Zápas SK Dynamo - Slavia

Třináckrát po sobě neporažená Slavia nastoupila na Střeleckém ostrově v roli favorita a v případě vítězství i s jistotou podzimního mistra. Jihočeši, kteří v posledních třech kolech prohráli vždy o branku, se neradovali ani tentokrát a věhlasnějšímu soupeři podlehli 0:1.

O vzruch úvodních minut se postarali především příznivci Slavie, v jejichž sektoru nejdříve vzplál červenobílý transparent a po dýmovnici z téhož místa musel hlavní Jirků v 7. Dokonce utkání na půlminutku přerušit. Zřetelně aktivnější Pražané měli k prvnímu úspěchu blizoučko v 16., ale Ulichově kličkované domácí obranou udělal přítrž Drobný a Horváthově následné petelici se v cestě do sítě s úspěchem i štěstím zároveň postavilo břevno.

Po dvou minutách si po Horváthově centru si dávali příliš dlouho přednost v zakončení Rada s Vlčkem, v další možnosti hlavičkoval o kousek mimo Zelenka.V první půli se hodně bezzubí Jihočeši dostali k přímému ohrožení Černého branky jen dvakrát, ale s Jandovým pokusem z prvních sekund zápasu i s Obšitníkovým trestným kopem si slávistický strážce s klidem poradil.

Ve 29. Vyslali budějovické obraně poslední varování Horvath s hlavičkujícím Radou. Hrdina posledního týdne Drobný razantní pokus hlavou kapitána "sešívaných" ještě zázračně vyrazil, ale následujícímu ataku soupeře už ani on nezabránil. Ve 34. Se na levé straně uvolnil Kuchař a jeho přesný centr proměnil. S přehledem ve vedoucí gól Slavie T.Došek - 1:0.

Krátce před odchodem do kabin se k Obšitníkově centru zachoval macešsky Lengyel, když přesný pas poslal z bezprostřední blízkosti mimo Černého tyče. Na druhé straně pak stihl ohrozit Drobného ještě Zelenka. Ve druhé půli se do útoku více tlačili domácí, zatímco Slavia spoléhala na smrtící brejky. Po jednom z nich na Drobného nevyzrál Kuchař a při bratrské spolupráci.

Doškových se zakončující Tomáš podruhé v zápase neprosadil. Rušněji začalo být na čas i před Černého brankou. Vozábalovým dvěma nebezpečným pokusům se ale nepoštěstilo a tutovce Obšitníka po Fujdiarově asistenci scházela rozvaha v zakončení.

Snaha Jihočechů ztroskotávala před pokutovým územím hostů, kteří několikrát mohli v závěru utkání ještě zvýšit. Střelu střídajícího Vágnera, již tečoval ještě T.Došek, zlikvidoval Drobný a dalekonosný centr Lukáše Doška musel domácí golman odvrátit na roh. V 87. se po nedorozumění domácí obrany ujal míče Ulich a pádícího štírka Slavie musel kousek před vápnem faulovat Penner, jehož prohřešek byl ohodnocen červenou kartou. Z nařízeného trestného kopu sice Horvath přestřelil, ale tři body se stěhují do Edenu na půdu podzimního mistra.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "Už se nalézáme v krizi, kterou jsme si však nezapříčinili touto prohrou. Vše začalo v Hradci Králové a od té doby se to snámi táhne. Chybí nám navíc i potřebné štěstí, které jsme měli v předešlých zápasech. Slavia hrála dnes opravdu výborně, zasloužila si zvítězit."

František Cipro (Slavia Praha): "Viděli jsme dobré utkání, které jsme zaslouženě dovedli do vítězného konce. Možností ke skórování jsme měli skutečně nespočet. Ve druhém Poločase Jihočeši otevřeli více hru, měli dvě šance, ovšem my jsme průběh kontrolovali. Pro mne je podstatné, že jsme vyhráli a připsali si tři body do tabulky pravdy."