Trenér A-týmu Dynama František Cipro slaví tak trochu symbolicky právě dnes, v den kdy Jihočeši nastupují v ligovém zápase proti "jeho" Slavii, své pětašedesáté narozeniny! Všichni zástupci klubu mu do dalších let přejí jen to nejlepší!

František Cipro se narodil 13. dubna 1947 na Vysočině v Jihlavě. Svou fotbalovou kariéru zahájil ale v šesti letech v budějovickém Dynamu, jehož dres oblékal až do devatenácti let. Poté se přes vojnu v Táboře a angažmá v Pardubicích, a tehdejším Gotwaldově dostal až do pražské Slavie, jejíž dres oblékal od roku 1971 až do 1980. Hrál na postu záložníka, jeho hru charakterizovala rychlost. V lize nastoupil za Slavii k 232 utkáním a vstřelil 41 branek. Aktivní kariéru ukončil v roce 1988 jako hrající trenér SV Gmünd.

František Cipro (v dolní řadě uprostřed) v dresu Dynama ČB na fotografii ze začátku profesionální kariéry.

František Cipro za svou trenérskou kariéru dosáhl mnoho úspěchů, hned na jedné z prvních trenérských pozic si připsal úspěch, když dokázal v sezóně 1988/89 dovést Zbrojovku Brno z druhé ligy zpět do nejvyšší soutěže. Tým poté trénoval ještě jednu sezónu a poté odešel trénovat na Kypr klub AEL Limassol. Po dvou letech se vrátil do České republiky a převzal tým Chmel Blšany.

Největších úspěchů však dosáhl se Slavií Praha, kterou dovedl v sezóně 1995/1996 k mistrovskému titulu. Navíc na jaře 1996 klub pod jeho vedením došel až do semifinále poháru UEFA. O rok později odešel trénovat rakouský tým Tirol Insbruck. Do Slavie se poté vrátil ještě na sezónu 1999/2000. Krátce trénoval rakouský Lask Linec, v sezoně 2001/2002 byl hlavním trenérem Teplic a v sezoně 2003/04 vedl i Viktorii Plzeň.

František Cipro jako protřelý trenér

Následně se na čas dostal trochu do ústraní, když vedl rakouský SV Freistadt, do české ligy nakoukl zpět v roce 2005, kdy převzal do druhé ligy sestupující Dynamo České Budějovice. Následně s týmem hned postoupil do ligy a v klubu vydržel až do roku 2007. Sezony 2008/2009 se vrátil zpět k rakouskému Freistedtu a od 1. června 2009 působil jako hlavní skaut SK Slavia Praha. Po propuštění Karla Jarolíma převzal v březnu 2010 funkci hlavního trenéra, kde působil do konce sezony 2009/2010.

Jeho další kroky vedli zpět na jih Čech do Českých Budějovic, kde díky dobrým kontaktům se zahraničními agenty opět působil jako skaut. V průběhu letošní sezony se po pěti kolech vrátil ale zpět na pozici hlavního trenéra, když na lavičce vystřídal generálního manažera Jiřího Kotrbu. K dnešnímu dni vedl Trenér František Cipro Dynamo v Gambrinus lize celkem v třiašedesáti prvoligových a třiceti druholigových zápasech.

Právě dnes slaví náš trenér František Cipro pětašedesáté narozeniny. Zástupci klubu mu do dalších let přejí hodně zdraví, štěstí a osobní spokojenosti.