Týden před začátkem nového ročníku Gambrinus ligy získali fotbalisté Dynama do svých řad zajímavou posilu. Na následující tři roky spojil svou kariéru s budějovickým klubem záložník Michal Klesa, který posledních šest let oblékal dres 1. FK Příbram.

První fotbalové krůčky udělal Michal Klesa v pražském Sokolu Běchovice. Přes Újezd nad Lesy a Horní Počernice se dostal v roce 2002 do Bohemians Praha, kde začala jeho kariéra profesionálního fotbalisty.

První ligu si zahrál poprvé ale až v Příbrami, kam přestoupil v lednu 2005. „V Příbrami jsem byl vlastně šest a půl roku. Takže jsem určitě toužil po změně. Když je člověk tak dlouho v jednom klubu, tak začne pomalu ztrácet motivaci na sobě nějak výrazněji pracovat. Nyní jsem v novém prostředí a chci Budějkám co nejvíce pomoci k nejlepším výsledkům. Věřím, že i já osobně mohu jít fotbalově nahoru,“ říká Michal Klesa zcela otevřeně po svém příchodu do budějovického klubu.

Michal Klesa

Na dlouhé roky v Příbrami bude ale vždy vzpomínat jen v dobrém. „Pan Starka samozřejmě z mého odchodu nadšený nebyl. V klubu jsem byl ale dlouhou dobu a byli jsme dohodnuti, že pokud by přišla pro obě strany zajímavá nabídka, že by mě uvolnil. Tím, že se dlouho nic nedělo, jsem moc nepočítal s tím, že by mě pan Starka týden před ligou pustil. Nakonec to ale vyšlo, já jsem mu poděkoval, že mi umožnil přestup. A po šesti letech jsem změnil dres,“ dodává.

Změna na poslední chvíli

Jihočeši se sice Michalu Klesovi ozvali již na konci června, avšak na přestup do jihočeské metropole to dlouho vůbec nevypadalo. „K prvnímu kontaktu mezi mnou a Dynamem došlo ve chvíli, kdy se zranil na začátku přípravy Ferda Hudson. Řekl jsem, že když se kluby mezi sebou dohodnou, tak se přestupu bránit nebudu. Pak se dlouho nic nedělo a všechno se pak z ničeho nic upeklo během čtvrtka 21. července. Hned následující den jsem byl hráčem Dynama a poprvé jsem tady trénoval,“ říká s úsměvem.

Budějovický tým sondoval situaci Kolem Michala Klesy již v minulém roce, ale tehdy k jednání mezi kluby vůbec nedošlo. „Pan Kotrba mě zná a ví, jaký jsem hráč. Většinu kluků v klubu znám, takže zapadnout do týmu nebyl určitě žádný problém. Dynamo hraje trochu jiným stylem než Příbram, takže si musím na spoluhráče ještě zvyknout. Mým úkolem bude posílit útočnou činnost týmu a budu se snažit, aby tomu tak bylo,“ říká osmadvacetiletý fotbalista.

Přestup do Českých Budějovic bere Michal Klesa jako posun na vyšší metu. „Příbram je každou sezonu pasována na sestup. Přestože Dynamo se třeba v loňské sezoně pohybovalo ve stejných vodách jako Příbram, jak zázemím, tak finančně je to větší klub,“ dodává. Zatímco jako hráč Příbrami žil s rodinou v Praze, tak po přestupu do Českých Budějovic plánuje i stěhování. „Dojíždět by asi nemělo smysl, takže se s rodinou přestěhujeme. Aspoň budeme mít možnost poznat jižní Čechy,“ dodává.

