Tři kola před koncem letošního ročníku Gambrinus ligy čeká fotbalisty Dynama České Budějovice utkání, které může definitivně rozhodnout o jejich záchraně. Jihočeši se totiž v pondělí 16. května střetnou před televizními kamerami se Zbrojovkou Brno, a pokud zápas dovedou alespoň k remíze, udrží si nad svým o záchranu bojujícím soupeřem pětibodový náskok, který bude dvě kola před koncem znamenat prakticky záchranu v lize. Utkání začíná v 18:30 a zápas bude přímým přenosem přenášet sportovní kanál ČT4.

Jihočeši se s Brnem střetli v samostatné české lize celkem devětadvacetkrát. Mírně lepší bilanci mají fotbalisté z jihu Moravy, kteří dokázali jedenáct soubojů vyhrát, devět remízovat a jen devětkrát odešli poraženi. Poslední vzájemný souboj obou týmů se odehrál na podzim loňského roku na Střeleckém ostrově, kdy domácí fotbalisté Dynama vyhráli gólem Černáka 1:0. Dobré vzpomínky mají svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého i na poslední zápas v Brně. Tam hráli naposledy v listopadu roku 2009 a připsali si vysokou výhru 3:0 (dva góly vstřelil Doležal a jeden Mezlík).

Tým Zbrojovky Brno se prakticky v celém průběhu sezony herně i výsledkově trápil a důležité záchranářské body začal sbírat až v posledních týdnech. „Brno jsem viděl na vlastní oči minulý týden na Slovácku a viděli jsme i další jejich zápasy. Víme, že se dokážou semknout, očividně mají i nějaký charakter, protože dokázali v deseti uhrát bod s Plzní a potom opět v deseti vyhráli na Slovácku,“ říká k pondělnímu soupeři asistent trenéra Dynama Martin Vozábal.

I pro Dynamo bude zápas proti Brnu velmi důležitý. Pokud Jihočeši uhrají alespoň bod, zajistí si s největší pravděpodobností záchranu pro příští ligovou sezonu. Pokud by prohráli, dostali by se do nepříjemných problémů. „Myslím, že o jejich hře víme dost a otázkou tak zůstává, zda dokážeme tyhle poznatky využít během pondělního zápasu,“ říká Vozábal, který jedním dechem dodává, že Dynamo nepojede do Brna s cílem hrát na jeden bod: „To je hodně ošidné. Určitě tam nepojedeme s tím, že si tam stoupneme a budeme čekat na bod. Při dobré konstelaci a dobrém sportovním výkonu máme určitě na to, abychom v Brně bodovali.“

Budějovický tým bodoval venku naposledy 19. září loňského roku a tuto nepříjemnou skutečnost bude chtít přerušit právě v pondělí v Brně. „Pro dobrý výsledek musíme rozhodně ale něco udělat. Víme, jak vypadá tabulka, ale určitě nechceme jen bránit bod. Chceme v Brně urvat co možná nejvíce bodů,“ říká sebevědomě trenér Jihočechů.

Výhodou pro hostující fotbalisty by mohla být také skutečnost, že do zápasu nezasáhne veterán Richard Dostálek, který byl v minulém zápase proti Slovácku vyloučen. „Dostálek je hnacím motorem jejich útočných akcí, takže jeho absence může být určitě znát. Na druhou stranu stejným hnacím motorem je pro ně Rýdel. Mají tam také Borka, na lavičce Slováka Valentu, takže si s tím určitě nějak poradí,“ připomíná další jména brněnského týmu Martin Vozábal.

Jihočeši odcestují na jih Moravy v podobném složení, ve kterém se chystali na předešlé ligové boje. „Zdravotní stav hráčů se nijak výrazně nezměnil. Zkoušel to Petr Benát, ale bohužel to stále nepůjde a nebude moc hrát. Mimo hru zůstávají stále Leština, Riegel a Rakovan, takže budeme mít k dispozici stejné hráče jako v minulých zápasech,“ dodal na závěr asistent Vozábal.