Přímý souboj o setrvání v nejvyšší soutěži fotbalisté Dynama České Budějovice na hřišti Brna zvládli a dvě kola před koncem letošního ročníku Gambrinus ligy si zajistili ligovou příslušnost i pro příští ligový ročník.

Při letmém pohledu na tabulku se může sice zdát, že Dynamo má náskok na sestupové příčky pouhých pět bodů a v lize se bude hrát ještě o šest bodů, realita je pro Jihočechy příznivější. Svěřenci Jaroslava Šilhavého mají totiž na třináctém místě tabulky za sebou Příbram a Brno a při jakékoliv konstelaci výsledků nemůže nastat situace, že by oba celky Dynamo v tabulce přeskočily. Nahrává tomu především fakt, že Příbram s Brnem se navíc střetne v zápase 29. kola ve vzájemném souboji.

Matematickými šancemi na záchranu v případě zisku jednoho bodu za remízu se ale nikdo před zápasem v Brně nezabýval. Pár minut po skončení zápasu bylo například pro trenéra Jaroslava Šilhavého příjemnou novinkou, že se díky výhře Slavie nad Příbramí jeho tým v Gambrinus lize udržel. „Je pravda, že jsme se celý týden maximálně soustředili na náš zápas v Brně a nikdo snad ani nepočítal, jaké jsou v boji o záchranu možné varianty. Všichni jsme dobře věděli, že když v Brně neprohrajeme, tak budeme k záchraně blízko. To, že jsme se zachránili definitivně, je takový příjemný bonus dnešního zápasu,“ řekl ještě v Brně na tiskové konferenci budějovický trenér.

Jeho svěřenci přitom nejeli na hřiště patnáctého týmu tabulky s přehnaným optimismem. Na hřištích soupeřů bodovali naposledy 19. září a to byla dostatečná výstraha. Před televizními kamerami ale v Brně Jihočeši excelovali, což ocenil i expert v televizním studiu Luděk Zelenka: „Souhlasím s hodnocením zápasu Jardy Šilhavého. Dynamo bylo jasně lepším cílem a mělo vyhrát. Bod za remízu a záchranu v lize si Jihočeši zasloužili. Naopak u Brna bylo vidět, že je tam něco špatně. Jejich hráči od šedesáté minuty nemohli a někteří dohrávali zápas jen z povinnosti.“

Jedním z nejaktivnějších hráčů zápasu byl Fernando Hudson, čehož si všimli i redaktoři České televize, kteří ho vybrali za hvězdu zápasu. Čtyřiadvacetiletý záložník pak v přímém přenosu pobavil televizní diváky svou tradičně roztomilou češtinou, kdy dokonce i odpovídal na dotaz Luďka Zelenky, zda si dá na oslavu záchrany v lize pivo. Podobně jako trenér Šilhavý ale poté podotkl, že je hlavně rád za záchranu ligy v Budějovicích. „My už máme konečně klid, čekají nás ale ještě dva zápasy, hraje se o šest bodů a budeme chtít uspět,“ připomněl.

Podobné pocity měl i středopolař Pavel Mezlík, který velkou část své fotbalové kariéry prožil právě na jihu Moravy, kde také jako šestnáctiletý debutoval v nejvyšší fotbalové soutěži. „Přijeli jsme do Brno bodovat, to se nám podařilo a vzhledem k ostatním výsledkům jsme si de facto zajistili záchranu a za to jsme šťastni,“ zopakoval již známou skutečnost technický fotbalista Dynama.

Přestože Pavel Mezlík nastoupil do zápasu až v samém závěru, i on souhlasil s názorem, že Dynamo zápas zvládlo na výbornou a minimálně bod za remízu byl spravedlivým vyústěním průběhu hry: „Začali jsme výborně, soupeři jsme vůbec nepůjčovali balon a byli jsme hodně aktivní. Pak jsme si sice dali vlastní gól, ale dokázali jsme do konce poločasu vyrovnat a zbytek zápasu jsme si pohlídali. Brno nemělo už pak žádnou šanci.“ Fotbalisté Dynama tak mohou poslední dvě kola letošního ročníku Gambrinus ligy dohrávat v klidu, již nyní mají jistotu ligové příslušnosti i pro sezonu 2011/2012!