První přípravné utkání mají za sebou fotbalisté českobudějovického Dynama. V Regensburgu padli s místním SSV Jahn 2:4, když je srazily laciné branky slepené po dvojicích do dvouminutovek. Trenéři Jihočechů jsou však s první přípravou spokojeni, v neděli černobílé čeká další test s třetiligovým Vltavínem.

Jihočeši začali v Německu lépe. Po brance Petra Benáta z deváté minuty vedli. Jenže dvě branky domácích v rozmezí 33. a 35. minuty duel otočily. Dynamo dokázalo vyrovnat v 53. minutě po parádní trefě Adriána Čermáka, jenže SSV Jahn dvěma góly ve dvouminutovce dvacet minut před koncem rozhodl o výhře německého celku. V dresu Dynama si premiéru v A-týmu odbyl brankář Jindřich Staněk, hrál mladý stoper Mikuláš Jáša a poprvé si za černobílé zahrál forvard Lukáš Matějka. Pod dohledem trenérů byli i testovaní Slováci Patrik Banovič a Lukáš Lupták.

I přes porážku převažovalo u asistenta trenéra Jiřího Lercha pozitivní hodnocení prvního přípravného duelu. „Výsledek dobrý není, ale jinak jsme spokojeni. Hráli jsme zápas zase po dvou měsících, jsme v plné přípravě. Rozdělili jsme kluky na dvě jedenáctky, aby všichni dostali prostor se ukázat,“ vysvětluje zkušený trenér. „Chtěli jsme si vyzkoušet vysoké napadání, což se nám dařilo a dali jsme z toho obě branky. Pramenily z toho na druhou stranu i šance soupeře, ale opakuji, jsme na začátku přípravy,“ doplňuje Lerch.

Jiří Lerch v diskuzi s Martinem Vozábalem

Trenérský štáb Dynama mrzí i čtyři obdržené branky, které spadaly do kategorie laciných. „Bylo to po lehkých individuálních chybách. Nemělo by se to stávat, ale právě díky začátku přípravy přimhouříme oko. A Regensburg byl velmi kvalitní soupeř, to se musí nechat,“ tvrdí pětačtyřicetiletý kouč.

Fanoušky černobílého klubu jistě zajímá, jak to vypadá s testovanými fotbalisty z Myjavy. Šimon Šmehýl skončil na jihu Čech ještě před pondělním přípravným duelem, Patrik Banovič zatím zůstává. „Patrika chceme vidět ještě v dalším zápase. V Regensburgu nastoupil v první půli na pozici stopera, kde se mu dařilo daleko víc než na pravém beku, kde hrál ve druhém poločase. S přibývajícím časem měl ale rychlostní problémy. Nicméně je vidět, že je zkušený a odehrál si svoje,“ hodnotí výkon slovenského obránce.

Krátce před pondělním duelem dorazil do Českých Budějovic z Ostravy na testy i Lukáš Lupták. Dlouho zde ale nepobyl. „Lukáš se měsíc a půl připravoval sám, chyběla mu herní kondice. To bylo znát. Ostrava nás žádala o vyjádření, jestli si ho tady necháme. My jsme potřebovali delší čas na jeho zkoušku, takže si jej Ostrava v úterý vyžádala nazpátek,“ popisuje Lerch krátkou štaci ostravského fotbalisty.

Prvně se trenérům představil v utkání host z Plzně Lukáš Matějka. Nejlepší střelec podzimní části Juniorské ligy byl vidět, i když branku v premiéře za Dynamo nepřidal. „Pro Lukáše to byla první zkušenost s dospělým fotbalem. Poctivě odmakal na hrotu sám celých devadesát minut. Potvrdil své kvality a viděli jsme, že je to šikovný fotbalista,“ říká na adresu plzeňského talentu, momentálně v českobudějovických službách.

Do Regensburgu se v pondělí vydal kompletní A-tým. Chyběly pouze tři výjimky – Richard Kalod, Zdeněk Křížek a Jindřich Kadula. „Ríša je po chřipce, měl individuální plán. Jindra Kadula laboruje s anginou. Zdeněk Křížek zůstal doma, protože jsme chtěli dát šanci našim mladým gólmanům,“ vysvětluje asistent Davida Horejše. Dynamo čeká do konce pracovního týdne tradičně náročný tréninkový plán, v neděli od 11.30 na Složišti další přípravný duel s třetiligovým Vltavínem.

Na začátek přípravy Regensburg přestřílel Dynamo (16.1.2017)

Na úvod přípravy Dynamo prohrálo na půdě německého soupeře z Regensburgu 2:4. Jihočeši se dostali do rychlého vedení díky Petru Benátovi, ale Regensburg otočil vývoj skóre ještě v první půli. Srovnat se povedenou střelou podařilo Adriánu Čermákovi, ale domácí díky dalším dvěma povedeným minutám strhli stav na svou stranu.