Fotbalisté Dynama České Budějovice složitou dohrávku 28. kola Gambrinus ligy před televizními kamerami zvládli velmi dobře. V přímém souboji o záchranu v lize dokázali po kvalitním výkonu uhrát na hřišti Brna remízu 1:1, která jim v kontextu se souběžně hraným zápasem Příbrami na Slavii zajistili prvoligovou existenci i pro příští sezonu. "V průběhu zápasu jsme na takovou variantu vůbec nepomysleli a po skončení zápasu jsme tak všichni moc šťastni, že nám remíza k záchraně stačí," řekl bezprostředně po skončení zápasu střelec budějovického gólu Rudolf Otepka.

Jihočeši podali v Brně velice dobrý a koncentrovaný výkon a zcela po zásluze uhráli remízu, která znamenala záchranu. Hráčům Dynama pomohli ale i domácí fotbalisté, kteří byli prakticky v celém zápase ve velké křeči a k ohrožení budějovické brány se dostávali jen velmi sporadicky. "Vůbec se hráčům Zbrojovky ale nedivím, že se jim hrálo dnes těžko. Boj o záchranu jsou obrovské nervy a především pak takhle těsně před koncem. Navíc Brno má mladé kluky a ono tohle zacloumá s každým," řekl nejzkušenější hráč na hřišti, který se do podobné situace nechce už nikdy dostat: "Boj o záchranu a následný sestup jsem zažil dvakrát. Jednou ve Zlíně a jednou v Příbrami. Je to opravdu něco strašného a nikomu to nepřeji."

Proto byl také Otepka rád, že Jihočeši zápas na hřišti Brna zvládli a že pod podobným tlakem nebudou muset být v následujícím domácím zápase s Olomoucí. "I v mém věku fotbalista musí říct, že takovéhle zápasy s ním zacloumají. Jsou to velké nervy. Nikdo nechce v další sezoně jezdit někam na druhou ligu, kde se pak v pondělí objeví v novinách nějaký malý článeček s holým výsledkem zápasu," dodal střelec budějovické branky.

Celé situace v boji o záchranu byla poměrně složitá a před pondělními zápasy Dynama v Brně a Příbrami na Slavii bylo v boji o záchranu namočeno hned několik týmů. Vzhledem k výsledkům a losu následujících dvou posledních kol se situace pro Dynamo hodně vyjasnila. Jihočeši si totiž remízou s Brnem zajistili první ligu i pro příští sezonu. "Když jsme se teď dozvěděli, že jsme se dnes touto remízou zachránili, jsme nesmírně šťastní a jsme rádi, že poslední dvě kola můžeme hrát v klidu," řekl Otepka s úsměvem od ucha k uchu.

Přitom se Jihočechům nemohlo jet do Brna příliš zvesela. "Brno mělo před zápasem určitou výhodu. V posledních dvou kolech uhrálo čtyři body a my pouze jeden, takže byl míč na jejich straně. Jenže dneska nevyhráli, my jsme z boje o záchranu venku a oni si to teď musí rozdat s Příbramí," řekl Otepka, který i brněnským novinářům statečně přiznal, že záchranu v lize přeje více Příbrami: "Sestup samozřejmě nepřeji nikomu, ale když bych musel vybrat, tak záchranu přeji Příbrami. Přeci jen jsem tam prožil kus života a ke klubu mám stále vztah."

Samotný zápas na brněnském Králově Poli měl až trochu překvapivý průběh. Jihočeši byli v celém průběhu zápasu výrazně aktivnější a jen shodou okolností skončil zápas nerozhodně. Jedinou branku Brna musel jako vlastní gól vstřelil budějovický Simić a od více gólů v domácí síti ubránili brněnské hráče gólman Bureš a paní Štěstěna. "Je pravda, že jsme měli hodně šancí a chyběla nám asi jen ta zkušenost v zakončení," všiml si Otepka. Zkušeností na rozdávání neměli ostatně ani hráči domácího týmu. "Ono je to pro ně těžké. Mají spoustu mladých kluků a boj o záchranu je psychicky velmi těžký. V těch hlavách to hráči mají a promítne se to na hřišti," dodal nejzkušenější hráč Dynama.

Přestože Jihočeši zápasu jasně dominovali, právě vlastní branka Borislava Simiće je na několik minut hodně srazila. "Ten inkasovaný gól byla nešťastná náhoda. Tam jsme se nedomluvili, přeskočilo to stopery a z ničeho vznikla šance a tlak na naší bránu. Simić pak samozřejmě nechtěl dát gól, chtěl to nějak odehrát, ale bohužel to dopadlo takhle. I když si dal vlastní gól, tak odehrál ale výborný zápas," podržel Otepka svého srbského spoluhráče, kterému se skutečně zápas v Brně velmi vydařil a nic na tom nezměnila ani vlastní branka.

V hlavách fotbalistů Dynama po skončení zápasu samozřejmě převládala velká spokojenost, přesto ale Otepka chvilku kroutil i nevěřícně hlavou. "Z nepochopitelného důvodu jsme se v závěru hnali za vítězstvím jako blázni. Doma jsme Brno porazili 1:0, tady to bylo 1:1 a bylo jisté, že když to udržíme, tak se zachráníme. Přišlo mi to ale, jako bychom chtěli vyhrát 3:1 a to byl nesmysl. Dvacet minut před koncem se hrálo nahoru dolu a i když jsme byli několikrát blízko ke gólu, svou přehnanou aktivitou jsme do náznaků šancí pouštěli i domácí hráče," dodal na závěr Rudolf Otepka.