Po loňském dvanáctém místě ve FNL vstupovali do současného ligového ročníku fotbalisté Dynama s velkým odhodláním. Na podzim si tým trenéra Davida Horejše vedl velmi dobře a přezimoval na čtvrtém místě s minimální ztrátou na postupové příčky. Také ve druhé polovině sezony budou chtít Jihočeši prohánět ty nejlepší druholigové celky.
Martin Vozábal

Na tiskové konferenci před začátkem jarní části sezony pohovořil o ambicích Dynama generální manažer a člen představenstva Martin Vozábal: “Před začátkem sezony jsme si řekli, že chceme hrát v tabulce co nejvýše a cíl bylo držet se okolo čtvrté nebo páté pozice. Podzim nám vyšel velmi dobře, v řadě zápasů jsme hráli výborně a přezimovali jsme na čtvrtém místě se stejným bodovým ziskem jako třetí Opava. Do jara jdeme opět s tím, že chceme jít do všech zápasů tak, abychom bojovali o vítězství. Zároveň ale respektujeme to, že na těch horních příčkách tabulky jsou velmi silné týmy. Po hráčích budeme chtít to, aby na hřišti vždy nechali všechno. Teď samozřejmě nedokážeme úplně říci, na co to bude ve finále stačit, ale určitě na tým nebudeme vytvářet tlak typu, že když nepostoupíme, tak se zboří svět,” začal šéf budějovického klubu.

Největší jihočeský klub se ale boje o postup rozhodně nezříká. “Pokud bychom do ligy postoupili, tak bychom byli moc rádi, a to i přesto, že to nebyl náš cíl pro tuto sezonu. Všichni v klubu si uvědomují, že jsme nyní v horizontu, který jsme si nastavili. Sportovně jsme ty naše plány trochu předběhli, což nám dělá pochopitelně radost, avšak do ligy chceme jít až ve chvíli, kdy na to budeme připraveni. Určitě nechceme do ligy, abychom tam byli jen epizodou,” dodal Martin Vozábal.

David Horejš

Budějovičtí mají na jaře celkem příznivý los, přesto si trenér David Horejš dobře uvědomuje, že velmi důležité bude dobře odstartovat. “Na jaře hrajeme ze čtrnácti zápasů osmkrát doma. Navíc se tady na Střeleckém ostrově představí Ostrava, Olomouc a také třeba Táborsko. Moc si přeji, aby se nám od úvodu jara dařilo a aby zápasy s těmito soupeři byly ozdobou ligy a aby na ně přišlo co nejvíce diváků. Musíme se ale soustředit právě na start jara. Venku nás čekají těžké zápasy v Ústí a ve Znojmě, doma pak Varnsdorf a Sokolov. Abychom si to s týmy z čela tabulky mohli rozdat o postup, musíme nejprve zvládnout tyto těžké zápasy v úvodu,” řekl na tiskové konferenci kouč A-týmu.

Dobré pohodě v týmu by mělo pomáhat složení mužstva, což si ze své bohaté fotbalové kariéry uvědomuje i Martin Vozábal. “Kluci, co tady nyní jsou, chtějí jít za svým snem a tím je první liga. Pamatuji, když jsem já jako hráč s týmem bojoval o postup. Tehdy byl ten tým objektivně kvalitnější a také výrazně dražší. Tenkrát jsme do ligy postoupili, ale velkou výhodou tohoto našeho současného týmu je kolektiv. Kabina je naprosto “zdravá” a jednotná. To jsme poznali v těch těžkých chvílích, které během sezony nastávají. Když dnes přijdu do kabiny, tak tam není jediný hráč, který by tam charakterově nezapadal. Také proto jsme během zimy nebyli na přestupovém trhu tolik aktivní. Nechtěli jsme sem vodit hráče jen proto, abychom nějak prostě doplnili tým. Naším cílem bylo přivést hráče pouze za předpokladu, že do našeho týmu zapadnou.”

Velkou devizou Dynama v následujících měsících by mělo být také to, že se velká část týmu skládá z hráčů, kteří jsou kmenovými hráči klubu. “V minulosti se nejednou potvrdilo, že není dobré mít v kádru příliš hráčů na hostování. Nejsme klub, který by mohl hrát jen se svými odchovanci a kmenovými hráči, ale na druhou stranu není možné, aby tady bylo osm hráčů na hostování. Také proto jsme moc rádi, že se nám podařilo dohodnout s Patrikem Čavošem, který v našem klubu podepsal tříletou smlouvu a nyní již pouze řešíme se Spartou finanční vyrovnání. Dohodnuti na smlouvě jsme také prakticky s Jakubem Peškem, který bude od léta také naším hráčem. V současné chvíli se tak dá říci, že na hostování jsou u nás pouze mladíci Lukáš Matějka z Plzně a Ladislav Vopat z Dukly,” připomněl generální manažer Martin Vozábal jediné dvě zimní změny v kádru Dynama.

Týden před startem jarní části sezony řeší trenér David Horejš to, jak poskládat základní jedenáctku pro úvodní zápas proti Varnsdorfu. “O sestavě pro první zápas jasno zatím zcela nemám. V generálce zahrál ve středu hřiště velmi dobře například Honza Hála, který musel střídat otřeseného Jirku Kladrubského. Na hrot jsme vysunuli Iva Táborského a také on odehrál velmi dobré utkání. To jsou ale velmi příjemné starosti. Je dobře, že náš tým není jen o jedenácti hráčích, ale že máme kam sáhnout,” řekl Horejš ke složení kádru. Vrásky na čele mu dělá jen zranění Adriána Čermáka, který start jarní části Fortuna národní ligy určitě nestihne. “Adry nám určitě bude chybět. Pro nás je to klíčový hráč ve středu pole. My můžeme jen doufat, že se dá co nejdříve zase dohromady. Naštěstí nemá vážnější zranění a ten výron kotníku se snad dá brzy do pořádku,” dodal na závěr David Horejš.

Výsledky zimních přípravných zápasů Dynama:
SSV Jahn Regensburg - SK Dynamo ČB 4:2 (góly Dynama Benát, Čermák)
SK Dynamo ČB - Loko Vltavín 3:0 (Čermák, Táborský, Vaněk)
Vysočina Jihlava - SK Dynamo ČB 2:3 (Kadula, Wermke, Matějka)
SK Dynamo ČB - Viktoria Žižkov 1:1 (Vopat)
FK Teplice - SK Dynamo ČB 5:0
SK Dynamo ČB - MFK Chrudim 1:1 (Táborský)
SK Dynamo ČB - FC S&B Vlašim 3:1 (Čavoš, Šourek, Matějka)