Poslední dvě kola, jdeme do finále. Každá ztráta by mohla být osudná, Dynamu stačí k postupu ze dvou zápasů čtyři body. Jihočeši nutně potřebují udělat první krok v sobotu od 16 hodin, kdy doma přivítají nevyzpytatelný Třinec.
FK Fotbal Třinec
Rok založení:1922
Trenér:Karel Kula
Hvězdy týmu:Čelůstka, Paleček, Gulajev
Největší úspěchy: 10. místo v 1. lize (1970/71)
Posledních pět let:
2008/09 - 2.liga (9. místo)
2009/10 - 2.liga (9. místo)
2010/11 - 2.liga (5. místo)
2011/12 - 2.liga (15. místo)
2012/13 - MSFL (1. místo)
Stadion: Stadion Rudolfa Labaje, 2 200 diváků
Klubové barvy:Červená, bílá
Internet: www.fotbaltrinec.cz

Preview

FK Fotbal Třinec si může dvě kola před koncem ročníku FNL říci, že prožil jako staronový celek druhé nejvyšší soutěže klidný ročník. Slezané mají totiž v tabulce po osmadvaceti zápasech na kontě šestatřicet bodů za deset výher, šest remíz a dvanáct porážek a patří jim devátá příčka. Pozici v klidném středu tabulky zajistilo třineckým fotbalistům hlavně povedené jaro, když ve druhé polovině sezony šestkrát vyhráli, třikrát se body dělily a prohráli pouze v Hradci Králové, Vlašimi a Táborsku. Třinec je nevyzpytatelný tým a řadu bodů obstaral na venkovních hřištích, kde uhrál sedmnáct bodů, zatímco doma jen o dva víc.

Svěřenci Karla Kuly zaznamenali v posledním kole tři body, když doma zdolali Varnsdorf 1:0, při čemž hráli půlhodiny bez vyloučeného Kubáně. Nejlepším střelcem týmu je sedmigólový Radek Gulajev, brankářská jednička Lukáš Paleček vychytal už šestkrát nulu. Na jihu Čech bude Slezanům chybět vyloučený Kubáň a karetní trest stihl také Benjamina Vomáčku.

Poslední zápas Třince ve FNL:
FK Fotbal Třinec – FK Varnsdorf 1:0 (1:0)
Branka: 7. Motyčka. ŽK: Motyčka – Daníček, Zbrožek. ČK: 63. Kubáň (TRI). Rozhodčí: Orel – Arnošt, Antoníček. Diváků: 512.
Sestava Třinec: Paleček – Lisický, Hupka, Čelůstka, Kubáň – Motyčka, Málek, Wojnar, Ceplák (50. Janec) – Gulajev (79. Gavlák), Haša (66. Joukl).

Dynamo se dvě kola před koncem dostalo po devíti měsících po kompletním kole do čela FNL a tuto pozici už nebude chtít do konce sezony opustit. Už nyní je jasné, že Jihočechům stačí uhrát v posledních dvou kolech čtyři body, aby slavili postup. Oslavy však mohou propuknout v případě, že Dynamo v sobotu porazí Třinec a Hradec doma podlehne Vltavínu. Nechme však předpoklady a propočty a pojďme k sobotnímu důležitému utkání. „Chybějí nám poslední dva krůčky, musíme je zvládnout!“ ví David Brunclík, střelec rozhodující branky v posledním kole ve Vlašimi.

Dětský den na Dynamu:
Utkání s Třincem bude v sobotu od 14 hodin předcházet na Střeleckém ostrově Dětský den, během kterého je pro děti připravený zajímavý program. Symbolickým vstupným 20 Kč pak podpoříte Centrum BAZALKA.

Nyní čeká Jihočechy nevyzpytatelný Třinec, který na podzim porazili na jeho hřišti 3:1. I tentokrát by černobílí brali tříbodový úspěch. „Chceme jít teď zápas od zápasu. Víme, že to máme ve svých rukou, a že když oba zápasy vyhrajeme, tak postoupíme. Pro nás jsou to jakoby dvě finále, které musíme zvládnout. Musíme se teď koncentrovat hlavně na ten následující zápas s Třincem. Až po tomto zápase uvidíme, jak bude vypadat tabulka a jaká bude situace před závěrečným 30. kolem," řekl po posledním utkání kapitán Ondřej Herzán, jenž začal ve Vlašimi opět na hrotu s Kalodem, ale po příchodu Zdeňka Linharta se zasunul do středu zálohy na místo Petra Benáta.

Vynikající defenziva, nejlepší v celé soutěži, která inkasovala na jaře pouze pět branek, se v sobotu bude muset obejít bez svého lídra – Romana Lengyela. „Lengy měl tři žluté prakticky celé jaro, takže to jednou muselo přijít. Bude to ztráta, ale máme kvalitní náhradníky, hrajeme doma a musíme si poradit. Důležité je, že bude připraven na poslední zápas,“ přemítá kouč Luboš Urban, který by až na Lengyela a zraněné Dvořáka s Wermkem měl mít k dispozici kompletní kádr. Po pauze už je v plné přípravě brankář Bárta, ale start některých hráčů je nejistý.

Utkání 29. kola Fotbalové národní ligy začíná v sobotu v 16 hodin na Střeleckém ostrově a vy průběh duelu můžete případně sledovat i zde sledovat v online reportáži. Duel odřídí jako hlavní rozhodčí Tomáš Kocourek, na čarách mu budou pomáhat pánové Kříž a Hock.

Předpokládané sestavy:
Dynamo: Křížek – Novák, Deli, Machovec, Hanzlík – Klesa (Linhart), Benát, Brunclík, Funda – Kalod, Herzán.
Třinec: Paleček – Lisický, Hupka, Čelůstka, Janec – Motyčka, Málek, Wojnar, Ceplák – Gulajev, Haša.

Podle Fortuny Dynamo jasným favoritem
Sázková kancelář Fortuna věří v sobotním duelu Fotbalové národní ligy mezi Dynamem a Třincem více Jihočechům, na které je vypsaný kurz 1.22 a naopak na vítězství Třince je kurz 9.1. Z pohledu Fortuny není příliš pravděpodobná ani remízu, na kterou je vypsaný kurz 5.5. Vedle sázek na vítěze utkání se dají samozřejmě tipovat například i přesné výsledky nebo na počet branek v utkání. Kompletní nabídku sázkových příležitostí naleznete na www.ifortuna.cz.

Ostatní zápasy 29. kola:
Ústí nad Labem - Pardubice31. 5. 201416.00
Varnsdorf - Zlín31. 5. 201416.00
Sokolov - Karviná31. 5. 201416.00
Most – Bohemians Praha31. 5. 201416.00
Žižkov - Táborsko31. 5. 201416.00
Frýdek-Místek - Vlašim31. 5. 201416.00
Hradec Králové - Vltavín31. 5. 201416.00