Výsledek 1:5 je pro českobudějovické fotbalisty krutý. V prvním poločase si vytvořili proti plzeňské Viktorii několik gólových příležitostí, skórovat se jim ale nepovedlo. Naopak ve druhém dějství po chybách v obraně Vrbův tým trestal a za Dynamo jen snižoval Petr Benát. "Nemáme se za co stydět," shoduje se záložník Patrik Čavoš s trenérem Davidem Horejšem.

Vyrovnané první dějství a to druhé v režii favorita, který hlídal vedení a trestal českobudějovické chyby. Tak by se dal charakterizovat středeční přípravný duel Dynama v Plzni. „Byl to zápas dvou poločasů. V tom prvním jsme podali velice dobrý výkon, měli jsme tři vyložené brankové příležitosti. Plzeň se prosadila z rohového kopu, ale i tak to byl dobrý poločas. Po změně stran jsme ale začali kupit velké množství individuálních chyb, které soupeř potrestal. Výsledek je pro nás krutý, ale zápas splnil to, co jsme od něho očekávali,“ byl i přes porážku spokojen kouč David Horejš.

Trenér David Horejš při koučování během zápasu v Plzni

Podobně hodnotil utkání i záložník Jihočechů Patrik Čavoš, který odehrál prvních pětačtyřicet minut. „První poločas se nám povedl. Dokázali jsme se Plzni vyrovnat i kombinačně a měli jsme několik gólových šancí,“ popisuje část utkání, v níž měl i bývalý sparťan slušnou šanci skórovat. „Dostal jsem balon za obranu od Romana Wermkeho a zkoušel jsem gólmana prostřelit mezi nohama. Střela se ale zvedla, takže ji gólman chytil. Pak jsem ale viděl, že rozhodčí signalizuje ofsajd, takže gól by neplatil. Nicméně jsem to měl řešit lépe,“ sype si Čavoš popel na hlavu.

Dynamo naposledy rozložilo v přípravě sílu na dvě jedenáctky. I po náročném soustředění ale hráči zvládli svou tři čtvrtě hodinu bez problémů. „Soustředění se vydařilo a zápas v Plzni byl jeho vrcholem. Chyby ve druhé půli kazí celkový dojem, ale jsme spokojeni,“ ujišťuje Horejš. „Nehráli jsme s Plzní v přípravě na výsledek, spíš jsme se soustředili na naši hru. Zatím s přípravou panuje spokojenost,“ přitakává Patrik Čavoš, který nastoupil ve středu zálohy po boku testovaného Petra Javorka. „S Javorem se mi hrálo dobře. Je vidět, že už je to zkušený fotbalista, který má něco za sebou. Je to dobrý fotbalista, který jen tak balon neztratí,“ libuje si dvaadvacetiletý středopolař.

Právě Javorek je jedním z hráčů, jehož osud na jihu Čech je zatím nejistý. „O Petra Javorka i Kubu Moravce máme velký zájem a věřím, že se dohodneme. Naopak Matěj Loduha skončil,“ popisuje hlavní trenér situaci ohledně kádru A-týmu. Případný Javorkův příchod by ještě zvýšil konkurenci ve středu zálohy, kde mají Jihočeši aktuálně k dispozici Petra Benáta, Jana Hálu, po zranění vracejícího se Adriána Čermáka a také Patrika Čavoše, který se ale zvýšené konkurence nebojí. „Jsem zastáncem toho, že když je v týmu zdravá konkurence, tak mu to jenom pomůže. Ve středu zálohy je nyní přetlak asi největší, ale funguje to obecně. Když je pak hráč na hřišti, tak musí dokázat, že je lepší než ten druhý,“ vysvětluje rodák z Prahy.

Když na testech neuspěl slovenský bek Loduha a již dříve ukončil svou profesionální kariéru Michal Klesa, nabízelo by se doplnění mužstva hlavně na postu pravého obránce. Trenér Horejš ale tak vyhraněný není. „Musíme si sednout a vyhodnotit aktuální situaci. Ale vrátil se nám Michal Řezáč a odehrál s Plzní i se Slavií velice dobré zápasy. Je na něm vidět, že chce hrát, maká na sobě. Na krajních postech máme asi nejmenší konkurenci, ale musíme brát v potaz podmínky, které máme. Něco je v jednání, ale ještě není nic jistého,“ popisuje čtyřicetiletý kouč Dynama situaci v týmu.

V sobotu v 11 hodin hrají Jihočeši další přípravné utkání proti Brnu. V malebném areálu v Kamenici nad Lipou přivítají ligového soupeře a minutáž pro hráče ze základního kádru už bude vyšší.

Plzeňský vicemistr potvrdil proti Dynamu své kvality (5.7.2017)

Ač tomu konečný výsledek příliš neodpovídá, Dynamo odehrálo s favorizovanou Viktorií Plzeň slušnou partii. Jihočeši měli několik gólových šancí, ale vicemistr byl produktivnější a pěti góly srazil naděje černobílých, kteří na západ Čech cestovali přímo z náročného soustředění. Čestný úspěch Dynama zaznamenal v závěru Petr Benát.