Fotbalová Synot Liga má před sebou posledních osm zápasů a pokud se chtějí fotbalisté Dynama České Budějovice zachránit, musejí nutně začít sbírat body. Příležitost k tomu budou mít v sobotu, kdy se představí v rámci 23. kola na hřišti 1.FK Příbram. Výkop utkání je stanovený na 16:00.

Jihočechům se v jarní sezóně stále nedaří získat vytoužené body. Nedosáhli na ně ani v posledním domácím zápase proti Jablonci. „Znovu jsme si dali góly sami. Je to problém, který stále dokola řešíme a i na tréninku s tím máme potíže. Rychle ztrácíme míče a dostáváme téměř vlastní branky,“ kroutí hlavou trenér František Cipro. Budějovický kouč vidí pozitiva v dobrém výkonu z prvního poločasu proti Severočechům. „Výkon byl docela dobrý. Myslím, že lidé byli relativně spokojení.“

V posledním utkání nastoupila velmi mladá sestava. Mladíci ale trenéra Cipra rozhodně nezklamali. „Hrálo několik kluků, kteří měli dohromady asi 20 ligových startů, ale bylo vidět, že s nimi se naše hra rozběhla a zrychlila.“ I když někteří z hráčů nastoupili především proto, že ze základní sestavy nemohl hrát Eliáš nebo Kladrubský, podle Františka Cipra budou mladí fotbalisté dostávat příležitosti ke sbírání ligových minut i nadále. „Myslím, že jak hráči, kteří hráli minule, tak i další mladíci, šanci dostanou. Je tady spousta šikovných kluků.“ I přesto jihočeský kouč ví, že záchrana je stále na prvním místě. „Dokud žijeme, nemůžeme od těch mladých kluků chtít, aby nás zachraňovali. Pro začínající kluky je ideální, když vlítnou do týmu, který je v klidu a oni se potom lépe chytají,“ naznačuje Cipro s tím, že v Dynamu vidí mnoho kvalitních mladíků, kteří si o místo v sestavě říkají.

Dynamo postrádá kvůli zranění svého kapitána Jiřího Kladrubského. Zda bude moci proti Příbrami nastoupit, zatím není jasné. „Je to padesát na padesát. Jsou pro nás důležité jeho zkušenosti, ale vzhledem k tomu, že 14 dní netrénoval, tak zatím nevím, zda nastoupí,“ upozorňuje František Cipro a dodává, že s hráčem si ještě musí promluvit po tréninku.

Na České Budějovice nečeká v sobotu lehký soupeř. Příbram na rozdíl od Dynama záchranářské starosti netrápí, navíc v kádru má několik velmi silných hráčů. Na to upozorňuje i František Cipro. „Příbram má dobré mužstvo s několika hráči, kteří prošli Spartou – Zápotočný, Bednář, Zeman. Je tam i Nitranský, který hrál za Slavii i za Dynamo. Jejich síla je hlavně v levé straně a potom uprostřed, kde hraje Fillo.“ I když jsou hosté vnímáni jako outsideři, jejich trenér si s tím nedělá těžkou hlavu. „Příbram je na tom daleko lépe než my, ale já osobně tam jedu vyhrát. Bude záležet na tom, jak k zápasu přistoupíme a zda nedostaneme opět laciné góly, jaké dostáváme.“ Vzájemná střetnutí se středočeským klubem provází velká rivalita, kterou si i Cipro dobře uvědomuje. „Od zápasu přede dvěma roky je mezi kluby určitá animozita. V Příbrami jsou někteří trenéři, hráči i funkcionáři, kteří prošli i Dynamem, takže i to je takové rivalské a utkání bude mít určitě náboj.“

I přesto, že České Budějovice jsou jako poslední tým tabulky kandidátem na sestup, František Cipro stále šanci na záchranu vidí. Bez bodů to však nepůjde. „Pokud máme ještě žít, musíme něco uhrát. Máme před sebou sérii zápasů, ve kterých musíme bodovat, i když nás už všichni odepsali,“ uzavírá Cipro své hodnocení.