Vinou epidemie příušnic v českobudějovickém Dynamu byl odložen duel 19. kola se Sokolovem. Ten našel náhradní termín v úterý od 17 hodin, kdy vypukne bitva dvou celků, které se nacházejí v odlišném rozpoložení. Jihočeši hrají na jaře ofenzivní fotbal a byli blízko skalpu Karviné, to Baník po podzimu bez porážky na jaře ztrácí.
FK Baník Sokolov
Rok založení:1948
Trenér:Daniel Šmejkal
Hvězdy týmu:Belaň, Jablonský, Kratochvíl
Největší úspěchy: 3. místo ve 2. lize (2011/12)
Posledních pět let:
2010/11 - 2. liga (6.místo)
2011/12 - 2. liga (3.místo)
2012/13 - 2. liga (4.místo)
2013/14 - 2. liga (6.místo)
2014/15 - 2. liga (5.místo)
Stadion: Fotbalový stadion FK Baník Sokolov, 5000 diváků
Klubové barvy:žlutá, zelená
Internet: www.fksokolov.cz

Preview

FK Baník Sokolov patří tradičně ke špičce druhé nejvyšší domácí soutěže. Podzim zvládli Západočeši dokonce jako pouze několik týmů z celé Evropy bez jediné porážky s bilancí sedmi výher a osmi remíz. Po zimní přestávce to však není ono, přestože Baník měl solidní ambice. Jednou z největších hvězd se stal exteplický obránce Jablonský, z Jihlavy přišel střílet branky Přeučil. Právě tito hráči měli doplnit již tak kvalitní tým a zacelit mezery po odchodech Manzii nebo Proška. Jenže opak byl pravdou.

Tým trenéra Šmejkala v úvodním jarním kole sice udolal Vlašim, pak ale přišla první letošní porážka nečekaně ve Frýdku-Místku, domácí remíza s posledním Vyšehradem rozhodně nebyla v plánu a naposledy Sokolov ztratil vedení během čtyř minut na hřišti vedoucího Znojma. Tým se opírá na Jaroslavu Belaňovi, jenž má za sebou angažmá i na jihu Čech. Obranu řídí Jablonský s Vondráčkem, v záloze operují zkušení Vrtělka nebo nejlepší střelec týmu Kratochvíl. V útoku může nastoupit Přeučil nebo Procházka. Rozhodně silné mužstvo na druholigové poměry.

Poslední ligové utkání Sokolova:
1.SC Znojmo FK - FK Baník Sokolov 2:1 (0:1)
Branky: 65. Ledecký, 69. Okleštěk – 40. Kratochvíl. ŽK: Nepožitek, Stáňa (oba Znojmo). Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Arnošt. Diváků: 1127.
Sestava Sokolova: Belaň – Urma, Vondráček, Jablonský, Kopečný – Vrtělka, Kratochvíl, Pouček (76. Machek), Dvořák II. (84. Mejdr), Kosak – Přeučil (78. Procházka).

Dynamo po karanténě nastoupilo na ambiciózní Karvinou ve velkém stylu a odehrálo směrem dopředu výborný zápas. V obraně to však při absenci Pavla Nováka skřípalo. Ten spolu s Markem Opluštilem bude chybět i v úterní dohrávce 19. kola. Jinak by tým trenéra David Horejše měl být kompletní. „Chceme poučit z chyb, které jsme v pátek udělali. Jak v zápase proti Třinci, tak v pátek proti Karviné jsme dokázali, že budeme mít na jaře sílu. Sokolov je určitě jeden z těch lepších týmů ve druhé lize, přesto budeme chtít opět hrát ofenzivně a na tři body,“ jasně tvrdí před druhým utkáním v krátké době trenér černobílých.

Na Baník si věří i mladý českobudějovický záložník Patrik Čavoš. „Nemyslím si, že ztráta s Karvinou by na nás měla nějaký další vliv. Sokolov teď nemá žádnou oslnivou formu a věřím, že pokud předvedeme výkon jako s Karvinou, tak zvítězíme. Natrénováno máme, tak ani po fyzické stránce by to neměl být problém,“ má jasno běhavý středopolař. Podzimní duel skončil na západě Čech divokou remízou 3:3.

Utkání 19. kola Fotbalové národní ligy začíná v úterý v 17 hodin na Střeleckém ostrově a vy jej můžete zde sledovat v online reportáži. Vstupenky na utkání můžete už nyní nakupovat v online předprodeji zde. Nadále platí, že kdo přijde na utkání se vstupenkou ze zápasu s Karvinou, má v úterý vstup zdarma. Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Berka, na čarách mu budou pomáhat pánové Jan Paták a Valter Boček.

Předpokládané sestavy:
Dynamo: Křížek – Klesa, Hájovský, Hric, Funda – Benát, Čavoš – Pešek, Šimák, Mareš – Kalod.
Sokolov: Belaň – Urma, Vondráček, Jablonský, Kopečný – Vrtělka, Kratochvíl – Kosak, Dvořák II., Pouček – Přeučil.