Třikrát inkasoval, dalších několik gólů však zachránil. Zdeněk Křížek byl nejlepším hráčem Dynama a díky němu prohráli Jihočeši s Pražany jen o dva góly. Gólman černobílých několikrát vychytal i kanonýra Davida Lafatu, který pak svého kamaráda pochválil. "Kříža byl dnes lepší než já," usmíval se Lafata.

Se Spartou jste podali slušný výkonem, přesto jste odešli poraženi.
Odehráli jsme slušný zápas, kterým jsme se rozloučili s domácími fanoušky. Podzim nebyl špatný, ale jaro bylo hrozné. Byla to snad důstojná rozlučka.

Zdeněk Křížek při rozehrávce

David Lafata si do svého oblíbeného rajónu přijel pro góly, které by mu pomohly ke koruně krále střelců, ale vy jste mu jich plno sebral.
Lafy stejně druhý gól dal, takže radost má. My jsme chtěli doma bodovat, ale náš dobrý výkon celé jaro kazí.

Zejména ze začátku jste musel předvést několik těžkých zákroků.
Měl jsem velké štěstí. Několikrát jsem to risknul nebo míč ani neviděl a trefilo mě to. Byl jsem rád, že jsem klukům pomohl, ale nakonec to nestačilo. Ale za zápas se Spartou můžeme mít vztyčenou hlavu.

Sparta hrála poslední půlhodinu v deseti, ale obraz hry se skoro nezměnil.
Sparta je někde jinde. Hraje dobře na balonu a furt ho drží. Snažili jsme se být co nejvyrovnanějším soupeřem, což si myslím, že se nám celkem dařilo.

Zápas sledovalo přes čtyři a půl tisíce diváků. To se pak musí hrát úplně jinak.
Je to úplně něco jiného, atmosféra byla krásná. Ale lidem se nemůžeme divit. Na jaře jsme podávali hrozné výkony a jsme z toho všichni špatní. Já osobně vůbec nechápu, co se stalo.

Budeme se opakovat, že když by tým podal výkony jako se Spartou nebo Duklou proti slabším soupeřům, tak by bodů měl víc.
My jsme chtěli v každém zápase. Ať už to bylo s Brnem, Jihlavou nebo Bohemkou. Ale soupeři zalezli, my jsme se do nich nedostali a z brejku nás vždy potrestali. Dostali jsme první gól a nedokázali to otočit. Nakonec z toho vždycky byly debakly. Budeme se z toho všichni dlouho dostávat.

Bude se vám po lize hodně stýskat?
Bude. Nechápu, jak jsme mohli uhrát na jaře jen čtyři body. Osobně jsem hodně zklamaný a upřímně říkám, že nevím, jak najdu motivaci do příští sezony.

Máte v Dynamu ještě smlouvu na příští rok?
Smlouvu na rok ještě mám, ale hledání motivace bude opravdu těžké.

Ve Spartě se druhé místo nebere, ví David Lafata

Při vašem gólu se vedly dlouhé debaty, kdo byl jeho autorem. Byl jste jím vy?
Myslím, že ano. Costu jsem tam trošku přejel, ale šel jsem do skluzu a byl jsem tam asi o chlup první. Ale měl jsem šance aspoň na další dva, ale zaplaťpánbůh za ten jeden. A hlavně, že jsme vyhráli.

Je pro vás důležité, že jste si definitivně zajistili alespoň druhé místo?
Ano. Chtěli jsme tady vyhrát za jakýchkoliv okolností a mohli jsme rozhodnout už i dřív. Pak jsme dali dva rychlé góly během dvou minut, kterými jsme soupeře zlomili. Pak jsme hráli v deseti a přidali ještě jeden gól. Počítá se výhra, ta je hlavní.

Je pro vás druhé místo náplastí na ztrátu titulu?
Ve Spartě se druhé místo nebere (směje se). Aspoň se budeme snažit probojovat do Ligy mistrů, i když všichni víme, že to bude nesmírně těžké.

Svůj bývalý tým jste opět nešetřil.
Nedělám to schválně. Zase jsem jeden dal a mohlo jich být i víc. Ale Kříža byl dnes lepší (usmívá se).

Vaše bitva s Milanem Škodou o krále střelců pokračuje. On se trefil proti Hradci, vy jednou proti Dynamu, ale mohl jste dát branek víc. Největší šanci jste měl, když jste ve druhé půli trefil břevno.
To jsem ale netrefil já, to Jirka Kladrubský, který byl u míče první. S Milanem to bude otevřené až do posledního kola.

Sparta potvrdila roli favorita a zvítězila 3:1 (23.5.2015)

Poslední domácí zápas SYNOT ligy prohrálo Dynamo 1:3 s pražskou Spartou. Pražané potvrdili roli favorita a po poločase 0:2 přidali ještě jednu branku. Čestný úspěch Dynama zaznamenal střídající Aleš Dvořák. Za jihočeský celek poprvé nastoupil do ostrého zápasu Filip Vaněk a Petr Pasecký.