Minulý týden se potvrdila známá pravda, že s novým trenérem bývá mužstvo úspěšné. Vítězství nad Drnovicemi kyslík okysličilo krev zklamaných bojovníku ze Střeleckého ostrova, ale k tomu, aby se černobílá ponorka odlepila ode dna ligového oceánu, musí kouzlo nového kormidelníka fungovat i za hranicemi domácího teritoria. František Cipro chystá svoji posádku na boj v severních vodách, které jsou letos výjimečně nebezpečné. "Jablonci vychází sezóna, je na nich vidět, jak moc jsou v pohodě. Klid se odráží na jejich herním projevu. Právě tyto faktory našemu týmu pochopitelně chybí," potvrzuje František Cipro fakt, že psychika nehraje ve fotbale o nic menší roli, než fyzická připravenost.
Jablonečtí se pohybují v horních patrech tabulky, víc se od nich nečeká a oni si tak sezónu náramně užívají. Českobudějovický trenér si dobře všímá i vzestupu výkonnostní křivky i u hráčů, kteří se zdáli být již za svým zenitem: "Najednou fotbalisté, kteří se už zdáli odepsaní, hrají jako zamlada. Typickým příkladem je Weber. Ale tým je doplněn i hráči, o nichž nedávno nikdo nevěděl a právě tato sezóna je hodně zvedla. Nedělají si hlavu z toho, když prohrají, s nepošramocenou psychikou jdou do dalšího zápasu."

Jablonečtí fanoušci ještě dnes s pýchou vzpomínají na nevídaný hattrick svého obránce Hrotka, který v minulé sezóně srazil Jihočechy do kolen. Dobře si to pamatuje i Cipro. "Nejen Hrotek, ale i další hráči jsou výbornými hlavičkáři. Musíme si dávat pozor na standardní situace, ze kterých umí Jablonec těžit. Perfektně je levou nohou zahrává Weber," zdvihá kouč varovný prst. Ten se snažil během týdne vštípit svým hráčů některé taktické prvky. Ne se vším, co doposud poznal, byl totiž spokojen. "Zaměřili jsme se na vysouvání obrany, vykrývání prostor. Nejsem totiž spokojený s tím, jak sbíráme nebo spíše nesbíráme odražené míče."

Tréninkový proces byl v polovině proložen přípravným utkáním s lídrem krajského přeboru Jankovem (5:0). Nešlo o měření sil s momentálně devátým nejlepším jihočeským týmem, ale trenér Cipro chtěl lépe poznat svoje mužstvo. Také proto v brance Jankova nastoupil Filipko. "Přátelák jsme hráli z několika důvodů. Tím prvním byla možnost prostřídat všechny hráče. Dalším důvodem bylo obnovování herní praxe Davida Lafaty, který si opět musí zvykat na spolupráci s Markem Kuličem. Také jsem chtěl poznat, jak jsou na tom mladíci. Udělali mi radost, obzvláště se mi líbil Kladrubský. Velkými nadějemi do budoucna by měli být pro Dynamo i Dobrotka se Skopalíkem. Trénuje s námi i Schön z dorostu, možná přibereme další."

František Cipro má tedy z čeho vybírat i přesto, že postrádá trojici fotbalistů. Pro Němce i Horejše, který se ve středu podrobil dalšímu artroskopickému zákroku, už jarní sezóna ani nezačne, Dvořák pyká jedno utkání za čtyři žluté kartonky. "Na druhou stranu se nám vrací Chlebek, takže dojde k prohození těchto hráčů," má jasno zkušený trenér, který byl s Chlebkem velmi spokojen v utkání proti Jankovu a to nejen kvůli tomu, že se mohutný záložník dvakrát trefil do Filipkovy sítě. Možná to nebude poslední zásah do sestavy, o místo v brance se pere vyrovnaná gólmanská dvojice, nastoupit může kterýkoliv z obou borců. František Cipro nechce dopředu prozrazovat, kdo dostane přednost. "Platí ale, že uvažuji o změnách na jednom, či dvou místech v sestavě," naznačuje.

Cipro byl na podzim na Střeleckém ostrově věrným divákem, takže si nenechal ujít ani obě utkání s Jabloncem. Nejprve přišla porážka v lize, po níž se poroučel trenér Tobiáš, poté Dynamo klopýtlo se stejným soupeřem i v poháru. A považme, že černobílí na jablonecké Střelnici doposud uhráli z osmi utkání jediný bod. Severočeské mužstvo se tak možná stává pro Jihočechy černou můrou. "Ta statistika už něco napovídá. Slavisté, kteří se s Jabloncem také pravidelně trápí, před minulým zápasem prohlašovali, že jednou se ta série musí zlomit a nedopadlo to. No, já ale musím říkat to samé," směje se trenér, čímž potvrzuje zvěsti, že nálada v mužstvu stoupla stejně výrazně jako jarní teplota.