V českobudějovickém Dynamu se v létě udála řada změn. Jednou z nich bylo i zrušení juniorky, která nedávala mladým hráčům tolik, kolik zápolení v soutěži dospělých v ČFL. O startu přípravy i cílech do nové sezony hovořil trenér Jiří Lerch.

Celek odehraje následující sezonu pod hlavičkou Strakonic, ale bude trénovat na Složišti a hrát své domácí zápasy bude na Střeleckém ostrově nebo rovněž na Složišti. „Ligu juniorů hrát nebudeme, třetí liga nám dá víc,“ prohlásil na červnové tiskovce generální manažer Karel Poborský. Strakonický celek povede zkušený Jiří Lerch společně s hrajícím asistentem Rudolfem Otepkou. „Těším se na naší spolupráci. Ruda bude hrající asistent podobně jako tomu bylo již na jaře,“ hlásí Lerch, který by v realizačním týmu uvítal ještě další členy. „Určitě budeme potřebovat vedoucího týmu a uvažujeme i o angažování dalšího trenéra. Všechno je to věc jednání a během dvou týdnů by se to mělo vyřešit,“ potvrzuje ostřílený kouč.

Jiří Lerch v živé debatě s Martinem Vozábalem

Bývalý ligový fotbalista je spokojený, že už nepovede tým ve dvou soutěžích, jako tomu bylo v loňském ročníku. „Musím říct, že když jsme s Petrem Skálou k juniorce přicházeli, jsem si nedokázal představit, jak to pro nás všechny bude obrovsky těžké. Nyní se můžeme soustředit pouze na třetí ligu. Bude více času na nacvičování a trénování. Pro všechny z nás to bude úleva,“ pokračuje Lerch. Farma Dynama se poprvé sešla v pondělí, kdy Lerch s Otepkou přivítali na prvním srazu osmnáct hráčů. „Někteří kluci jsou zranění nebo nemocní, takže se nás sešlo jen osmnáct. Věřím však, že budou brzy všichni v pořádku a rozšíří naše řady,“ doufá jednačtyřicetiletý trenér.

Kádr zatím nedoznal žádných zásadních změn. „Zatím ještě nevíme, jak se situace vyvine. V následujících čtrnácti dnech budeme mít jasno,“ potvrzuje Lerch, do jehož týmu se posunula řada dorostenců. „Přišel k nám celý ročník 94, který skončil v dorostenecké kategorii,“ přitakává. Na zkoušce jsou v rezervě Dynama dva hráči z Roudného, které loni spadlo z divize do krajského přeboru. „Na čtrnáctidenních testech jsou Jiří Havelka a můj synovec Dan Lerch. I o jejich osudu se rozhodne po dvou týdnech, které budou hodně hektické,“ poodkrývá zkušený kouč karty ohledně hráčského kádru.

Farma Dynama už zná i rozpis přípravných zápasů, který čítá celkem osm položek. „První přípravný duel odehrajeme ve středu v Nové Včelnici, kde se od 15 hodin utkáme s juniorkou Jihlavy. Poté nás v sobotu čeká na Složišti od 14 hodin utkání s juniorkou Táborska. Celkem bychom měli odehrát asi osm zápasů, ale to číslo se ještě může změnit,“ připouští Lerch. Hodně zajímavý měl být pro českobudějovický klub duel prvního kola Poháru České pošty, ve kterém se měly utkat Strakonice s Dynamem. Jenže k němu nedojde. Strakonice se totiž z Poháru České pošty odhlásily, takže černobílí automaticky postupují do dalšího kola. Celou záležitost ještě musí posvětit svaz.

Pro novou sezonu, ve které budou Strakonice obhajovat loňskou patnáctou příčku, má Jiří Lerch se svým týmem jednoznačný cíl. „Máme mladý celek, který bude pochopitelně v sezoně doplňován kluky z A-týmu. Cílem je jednoznačně záchrana,“ vytyčuje plány. Novou sezonu v ČFL zahájí Strakonice domácím utkáním s rezervou pražské Sparty. Duel je v plánu 10.8. a měl by se odehrát na Střeleckém ostrově.