Předligová tisková konference trvala zhruba tři čtvrtě hodiny. Za tu dobu se českobudějovický trenér Jiří Kotrba rozhovořil před skupinkou novinářů snad o všem, co by mohlo fanouška Dynama zajímat. Již v neděli čeká Jihočechy těžký ligový start; na svém stadionu přivítají vicemistra ze Sparty.

„Na začátku přípravy jsme si mysleli, že máme mužstvo složené. Ke spokojenosti nám chyběl pouze levý obránce, jako byl na jaře Vulin. Bohužel se nám tato pozice nepovedla zaplnit. Do startu ligy půjdeme s tím, že klasického levého beka nemáme a uvidíme po třetím čtvrtém kole, zda se nám podaří nějakého sehnat,“ začal Kotrba tiskovku. Jeho svěřence celou přípravu provázela smůla. „Zranili se nám Hudson, Sandro a Halama všichni při nevinných cvičeních,“ hodnotí nový kouč přípravu.

„V současné době řešíme zásadní věc, jestli si v kádru nechat mladé hráče, anebo je poslat na hostování podobně jako Rakovana nebo Kaňáka,“ zvažuje možnosti. Staronový trenér Dynama má za cíl každé pololetí zařadit do sestavy jednoho mladého hráče. „Již dnes mohu říci, že v neděli dostane příležitost Novák. To znamená, že po Ondráškovi, Stráském a Nitrianském to bude další odchovanec Dynama v naší sestavě,“ libuje si Kotrba.

Českobudějovický trenér rozebírá také hráče, kteří byli na jihu Čech přes léto na zkoušce. „Díky těžké finanční situaci jsme se rozhodli vyzkoušet i některé hráče z jiných klubů. Ale hráči jako byl Uvíra a další naše mladíky výrazně nepřevyšovali, a proto jsme se rozhodli, že u nás nebudou dále pokračovat,“ konstatuje. Kotrba si navíc chce vychovat i své mladé nástupce. „Doufám, že po érách Tobiáše, Kotrby, Cipra tu budou noví trenéři, kteří budou mít na to, aby vedli prvoligový tým.“

Zkušený kouč má už prakticky jasno o základní jedenáctce, která vyběhne v neděli proti Spartě. „Již máme víceméně jasno. Drobné potíže má Rudolf Otepka s krční páteří a dva dni netrénoval. Kdyby nebyl k dispozici Otepka, může ho kvalitně nahradit Petr Benát. Stále jsou zraněni Hudson a Sandro, neustále problémy s přitahovači má Simič,“ přidává detaily ohledně ostrého startu Gambrinus ligy. Zatímco na levém beku má Kotrbova družina problémy, na místo v brance se hlásí hned dva kandidáti. „Pokud bych měl všechny posty zdvojené tak, jako mám ten brankářský, tak chci hrát více než o střed tabulky. Mám dva výborné brankáře a vůbec se nebojím postavit do branky ani jednoho z nich,“ říká zkušený kouč, ale prozrazuje, že v neděli se v brance představí Pavel Kučera.

Po utkání s Lincem Kotrba prohlašoval, že chce do týmu bojovníka, který by tým vyburcoval. To se mu nakonec povedlo. „Získali jsme Filipa Rýdela, který je tím typem.“ Jiří Kotrba žádné velké předsezonní cíle nevypisuje. „Není to pouze o tom, že se chceme zachránit. Zachránit se chce každý, i Sparta. My máme cíle tři. Co nejrychleji se zachránit, začlenit za pololetí minimálně jednoho našeho mladého hráče a umět dobře hráče prodat,“ popisuje cíle pro nadcházející sezonu. Před ní udělal ještě jednu malou změnu. „Přidělil jsem svým asistentům Jiřímu Lerchovi a Petru Skálovi větší pravomoc při organizování tréninků a zápasů. Z tohoto pohledu bude jejich role podobná jako ve Spartě,“ pokračuje ohledně drobných změn v realizačním týmu.

Zkušený kouč je z losu vcelku překvapivě nadšený. „Jsem s ním spokojený. Začínat ligu se Spartou, která hraje Evropské poháry, je výhoda. Kdyby navíc hrála předkolo Ligy mistrů, opakoval by se loňský rok, kdy jsme ji na svém stadionu porazili,“ chválí si los ligového ročníku. V sobotu hraje farma Dynama – Strakonice – 1. kolo Ondrášovka cupu s Vlašimí a trenér Kotrba Jihočechy posílí. „Určitě nastoupí Křížek, přemýšlím o Bakalovi, Slámovi nebo Němcovi,“ uzavírá předligovou tiskovou konferenci.