Jihočeské derby je na programu kola již tuto neděli. Domácí SK Strakonice 1908 přivítají Na Křemelce B-tým Dynama České Budějovice. A diváci se mají rozhodně na co těšit. Vzhledem k tomu, že ČFL je nevyšší soutěží ve které nastupují dva celky z jihu Čech dalo by se nedělní derby nazvat s trochou nadsázky mistrovstvím Jižních Čech. Ani jednomu z nedělních aktérů se ale poslední dobou nedaří. Strakoničtí, kteří jsou mimochodem nováčkem ČFL po skvělém podzimu zřejmě zapomněli střílet góly a fotbalistům Dynama nevyšla dvě poslední utkání. Ještě v zimní přestávce se dalo předpokládat, že tento duel bude bojem o horní příčky, opak je pravdou.

Českobudějovická juniorka po domácí výhře nad Letohradem trochu překvapivě podlehla Buldokům z Karlových Varů a ve středeční předehrávce nestačila na Varnsdorf. V tabulce se tím pádem propadla až na 12 místo, kdy od posledního týmu ČFL, ji dělí pouhé dva body. Případným vítězstvím spolu se shodou šťastných náhod by se naše Béčko mohlo vyhoupnout třeba i na sedmou příčku.

Při středečním předehrávaném 34. kole se v dresu juniorky objevila hned čtveřice hráčů A-týmu Dynama. Ani Kafka, Adam, Homoláč a Myšák však na domácí Varnsdorf nestačili. David Homoláč by se díky trestu za osm žlutých karet mohl objevit na soupisce juniorky znovu. Vyloučen není ani start dalších pendlů. Záleží pouze na trenéru Ciprovi, koho po důležitém sobotním střetnutí Dynama se Zlínem uvolní hned další den pro potřebu Béčka. Na hřišti se stále ještě neobjeví Tomáš Maruška, stále laborující se zraněním. Až na svého kapitána by měl být k zápasu připraven kompletní kádr. Celý tým, včetně trenéra Skály, bude brát zápas o něco prestižněji. Derby se přece nehraje každý den.

Naposledy se oba mužstva střetla v 11. kole ČFL. Z Borku odjížděli radostněji hosté, když zejména díky Zušťákovi zvítězili o dvě branky:

Poslední vzájemný zápas:
SK Dynamo České Budějovice B - SK Strakonice 1908 0:2


Branky: 56. Zušťák, 76. Kučera
ŽK: Dobrotka - Káník, Hodánek
Diváci: 273
Rozhodčí: Kabyl - Koval, Makovička

Sestava SK Dynamo České Budějovice B: Skála - Leština (80. Martínek), Kladrubský, Dobrotka, Peroutka - Maruška, Adam, Skopalík, Rožboud (68. Hrbáč) - Houška (64. Jančovič), Myšák
Trenér: Petr Skála

Sestava SK Slovan Varnsdorf: Charvát - Linhart (32. Krejčí), Švejda, Lizák, Kožíšek - Šafránek, Káník (88. Kostka), Hodánek, Poučka - Zušťák, Kučera (83. Tyr)
Trenér: Eduard Kubata

Právě Zušťákův odchod do Prachatic byl největším oslabením Strakonic v zimní přestávce. V jarní části sezóny se Strakonickým daří prachbídně. Hlavní příčinou je bezesporu koncovka. 347 minut trvá střelecký půst ve Strakonicích. Přitom z Prachatic byl výměnou za Zušťáka do Strakonic poslán Luka. Tomu však zatím schází střelecké štěstí. Ve středečním zápase, který hráli dudáci v Mostě, nastřelil z metru tyč prázdné branky. Do kádru se po disciplinárním trestu za žluté karty vracejí Michal a Patrik Káníkové. Na tuto bratrskou dvojici se ve Strakonicích hodně spoléhá. Starší z nich, Michal, hrával první ligu v Dynamu a posléze také v Plzni.

Ještě o něco více než ostatním půjde v derby dvěma hráčům: Filipu Šafránkovi a Vlastimilu Švehlovi. Oba jsou ve Strakonicích na hostování právě z Českých Budějovic. Šafránek i Švehla by se proti “svému“ Dynamu měli na hřišti objevit. Neexistuje tedy žádná úmluva o tom, že by hráči, kteří jsou ve Strakonicích na hostování z Dynama nesměli proti Budějovicím nastoupit. Za Strkanice, jak se Strakonicím někdy v Českých Budějovicích přezdívá, hrával ještě na podzim také Marcel Kordík. V zimní přestávce si jej ale trenér Skála stáhl zpět do B-týmu.

Samostatnou kapitolou bude zajisté atmosféra. Domácí dokázali být nejednou svému týmu dvanáctým hráčem. Strakonice také drží v tabulce návštěvnosti domácích zápasů třetí místo. Zápasu Strakonic doma přihlíží průměrně na šest stovek diváků. V případě derby se očekává návštěva mnohem větší. Fotbalisté Dynama, ale i fanoušci kteří pocestují za svým týmem, se tedy mají na co těšit. V tabulce se Strakonice nacházejí pouze o jednu příčku výše než Dynamo. Rozdíl mezi oběma týmy je jeden jediný bod. V neděli půjde o hodně.

Ve středečním předehrávaném 34. kole zajížděli Strakoničtí do Mostu a s výsledkem zápasu nemohl být trenér Kubata ani trochu spokojen. Navzdory solidnímu výkonu odjížděli Strakonice s porážkou:

Poslední zápas SK Strakonice 1908:
FK Siad Most B - SK Strakonice 1908 2:0


Branky: 30. Boček, 36. Jediňák
ŽK: Luka, Oslovič, Švehla
Diváci: 160
Rozhodčí: Schöter

Sestava SK Strakonice 1908: Reiser - Baloušek, Oslovič, Švehla, Krejčí - Linhart (83. Kožíšek), Hodánek, Roučka (60. Tyr), Šafránek - Luka, Pavelka
Trenér: Eduard Kubata

Zápas se odehraje na stadionu Na Křemelce od 17:00. Jako hlavní rozhodčí bude zápas řídit pan Rauch, asistovat na čarách mu budou pánové Benedikt a Hudeček. Jako delegát bude dohlížet na hladký průběh zápasu pan Hanovský.