Tým Hluboké nad Vltavou B si díky projektu Gambrinusu Kopeme za fotbal vyzkoušel tréninkovou jednotku pod vedením Jaroslava Šilhavého. Budějovický kouč dirigoval na trávníku i bývalého spoluhráče Jiřího Povišera, který nyní působí právě v mužstvu IV. třídy v okrese České Budějovice.

„Těším se na spolupráci s klukama. Já také pocházím z vesnice a vyrostl jsem na podobném plácku. I když horším, tady to mají pěkné,“ poznamenal ještě před tréninkem Šilhavý a vysekl poklonu hezky udržovanému fotbalovému areálu pod zámkem Hluboká. „Budu se jim hlavně snažit vysvětlit teorii, co a jak by měli dělat. I když to už možná znají, na tribuně jsou všichni diváci zároveň trenéři,“ nastínil s úsměvem, co čeká během tréninku jeho nové svěřence z Hluboké.

Jednomu hráči ale tyto základní principy vysvětlovat nemusel. Záložník Jiří Povišer nastupoval dříve v sešívaném dresu jako jeho spoluhráč. „Vstoupil jsem do velkého fotbalu a začal hrát ve Slavii vedle Jardy Šilhavého, který měl už něco za sebou. Byl i reprezentant a já jsem se od něj učil,“ vzpomínal Povišer. Kouč Dynama si během tréninku občas z bývalého spoluhráče utahoval: „To jsi dřív dával.“ Ale nešetřil ani chválou po hezkém zakončení nacvičované akce: „To je ono, Povidlo!“

Do Hluboké si sebou vzal Šilhavý i dva hráče z A týmu Budějovic. Záložníci Pavel Mezlík a Petr Šíma tak absolvovali trénink navíc. „Pro nás je to zpestření,“ nestěžoval si středopolař Šíma. „Jsem z vesnice, takže k této úrovni fotbalu mám blízko. Vím, že kluci od nás jsou také zapojení v projektu,“ dodal.

Na úvod tréninku proběhla důkladná rozcvička. Následoval nácvik různých herních situací, do kterých se kromě budějovických hráčů zapojoval i trenér Dynama. V závěru přišla na řadu hra na dvě brány a hlubočtí hráči si ještě zvýšili motivaci sázkou o pivo. Po náročném tréninku si odměnu zasloužili. „Je to skvělá zkušenost. Úplně něco jiného. Náročnější, rychlejší,“ dělil se o dojmy ještě zadýchaný útočník Martin Jakubský. „Pro nás je to velký přínos,“ doplnil spoluhráče obránce Petr Jandera.

V neděli čeká béčko Hluboké první zápas, ve kterém mohou zužitkovat zkušenosti načerpané od trenéra z Gambrinus ligy. Navíc budou mít na tribuně o jednoho fanouška navíc. „Určitě se na vás přijdu podívat,“ slíbil hlubockým Šilhavý. Tým Hluboké nad Vltavou zase bude na oplátku fandit Dynamu, které v neděli odpoledne čeká důležitý zápas proti Příbrami.

Projekt Kopeme za fotbal se rozjel v roce 2010. Kromě materiální podpory pro týmy od nejnižší soutěže po okresní přebor dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky Gambrinus ligy. Kromě střetnutí s profesionály mohou také vyhrát trénink s koučem z Gambrinus ligy a mnoho dalších zajímavých cen. Do projektu je v současnosti ve 13 regionech zapojeno přes 400 týmů.