Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poslední dobou velice výrazně využívá trenér Cipro služeb B-týmu. Ne, že by si z rezervy vytahoval plno hráčů, spíše nechává v B-týmu rozehrát fotbalisty Áčka. Proti Letohradu se jich na trávníku objevila hned pětice. Proti Mostu B nastoupilo za naši rezervu dokonce osm fotbalistů s prvoligovými zkušenostmi. Povětšinou pak na lavičce Béčka zůstává sedět mnoho kluků, kteří by se jinak na trávník bez problémů dostali. Existuje však pár výjimek. A jednou z nich je Michal Mašát. Hráč, který na podzim nastupoval v druholigových Prachaticích se podle očekávání stal jedním z klíčových mužů v týmu trenéra Skály.

Proti Letohradu vydržel Michal na trávníku celý zápas. „Byl jsem rád, že mě trenér na hřišti nechal celých devadesát minut. Především mám ale radost z důležité výhry,“ řekl po vítězném utkání Michal. Ani v následujících větách nezmizí z jeho tváře vítězný úsměv: „Hlavně jsme chtěli vyhrát, což se nám nakonec podařilo.“ Nad jednou věcí, se fotbalista přezdívaný spoluhráči Bílek, přece jenom pozastaví: „Ve druhý půli už se nám tolik nedařilo, především jsme ale nepustili soupeře do vážnějších šancí.“

Právě na Mašátovi bylo snad nejvíce patrné, jak si dokáže užívat hru po boku prvoligových fotbalistů. Ačkoliv proti Letohradu měl na starosti plnění spíše defenzivnějších starostí, několikrát dokázal své spoluhráče vysunout do slibných šancí, nebo se zapojit do série pohledných narážeček. „Je to znát, když máte v týmu prvoligový hráče. Více si můžete na hřišti dovolit. Pořád se ale musíte snažit hrát co nejlépe,“ kvitoval jednadvacetiletý fotbalista s povděkem výpomoc pendlů. Ani v těchto opojných okamžicích nezapomíná Michal na starosti, které juniorku tíží: „Měli jsme před sebou dva důležité zápasy. Jeden z nich se nám podařilo vyhrát, ještě nás čekají Karlovy Vary.“ Při obrovské vyrovnanosti ČFL může totiž spadnout tým, který se právě nachází na pátém místě tabulky. „Momentálně musíme myslet na další zápas a co nejlépe se na něj připravit,“ ukončí talentovaný záložník rozhovor.

Tentokrát se nad Složištěm neozýval hromový hlas trenéra Skály tak často, jak to bývá obvyklé. Nejhlasitěji se snad kouč juniorky projevil při neodpískaném penaltovém zákroku na Davida Lafatu. Na ing. Petru Skálovi bylo vůbec patrné, jak si hráče, které mu z Áčka zapůjčil František Cipro hlídá. Jakmile byl na někoho z pendlů ostřejší zákrok, rázný trenér byl hned na nohou. „Kluci z Áčka jsou zkušený, s jejich přístupem jsem spokojen. Neříkám, že potom jdu na lavičku s tím, že nebudu muset ty kluky trénovat, nemusím jim ale udělovat tolik pokynů jako hráčům Béčka. Kdykoliv přišli kluci z Áčka, tak se nám povedlo vyhrát. Jejich výpomoc je tedy více než patrná. Doplácí na to kluci, kteří přes týden trénují s Béčkem a já bych jim rád dal šanci, o tomto specifiku jsme ale už mluvili mockrát,“ vysvětluje po zápase rázný trenér situaci. I v dalších větách je patrné, jak si bývalý skvělý gólman pomoci hráčů Á-týmu váží. „Oba dva útočníci hráli skvěle. Vyskočil hrál velice dobře. Martin Dobrotka hrál vzadu s velkým přehled a Jakub Kafka byl v bráně famózní. Všichni pendlové byli na hřišti vidět a bylo to znát. Pro hráče Béčka je obrovská zkušenost hrát v jednom týmu s takovými fotbalisty. A kluky to určitě i motivuje, předvádět lepší výkon, když vedle sebe mají hráče, kteří kopou první ligu,“ neopomene trenér vysmeknout hráčům velkou pochvalu.

V dalších větách už se kouč zaměří na hodnocení zápasu: „Začali jsme velice dobře. Hodně nám pomohlo rychlé vedení o dva góly. Mrzí mě, že jsme ve druhém poločase vedení nepotvrdili. Soupeř ale nebyl špatný a dokázal několikrát zahrozit. Pokud by se Letohradu podařil vsítit kontaktní gól, mohli jsme mít ještě velké potíže. Musím vyzdvihnout hráče z Áčka, opět nám dokázali výrazně pomoct.“ O něco méně už je bývalý gólman Dynama, Dukly Praha a Chebu spokojen s druhou půlkou zápasu: „Ve druhém poločase se nám přestalo dařit. Chtěl bych hrát na krásu, pro nás ale bylo dneska důležitější vítězství.“ Sotva Béčku skončil jeden důležitý zápas, další už mladé fotbalisty čeká. Na Složiště přijede příští neděli poslední celek ČFL, Karlovy Vary. Západočeši, kteří přes zimu výrazně posílili kráčejí mílovými kroky za záchranou. Důležitosti tohoto střetnutí si je trenér Skála vědom: „Čekají nás Karlovy Vary, pro nás další velice důležitý zápas. Souběžné s námi bude hrát Áčko v Blšanech, takže se nejspíše budeme muset spolehnout sami na sebe.“