Zápas SK Dynamo - Olomouc B

Ještě deset minut před koncem drželi mladíci z béčka Sigmy na hřišti nováčka I. ligy nerozhodný stav 1:1, v závěru se však favorit přece jen prosadil. "Bylo až kupodivu, jak málo nám stačilo k tak jasnému vítězství," kroutil po zápase hlavou domácí trenér Pavel Tobiáš." Do 85. minuty existovalo na hřišti jedno jedno mužstvo, které chtělo hrát fotbal," prohlásil jeho oloumoucký kolega Zdeněk Psotka, maje tím na myslí samozřejmě svůj tým. Byla to bezesporu nadsázka, ale v podstatě zcela na místě, protože domácí skutečně začali velice laxně, což hosté brzy pochopili a v úvodu byli jasně lepším mužstvem. Navíc měli i celou řadu šancí: ve 4. minutě Večeřa pálil z osmi metrů, ale Semanův věčný náhradník Kolář byl pozorný, dvě minuty poté před Štrbíkem v poslední chvíli nebezpečí zažehnal Marek a vzápětí Glos z vápna jen těsně přestřelil, v 11. minutě Večeřovu dělovku Kolář konečky prstů vytlačil na břevno. Domácí se do první šance dostali až v 15. minutě, ale byla to šance stoprocentní: Penner dlouhým pasem křižně přes celé hřiště poslal dopředu Plocka, ten nacentroval na Lafatu, jeho hlavičku však brankář Vlasák reflexivně vyrazil. Byla to ukázková akce, žel ze strany domácích v první půli spíše ojedinělá - o poměru sil na hřišti svědčí v první půlhodině i poměr rohů 1:5.

V závěru poločasu však domácí přece jen přidali, srovnali i rohy na 5:5 a v nastaveném čase první půle dokonce dali vedoucí gól, když Lafatovu ideální přehrávku přes celé malé vápno Svoboda pohodlně doťukl do odkryté branky. Těsně předtím se znovu vyznamenal Kolář, když vyrazil tvrdou Štrbíkovu střelu nad břevno. Také po změně stran začali hosté mnohem lépe. V 53. minutě Řehákovu výbornou střelu Kolář od tyče bravurně zneškodnil, v 64. minutě velice agilní Štrbík nechytatelnou střelou trefil spojnici břevna a tyče, ale dvě minuty poté už fotbalová spravedlnost triumfovala, když po Večeřově trestném kopu Hudec hlavou zblízka poslal míč do sítě. Hosté si vyrovnat určitě zasloužili, hráli výborně! Ani bod jim však zřejmě nestačil, měli chuť na skalp favorita! V 71. minutě byli blízko druhé brance, jenže Štrbík z rohu malého vápna z čisté šance mířil těsně vedle šibenice.

V závěru zápasu jako by hostím po jejich náročném způsobu hry začaly docházet síly a Jihočeši toho náležitě využili. V 73. minutě Svobodovu střelu k tyči brankář Vlasák stačil ještě vyrazit, ale v 80. minutě už musel kapitulovat, když domácí si jako přes kopírák zopakovali první gól, jen finální aktéři byli jiní: u zrodu byl opět Plocek, po pravé straně utekl Klinka a po jeho ideální přízemní přihrávce doťukl zcela volný Vácha na 2:1. Byl to šok, ze kterého už se olomoučtí mladíci nevzpamatovali. V 84. minutě Povišer našel Plocka, ten přistrčil Svobodovi, jenž poslal míč na milimetr přesně k tyči - 3:1.

V nastaveném čase dal hostím ještě kalich hořkosti dopít až do dna čtvrtým gólem Klinka. Tečkou za zápasem byla druhá žlutá, a tudíž i červená karta pro Šebelu, který nečekaný debakl už očividně nervově nezvládl. "Výsledek je pro hosty krutý, hráli opravdu výborně," ocenil na tiskovce nejdříve výkon olomoucké rezervy trenér SK ČB Pavel Tobiáš. Své hráče tentokráte příliš nešetřil:¨"Naše laxní hra, především v prvním poločase, se mi vůbec nelíbila. Byla to věc náhody, že jsme poločas vyhráli." Olomoucký kouč Zdeněk Psotka byl výsledkem očividně zklamán: "Počítali jsme s tím, že domácí hráči budou slavit postup do první ligy, a zřejmě jsme se moc nespletli. Jediný, kdo neslavil, byl brankář Kolář, který skvěle zneškodnil nejméně pět našich šancí."

Zdroj: Českobudějovické listy

V posledním utkání v Českých Budějovicích za domácí zatím naposledy nastoupili zadáci Tomáš Sivok i Radim Wozniak. Ve čtvrtek už bude hrát českobudějovický tým poslední kolo v Ratíškovicích bez nich. Oba odcházející hráči na cestu do Prahy a Ostravy dostali dárkové koše, zatímco Ivo Svoboda nic. Asi se s ním počítá i pro příští sezonu, ale vyjde prý na 4,5 milionu korun. Jinak to byl trochu divný zápas. Hosté hráli a domácí koukali. Jen do 6. minuty tribuny čtyřikrát žasly, co že to hosté před brankou soupeře pokazili. Ve 12. minutě střílel Večeřa do pravého horního rohu a Kolář, který nahradil zraněného Semana, míč vytáhl na roh. První šanci domácích měl Lafata, stoprocentní. V 16. minutě mu Plocek poslal míč zprava na hlavu a Lafata z hranice malého vápna mířil na Vlasáka, který střelu vyrazil. Stále se hrálo velmi slušně. Když už měli jít hráči do kabin a dohrávali nastavenou minutu, poslal Lafata centr kolem branky a Svoboda ve skluzu snadno skóroval. "Hlavně první poločas jsme zaspali," poznamenal vzadu opět bezchybný Radim Wozniak. "Podržel nás Patrik Kolář, klobouk dolů, jak chytal."

Ale druhou půli znovu začali lépe hosté. Šanci měl Krpec, vzápětí Večeřa, ale trefil jen Krbcova záda. V 65. minutě namířil Štrbík do tyče. Za dvě minuty rozehrávali hosté Večeřou zleva trestný kop a Hudec jej hlavou prodloužil do sítě na 1:1. A v 71. minutě byli domácí rádi, že Glos zaváhal a nepřihrál Štrbíkovi včas. Ale v 74. minutě zamířil Svoboda k tyči a zahájil ofenzívu domácích. V 80. minutě začal akci Marek, míč šel přes Plocka ke Klinkovi, ten poslal přesný centr a Vácha jen doklepl. Po chvíli centroval Povišer, Plocek míč v šestnáctce přistrčil Svobodovi a jeho střela napříč brankou byla přesná - 3:1. A už v nastaveném čase ještě dostal dlouhý pas Klinka a prostřelil Vlasáka. "Každý viděl, že do 85. minuty chtělo fotbal hrát jen jedno mužstvo," řekl asistent trenéra hostů Zdeněk Psotka. "Gól na dva jedna naše hráče poznamenal až příliš." Trenér domácích Pavel Tobiáš souhlasil. "Naše laxní hra v prvním poločase se mi nezamlouvala," uvedl. "Nebyl to žádný oslnivý výkon, prohra pro soupeře je příliš krutá." Vzápětí po utkání se v kuloárech proslechlo, že do Budějovic míří posily Víšek a Birhanzl z Drnovic. Ale Pavel Tobiáš uvedl, že jistého není nic a proto nemůže klub ani žádné jméno ze zamyšlených posil uvést.

Zdroj: MF Dnes