Příbrami bude stále fandit

Fotbalisté Příbrami patří k tradičním účastníkům ligy. V nedávné minulosti klub sice pamatuje i účast v poháru UEFA, v posledních letech ale častěji bojuje o záchranu v lize. „V Příbrami jsem byl v osmadvaceti letech druhý nejstarší hráč. Přestože jsme byli vždy odepisovaní, tak se nám dařilo zachránit se. Věřím, že to kluci zvládnou i letos,“ věří Michal Klesa svým bývalým spoluhráčům. Zároveň ale doufá, že jako hráč Dynama nebude muset s Příbramí o setrvání v lize svádět přímé souboje. „Rád bych si zahrál v týmu tak, abychom nemuseli bojovat o záchranu. Snad bude v našich silách, abychom hráli na vyšších příčkách tabulky,“ dodává.

Při svém příchodu do Dynama byl příjemně překvapen, že budějovický tým hraje hned v prvním kole doma s nejatraktivnějším možným soupeřem. „Ještě v týdnu jsem sledoval více příbramský los a o tom, že hned v prvním kole máme Spartu, jsem se dověděl až po podpisu smlouvu s Dynamem. Je pravda, že je to na začátek nejtěžší soupeř, pak už to může být ale jen lepší,“ říká s úsměvem.

Sparta na úvod sezony potěší

O zápase proti Spartě je mezi fanoušky vždy velký zájem a nejinak je to i u samotných fotbalistů. „Pro každého hráče je zápas se Spartou takový svátek. Věřím, že na tenhle zápas bude vyprodáno nebo alespoň hodně plno,“ říká Michal Klesa. Jihočeši v zápase nebudou určitě favoritem, přesto budou chtít na domácím stadionu uspět. „Sparta samozřejmě nebude lehký soupeř. Je to favorit celé soutěže. My se budeme snažit ale bodovat a pokud by se nám to podařilo, tak by to bylo jen dobře.“

Michal Klesa se po svém příchodu na jih Čech těší na obnovení spolupráce s technickým záložníkem Rudolfem Otepkou, se kterým v minulosti působil v Příbrami. „S Rudou jsem byl v Příbrami tři roky, takže se dobře známe. Už jsme spolu jeli hned po mém podpisu smlouvy v pátek na první trénink. Je ale pravda, že jsem si po jeho odchodu z Příbrami myslel, že už se s ním v jednom týmu nikdy nesetkám,“ dodává Klesa s úsměvem.

Oba se spolu na hřišti setkali zatím jen jednou v přípravném zápase proti Jihlavě B, který Dynamo vyhrálo 2:1. Nutno dodat, že Michal Klesa na pravé straně záložní řady příliš zajímavých balonů od Otepky nedostal. „Asi na naší spolupráci zapomněl. Ale z toho strach nemám. To nějak oživíme a určitě to bude klapat,“ říká Klesa. O jeho dobrém vztahu s Rudou Otepkou svědčí také diskuze před zápasem Dynama s Příbramí během letní pauzy, kdy Michal Klesa nastoupil proti Dynamu ještě v dresu Příbrami. „Ruda věděl, že mě Dynamo chce koupit a že je zájem aktuální. Před zápasem mi říkal, že mám hrát opatrně, abych se zbytečně nezranil, když mám jít do Budějovic,“ culí se.

Michal Klesa se hodně také těší na spolupráci s důraznými budějovickými útočníky, které by měl zásobovat gólovými přihrávkami. „Kluci v útoku jsou výborní, na spolupráci se těším. Když jsme hráli proti Dynamu nyní v létě ten přípravný zápas, tak náš Lukáš Pleško našim útočníkům nadával, že vůbec nebojují. On jako obránce byl hrozně okopaný od Zdeňka Ondráška a Tomáše Stráského a dával je za příklad, že takto by to útočníci měli hrát,“ přikyvuje.

Pořádně od podlahy budou chtít hrát fotbalisté Dynama i v neděli proti Spartě. „Proti Spartě to ani jinak nejde. Musíme všichni bojovat, a pokud budeme mít správné a přidáme k tomu i fotbalovou kvalitu, tak můžeme určitě uspět,“ dodává nový člen budějovického týmu.