Trenér českobudějovického Dynama František Cipro bude proti Olomouci sedět po 100. na lavičce Jihočechů jako hlavní trenér! Nejzkušenější ligový kouč vedl Dynamo v letech 2005 až 2007 a nyní je hlavním trenérem A-týmu od loňského léta. Před dnešním zápasem stál na lavičce Dynama v 69-ti prvoligových a 30-ti druholigových zápasech. Právě dnes si tak na konto připíše zápas s pořadovým číslem 100.

69 duelů v první lize zvládl Cipro s úspěšností 41% a bilancí 23 výher, 16 remíz a 30 porážek. Ve druhé nejvyšší soutěži odehrálo Dynamo pod jeho vedením 30 utkání s úspěšností 61% a bilancí 17 výher, 4 remíz a 9 porážek. Po Pavlu Tobiášovi je Cipro druhým nejúspěšnějším trenérem českobudějovické historie.

František Cipro se narodil 13. dubna 1947 na Vysočině v Jihlavě. Svou fotbalovou kariéru zahájil ale v šesti letech v budějovickém Dynamu, jehož dres oblékal až do devatenácti let. Poté se přes vojnu v Táboře a angažmá v Pardubicích, a tehdejším Gotwaldově dostal až do pražské Slavie, jejíž dres oblékal od roku 1971 až do 1980. Hrál na postu záložníka, jeho hru charakterizovala rychlost. V lize nastoupil za Slavii k 232 utkáním a vstřelil 41 branek. Aktivní kariéru ukončil v roce 1988 jako hrající trenér SV Gmünd.

František Cipro jako protřelý trenér

František Cipro za svou trenérskou kariéru dosáhl mnoho úspěchů, hned na jedné z prvních trenérských pozic si připsal úspěch, když dokázal v sezoně 1988/89 dovést Zbrojovku Brno z druhé ligy zpět do nejvyšší soutěže. Tým poté trénoval ještě jednu sezonu a poté odešel trénovat na Kypr klub AEL Limassol. Po dvou letech se vrátil do České republiky a převzal tým Chmel Blšany.

Největších úspěchů dosáhl na lavičce Slavie, kterou dovedl v sezoně 1995/96 k mistrovskému titulu. Poté zamířil do Rakouska k týmu Tirol Insbruck, do Slavie se ještě na rok vrátil. Trénování si vyzkoušel krátce i v Lasku Linec, vedl Teplice a Plzeň. Další rakouskou štací bylo trénování v SV Freistadt, v roce 2005 převzal sestupující Dynamo. Následně s týmem hned postoupil do ligy a na trenérské židli vydržel až do roku 2007.

Poté se vrátil do Freistadtu, následně dělal skauta ve Slavii. Sešívané převzal v březnu 2010 jako hlavní kouč a sezonu také dokončil. Po pražském angažmá se vrátil na jih Čech a v Dynamu dělal skauta. V loňské sezoně převzal A-tým po Jiřím Kotrbovi po pátém kole. Na trenérské pozici v Dynamu působí Cipro i v začínající sezoně, jelikož po té uplynulé podepsal nový kontrakt. Sobotní duel s Olomoucí bude pro něho jubilejní stý na střídačce Jihočechů.