První zápas sezony odehrají fotbalisté SK České Budějovice v pondělí 28. července od 16:40. Jejich soupeřem bude na ostravských Bazalech domácí Baník, který v loňské sezoně obsadil v první lize pátou příčku.
Jihočeši dokázali Ostravu loni doma porazit 2:1 – jistě si každý vzpomíná na pískové hřiště na Střeleckém ostrově, které hned týden po katastrofických potopách vidělo dvě branky Davida Lafaty. Branku hostů vstřelil Zdeněk Pospěch. Na hřišti našeho soupeře se nám minulou sezonu příliš nedařilo, prohráli jsme 1:0 gólem Svěrkoše.

V historické bilanci mají lepší výsledky také Moravané, z 24 zápasů, které jsme proti Ostravě odehráli, jsme pouze 6 vyhráli a 5 remízovali. V Ostravě jsme naposledy získali bod za remízu v sezoně 1999/2000, zápas tehdy skončil 1:1 (branku SK ČB vstřelil Karel Vácha). Vyhrát se nám na Bazalech podařilo v sezoně 1995/1996, když jedinou branku zápasu vstřelil Valachovič.

Obě mužstva zaznamenala v kádru pro nadcházející sezonu několik změn. O změnách v SK České Budějovice jsme vás již informovali... Na postu trenéra Ostravy se objevil František Komňacký, který by se měl pokusit s Baníkem bojovat o pohár UEFA. Hned několik známých tváří ale kádr opustilo. Martin Lukeš se přesunul do Slavie, Václav Svěrkoš posílil německý Mönchengladbach a mladičký Papadopulos po získání řeckého občanství přestoupil do Arsenalu Londýn. Naopak posílit kádr by měli Radek Slončík (Ujpest) a především Marek Heinz, který přišel z Bielefeldu. Baník bude určitě v letošní sezoně sázet na zkušenost doplněnou o dravé mládí. V mužstvu má celkem šest hráčů, kteří mají více jak 100 ligových zápasů a zároveň hned 12 hráčů, kteří se narodili až po roce 1980.

Branku bude zřejmě hájit Jan Laštůvka, k základním pilířům obrany patří Radoslav Látal a René Bolf (ten má ale asi namířeno do anglického Boltonu). Zálohu budou dirigovat zkušení Martin Čížek a Radek Slončík a v útoku bude chtít starou slávu oprášit Marek Heinz.

Ostrava si ve středečním poháru ČMFS počínala dobře a bez problémů vyhrála v Albrechticích 3:0 (trefili se Žůrek, Prohászka a Čížek). Zato Budějovice si zrovna dvakrát dobře nepočínaly, a tak nyní všichni s napětím očekávají, co se dá od klubu z jihu Čech očekávat. Náš první zápas sezony vysílá televize Prima, a tak doufejme, že na diváky, kteří se rozhodnou zápas sledovat, zanecháme dobrý dojem.