Zápas o všechno - tak by se mohl nazvat sobotní duel mezi Dynamem a Opavou, po kterém se nakonec radovali domácí fotbalisté. Tři body to byly skutečně důležité, díky této výhře se Jihočeši dotáhli na čtrnácté Brno (které má ale dva zápasy k dobru) a plnohodnotně se tak vrátili do boje o první ligu. "Po mém příchodu k týmu na konci tunelu světlo jen blikalo, pak chvilku zase svítilo a teď naposledy zase jen blikalo. Po dnešním zápase se ale opět rozsvítilo," poukázal na bilanci Dynama František Cipro - pod jeho vedením tým třikrát zvítězil, zatímco v předešlých dvaceti kolech vyhrál jen dvakrát.

Reportáž: SK Dynamo ČB - SFC Opava 2:0 (0:0)
Hráčské ohlasy: Svoboda, Homoláč, Filipko - Bobok

Na Střeleckém ostrově bylo v sobotu vidět utkání, ve kterém po většinu času obě mužstva bojovala spíše sama se sebou než se soupeřem. Zápas provázela řada nepřesností na obou stranách, čehož si všiml i hostující kouč Vlastimil Palička: "Dnes to bylo pro oba týmy těžké. Bylo vidět, že mužstva svazuje velká nervozita. Z našeho pohledu bych utkání rozdělil na dvě části - na prvních 75 minut a na zbytek. My jsme po obdrženém gólu museli začít hodně riskovat, a proto se domácí potom dostávali často do zakončení." Oba trenéři se shodli na tom, že o konečném výsledku rozhodl první gól utkání, který vlil domácím novou krev do žil. "V prvním poločase jsme hráli velmi aktivně, během úvodní dvacetiminutovky jsme kopali snad šest rohů a tím se tým dostává pod tlak. My jsme ale žádnou standardku neproměnili a pak domácí dali čtvrt hodiny před koncem gól a to rozhodlo." Přitom Opava k prvnímu gólu v zápase nebyla daleko. Především kanonýr Zeher byl ve třech velmi slibných šancích, které ale do gólového konce dotáhnout nedokázal. "Právě při Zeherových šancích se vše lámalo, kdybychom vedli 1:0 my, utkání by vypadalo asi úplně jinak. Domácí dnes vyhráli zaslouženě, protože dali branky a my ne..." řekl na závěr svého hodnocení Palička. 

Trenér František Cipro okamžitě oponoval: "Vyhrát jsme si opravdu zasloužili, ale nejen proto, že jsme dávali branky. Během zápasu jsme si vytvořili více šancí a to nepočítám ty, které přicházely za stavu 2:0, když Opava hrála vabank." Zatímco v první části hry byl k vidění důrazný fotbal, ve kterém se rodily i velké gólové příležitosti, druhému poločasu dominovala spíše bojovnost a nervozita z nerozhodného výsledku, který byl nevýhodný pro oba týmy. Jihočeši během krátké doby ale vstřelili dvě důležité branky a to donutilo Opavu k velkému zvýšení aktivity. "Opava to musela hodně otevřít a nám se začaly naskytovat obrovské příležitosti. Klidně to mohlo skončit pět nebo šest nula, ale to co naši fotbalisté nedokázali proměnit... to se tedy opravdu nevidí. Z takovýchto šancí je třeba dávat góly, někdo si může říci, že je to nedůležité, ale my potřebujeme dávat co nejvíce gólu, aby si hráči začali opět věřit," řekl trochu rozladěně Cipro.

Velkou diskuzi vyvolala také situace z 30. minuty, kdy po kontaktu Svitáka s Lafatou odpískal sudí Bouše pokutový kop, který se ale hostujícímu rozhodně nelíbil. "Taková penalta byla spíš do nějakého silvestrovského vydání, nechci to moc komentovat, dnes jsme si výjimečně vzali videotechnika, tak se na to budeme muset ještě podívat," řekl hostující trenér Palička. S tímto výrokem ale nesouhlasil kouč domácího týmu: "Já jsem tuto situace přesně viděl, protože jsem měl volný výhled. Byla to úplně jasné penalta." Na to ale opět reagoval Palička, který začal danou situaci popisovat: "Inkriminovaný zákrok se odehrál deset metrů od naší lavičky, tak jsem to všechno viděl. Došlo k tomu, že Sviták stál při rohovém kopu mezi dvěma hráči domácího týmu. Jeden hráč do něj zezadu strčil a Sviták aby neupadl se opřel o protihráče a ten okamžitě upadl na zem. Ironií ale bylo, že míč tou dobou byl ale již dávno mimo hrací plochu." Oba trenéři se tedy v hodnocení této situace neshodli, což Cipro ukončil slovy: "Tak je asi nakonec dobře, že jsme penaltu neproměnili." Jedním slovem ale dodal, že právě neproměněný pokutový kop zanechal především na neúspěšném exekutorovi Marku Kuličovi, ale i na ostatních jeho svěřencích značné stopy.

S výkonem Dynama v prvním poločase nebyl trenér Cipro vůbec spokojen, což potvrdil i na tiskové konferenci. S úsměvem na tváři popisoval dění v útrobách stadionu během poločasové přestávky: "Obvykle se říká, že tam bylo dusno a že trenér zvýšil hlas... Asi tak nějak to bylo. Je ale pravda, že už pěkně dlouho jsem nebyl takhle vytočenej´." Po prohře na Střeleckém ostrově se do velmi nezáviděníhodné situace dostala Opava, která má pět kol před koncem soutěže na svém kontě 18 bodů a to ji nyní řadí mezi jasné kandidáty sestupu. "Dnes jsme neztratili pouze tři body, ale i Martina Šalamouna, který má zlámanou ruku. Jsme ve velmi těžké situaci, protože do konce sezony toho již opravdu moc nezbývá. Za dnešní výkon toho ale hráčům moc vytknout nemohu," konstatoval Palička.

Na řadu přišlo také hodnocení některých hráčů Dynama. Trenér Cipto vysvětloval přítomným novinářům důvody, proč dal v bráně opět přednost brankáři Filipkovi: "Bylo by to asi na delší povídání, protože jsem se o této změně nerozhodl hned. Kafka sice v Teplicích chytil dva jasné góly, jenže také při prvním gólu zaváhal a o změně asi rozhodla pátá branka, kterou zavinil. Dívám se na to prostě tak, že Kafka dostal v posledních dvou zápasech sedm gólů a to je moc. Filipko dneska podal výborný výkon a určitě nás hodně podržel." Kouč Dynama také pochválil stopera Davida Homoláče, který měl v průběhu týdne zdravotní problémy a až v den zápasu se rozhodovalo, zda nastoupí. "I přes tyto skutečnosti odehrál David skvělé utkání," pochvalně přikyvoval hlavou Cipro. Spokojen byl také s Davidem Lafatou, který se pomalu dostává do bývalé formy: "Údajně se na něj byli dnes podívat Řekové. Myslím, že odehrál nejlepší utkání za tu dobu, co jsem u týmu. Škoda jen, že dostal čtvrtou žlutkou kartu a nebude moci na Slávii hrát," uzavřel hodnocení zápasu a hráčů František Cipro.