Již s prvoligovou jistotou pro příští sezonu nastoupí fotbalisté SK Dynamo České Budějovice na domácím hřišti k poslednímu utkání letošního ročníku Gambrinus ligy. Tým Jaroslava Šilhavého přivítá v rámci 29. kola na Střeleckém ostrově celek Sigmy Olomouc. Zápas se hraje stejně jako ostatní utkání tohoto kola v sobotu s výkopem v 17:30.

Od vzniku samostatné české ligy se týmy Dynama a Olomouce střetly v nejvyšší soutěži celkem devětadvacetkrát. Bilanci zápasů mají téměř vyrovnanou - Hanáci si připsali na své konto jedenáct výher, Jihočeši o dvě méně. Celkem devět utkání skončilo nerozhodně.

Na Střeleckém ostrově se daří výrazně více Dynamu. V dosavadních čtrnácti zápasech devětkrát vyhrálo a pouze dvakrát odešlo jako poražené. Vůbec poslední zápas na domácím hřišti odehráli Jihočeši proti Olomouci v květnu loňského roku, kdy v 27. kole Gambrinus ligy vyhráli po gólech Otepky a Volešáka 2:1. Na poslední vzájemný zápas s Olomoucí ale Jihočeši nevzpomínají příliš rádi. V rámci podzimního zápasu na Andrově stadioně prohráli vysoko 1:5, když na svého soupeře z Hané vůbec nestačili. „Samozřejmě jsme si toho vědomi, že jsme dostali na podzim v Olomouci pořádný výprask. Uděláme vše pro to, abychom tu porážku odčinili a abychom se za ni co nejlépe revanšovali,“ říká asistent trenéra Martin Vozábal.

Sigma Olomouc měla v průběhu podzimu velkou formu a byla postrachem všech týmů v lize. Na jaře ale již takovou lehkost nemá a některé její výsledky nebyly zcela optimální. „Na podzim hrála skutečně skvěle, ale je víceméně jasné, že takovou top formu si tým nemůže udržet celou sezonu,“ uvědomuje si Vozábal.

Olomouc je momentálně na čtvrtém místě s velkou ztrátou na třetí Jablonec a v tom by mohla být pro Dynamo mírná výhoda. „Podvědomě se asi budou trochu šetřit na finále poháru, ale určitě se na to nechceme spoléhat,“ říká Vozábal, který ale nepochybuje o tom, že jeho tým bude maximálně bojovat. „Určitě si nemyslím, že nebude o co hrát. Hraje se o ligové body, o čest, o jméno klubu a v neposlední řadě budou hráči bojovat i o prémie. Navíc se můžeme ještě před koncem ligy posunout v tabulce výš a nemusíme končit na třinácté příčce. Určitě chceme hrát v posledním domácím zápase na vítězství,“ říká bojovně Martin Vozábal.

Zatímco v předešlých zápasech Jihočeši potřebovali sbírat body, což je mnohdy mohlo svazovat, v sobotu proti Olomouci budou chtít ukázat především svou ofenzivní sílu. „Když zápas vyhrajeme 5:4, tak budeme určitě rádi, ale pokud bychom vyhráli třeba 4:0, tak budeme samozřejmě ještě radši. Chceme hrát útočně, chceme se fotbalem bavit a doufám, že to bude na hřišti vidět,“ dodává asistent trenéra.

Trenéři se budou muset v sobotu obejít hned bez několika hráčů základní sestavy. Stop kvůli čtyřem žlutým kartám má Grigorij Čirkin a nastoupit nemohou ani další hráči. „Zraněný jsou Pavel Mezlík, Pepa Laštovka a k dispozici nebude ani Peter Černák,“ vypočítává Vozábal, který ale jedním dechem dodává, že šanci dostanou hráči ze širšího kádru: „Určitě se v základní sestavě objeví některý z mladých hráčů. Teď neřeknu, kdo přesně to bude, ale určitě někdo dostane možnost ukázat, zda má skutečně na první ligu.“