lima Everson (46.)     1         1      
Leština Martin (60.)                      
Legenda: G - góly, AS - asistence, SB - střely na bránu, SM - střely mimo, ST - střely do tyče, RH - rohy, OF - ofsajdy, FL - fauloval, FN - faulován, ŽK - žluté karty, ČK - červené karty

Ohlasy trenérů

Ladislav Škorpil (trenér Liberce): "Po pohárových utkáních jsme zatím nikdy letos v lize nic neudělali. Dnes bylo potřeba především dát první gól a to se nám naštěstí podařilo. Když to předtím Blažek napálil ze dvou kroků do břevna místo do prázdné branky, a následně hned z protiútoku to málem hořelo před naší brankou, měl jsem určité obavy. Potom tam naštěstí Vácha kopnul takovou bramboru, která skočila do branky a získali jsme potřebný klid, který nám umožnil hrát podle našich představ."

Pavel Tobiáš (trenér Dynama): "Sehráli jsme dnes katastrofální první poločas. S přihlouplou naivitou jsme tu chtěli hrát fotbal a přitom soupeř hrozil každou akcí dopředu. Naši hru to výrazným způsobem přibrzdilo. Druhý poločas se sice už jen dohrával, přesto tam měl Liberec ještě další šance na zvýšení. Vyhrál dnes naprosto zaslouženě."