Zápas SK Dynamo - Drnovice

Na obnovenou premiéru domácího nováčka v první lize se přišel podívat solidně zaplněný Střelecký ostrov - a natěšení fanoušci neodcházeli zklamáni. Díky dvěma trefám Jandy se České Budějovice vrátily do ligy vítězně. Jihočeši v úvodu prokazovali, že se jim po nejvyšší soutěži hodně stýskalo, a do soupeře se pustili s velkou chutí. Jejich převaha se sice nedala nazvat drtivým tlakem, ovšem míč častěji putoval po kopačkách černobílých a přišly i první náznaky šancí. Hned ve 2. min. Lengyel přiťukl Juklovi, ale posila z Hradce Králové možnost prováhala. Další nová tvář v domácím dresu, Obšitník, zkoušela štěstí záludnou střelou zdálky a Pařízek měl s jeho štiplavkou co dělat, aby ji vytáhl na roh.

Po dvaceti minutách se hra vyrovnala a zlobit začali také hosté, před Valnohou ukopával v poslední chvíli Drahorád. Poprvé se letos třepetala na Střeleckém ostrově síť rovněž zásluhou Moravanů - Červenka ji však napnul dlouho poté, co asistent rozhodčího zvedl praporek, a tak si místo chvilky slávy vykoledoval jen žlutou kartu. Největší možnost prvního dějství ale stejně patřila domácím. Janda ve 27. uvolnil Jukla, jenže ten i podruhé šanci prováhal.

Na obou týmech se pak začala projevovat nerozehranost, typický neduh úvodu sezony. Z nepřesností se však přesto objevovaly další záblesky možností, vesměs na jihočeské straně. Po akci Lengyela s Drahorádem mířil Fujdiar hlavou vedle, tentýž hráč minutu před poločasem promáchl Káníkův centr a po ťukesu s Juklem se nedostal k míči Janda.

Hlavička Jandy nad břevno a bomba Káníka do stejných míst byly dlouho jedinými zajímavými okamžiky druhého poločasu, neboť se jinak hrála spíše překopávaná. Než však začali fanoušci zívat, polili je domácí živou vodou s gólovou příchutí. V 66. se postavil k exekuci přímého kopu Obšitník, přízemní centr prošel houštinou na hranici velkého vápna, dále ho pozorně sledoval už jen Janda a osamocen ho usměrnil podél Pařízka - 1.0.

Drnovičtí přidali na snaze, aby vrátili vytoužený bod do své kapsy, ovšem k ohrožení Drobného branky se v oslabení po druhé žluté kartě Pospíšila podobně jako v průběhu celého utkání nedostali. Naopak možnost brejků vyhovovala Jihočechům a přestože se jim první tři nepovedly, v 84. poslal Káníkův centr do sítě podruhé Janda - 2:0.


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš (Č. Budějovice): "Na úvod to byl dobrý zápas, hrál se technický fotbal. Vsadili jsme na trpělivost, čekali na chybu soupeře, a ta přišla. Vítězství je pro nás úspěch a motivace do dalších utkání."

Karel Večeřa (Drnovice): "V útoku jsme hráli ustrašeně, v této činnosti jsme nebyli rovnocenným soupeřem. Hodinu to vypadalo na remízu, hrubka v obraně nás o ni připravila."