Po odchodu Josefa Laštovky se v A-týmu Dynama České Budějovice uvolnilo místo na postu pravého krajního obránce, které by mohl zacelit třiadvacetiletý opavský odchovanec Martin Uvíra. Ten na začátku roku 2009 již jednou o místo v budějovickém kádru usiloval, místo toho ale nakonec v loňské sezoně oblékal dres Jablonce.

Martine, jak došlo k tomu, že jste se objevil podruhé na testech v Českých Budějovicích?
Volal mi pan Kotrba, zda bych chtěl hrát za Budějovice. Já měl sice ještě rok smlouvu v Jablonci, ale už minulou sezonu i teď při turnaji v Čelakovicích bylo vidět, že trenér dává šance jiným hráčům než mě. Nabídku Dynama jsem tedy uvítal a určitě bych jí chtěl využít.

Cítíte, že nyní máte větší šanci než v roce 2009?
Věděl jsem, že na pravé straně obrany hrál Laštovka a že jako několik dalších hráčů v létě odešel. Bylo jasné, že tedy určitě bude nějaká šance prosadit se do základní sestavy, takže to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl jít do Budějovic. Navíc jsem nyní přeci jen o něco starší, mám více zkušeností, takže šance je určitě větší.

Kdy jste se připojil k týmu?
O víkendu jsem hrál ještě zápasy za Jablonec, v pondělí jsem tedy dostal volno a k týmu jsem se připojil v úterý.

Je pro vás výhodou, že jste v Budějovicích již jednou byl?
Před dvěma roky jsem tady byl asi měsíc v přípravě, takže některé kluky si ještě z té doby pamatuji. Ostatní jsou také v pohodě, takže to není vůbec žádný problém.

Za jaké týmy jste během svojí kariéry nastupoval?
Od žáků až po dorost jsem hrál v Opavě. Pak se mi akorát ve chvíli, kdy klub sestoupil do třetí ligy, ozval pan Pelta z Jablonce, zda bych nechtěl jít tam. Tuto nabídku jsem samozřejmě uvítal a byl jsem za ní rád.

V Jablonci byla asi velká konkurence a šance prosadit se byla asi menší než v Dynamu, že?
Je pravda, že kvůli evropským pohárům nakoupil pan Pelta velké množství hráčů a v A-týmu byla velká konkurence. Prakticky všechny posty byly zdvojené nebo i ztrojené.

To byl asi důvod, proč jste přišel do Dynama, že?
Přesně tak. Myslím, že mám velkou šanci se prosadit. Na pozici pravého beka jsme já a Nitry (Milan Nitrianský, pozn. autora). On ale není ortodoxní obránce a hrává častěji na postu záložníka, takže věřím, že šanci mám. Pro mě bude samozřejmě daleko důležitější, abych hrál. Jablonec je sice ambicióznější tým, ale prosadit se do základní sestavy, je daleko obtížnější. Proto když jsem dostal nabídku z Budějovic, tak jsem neváhal.

Zahrál jste si za Jablonec ligu?
V loňské sezoně jsem odehrál jedno utkání. V posledním kole jsem nastoupil v základní sestavě v Brně a odehrál jsem celý zápas. Byl to můj první ligový zápas v kariéře.

Další šanci ukázat se budete mít hned v úterý na turnaji v Nové Včelnici..
Turnaj ve Včelnici bude určitě dobrý. Bude tam hrát Slavie a Liberec a bude to tedy mít stejnou ligovou úroveň jako měl třeba ten turnaj v Čelákovicích. Tyhle zápasy proti ligovým týmům určitě ukážou, kdo na to má a kdo ne.