V pátek v 19 hodin na Střeleckém ostrově odehraje českobudějovické Dynamo poslední přípravný duel. V ligové generálce se střetne s druholigovou Čáslaví. V loňské sezoně se Jihočechům dařili poslední přípravné duely s Jihlavou a béčkem Vysočiny střídavě, uvidíme, jak se svěřenci Františka Cipra poperou s generálkou nyní.

Start Gambrinus ligy se kvapem blíží a Jihočechy už před ním čeká pouze jeden přípravný duel. V pátek v 19 hodin se na Střeleckém ostrově představí v ligové generálce proti druholigové Čáslavi. Loni Dynamo odehrálo obě generálky s Jihlavou. V létě porazilo B-tým Vysočiny 2:1, v poslední prověrce před startem jarní části podlehlo druholigovému výběru Jihlavy 0:1.

Před blížícím se startem ligy se zdravotní stav zraněných hráčů trošku vylepšil. Ze hry jsou Javorek, Bakala, Stráský, Machovec, naopak Klesa a Řezníček jsou již v pořádku. „Machovec a Stráský by mohli do dvou týdnů začít trénovat. Bohužel rekonvalescence Javorka s Bakalou vypadá na delší dobu,“ smutní kouč Dynama František Cipro. „Klesa, Řezníček, Hudson i Rýdel by měli naskočit již v pátek s Čáslaví alespoň na část zápasu,“ věří.

Pokud se něco zásadního nestane, tak Cipro má o sestavě pro ligový start více méně jasno. „Pokud se někdo nezraní nebo někdo narychlo nepřijde, tak mám na devíti postech jasno,“ naznačuje složení základní jedenáctky. Kouč Jihočechů si soupeře pro generálku pochvaluje. „Pro poslední přípravný zápas je to ideální soupeř. Loni jsme hráli s tehdy druholigovou Jihlavou a prohráli jsme. Nechci, aby to bylo pravidlem, ale jde především o náš styl hry,“ zdůrazňuje.

Z prvního zápasu na Hluboké odstoupil s poraněným kolenem Michal Klesa. „Dostal jsem ránu přímo na koleno a myslel jsem si, že to bude horší. Po konzultaci s fyzioterapeutem se zjistilo, že mi trefil pouze nějaké nervové spojení. Dva dny trvalo, než to odeznělo. Ale od pondělí už mohu normálně trénovat a v pátek nastoupím,“ popisuje své zranění. „Věděl jsem, že se mi s tím kolenem nijak nehnulo, takže jsem to chvilku zkoušel. Ale opravdu to nešlo, byla to hrozná bolest.“

FC Zenit Čáslav

Podle zkušeného středopolaře je hlavním problémem týmu střílení gólů. „Herně to není špatné. Ale naším hlavním problémem je střílení gólů,“ smutní. „I já jsem měl na Hluboké šanci, ale ze zakončení nakonec nebylo nic. Já jsem nikdy nebyl žádný střelec, povedla se mi loňská sezona a ještě ta asi před třemi lety, kdy jsem dal v Příbrami pět gólů,“ směje se krajní záložník s desítkou na zádech.

Čáslav hraje druhou ligu od roku 2006. V sezoně 2008/09 si Čáslav dokonce vybojovala postup do Gambrinus ligy, ale licenci nakonec prodala Slovácku. V loňské sezoně skončili Středočeši na 13. místě s 34 body. Zenitu se loni nevyvedl Pohár České pošty, ve kterém neprošli v 1. kole přes Nový Bydžov.

V dresu Čáslavi loni nastupovali Jihočeši Michal Rakovan a Michal Kaňák. V brance tým držel Vít Ducheček. Nejlepším střelcem týmu byl Radek Voltr s osmi góly. Další z ofenzivích tahounů Adnan Džafič je aktuálně na zkoušce v Táborsku. Trenérem Zenitu je Petr Vrabec.

Videorozhovor s trenérem Ciprem před zápasem s Čáslaví