Fotbalová liga v Česku se po čtyřech letech vrací na Novu. Společně s ní budou utkání vysílat další dvě televizní společnosti - Česká televize a Chello central Europe. Z jednoho kola se na obrazovkách objeví v přímém přenosu čtyři duely.

Televizní společnosti budou z každého kola Gambrinus ligy vysílat čtyři utkání. Dvě utkání z každého dějství odvysílá stejně jako v minulém ročníku Česká televize. Té patří nadále sobotní a pondělní přenos. A také má právo první volby. Novinkou je páteční předehrávka, kterou odvysílá Nova. Od září přejdou zápasy na její sportovní kanál Nova Sport. A v neděli můžete český fotbal sledovat na programu Sport 2, který provozuje Chello central Europe, televizní společnost se sídlem v Budapešti. "Za práva na ligu jsme zaplatili víc, proto jsme se museli snažit o co nejširší pokrytí," řekl Roman Ječmínek, ředitel agentury KPS media, která práva na Gambrinus ligu vlastní. Smlouvu se svazem má na čtyři roky. Na stejnou dobu jsou podespány kontratky mezi KPS media a Českou televizí. Nova a Chello media Europe mají s vlastníkem práv smlouvy na dva roky.

Jak se vysílá 1. kolo:


pátek 16. července 17.30 Nova: Bohemians 1905 - Slavia
sobota 17. července 18.15 ČT 4: Hradec - Sparta
neděle 18. července 17.00 Sport 2: Plzeň - Olomouc
pondělí 19. července 18.00 ČT 2: Jablonec - Brno

Nova vysílala domácí soutěž od roku 1994 nepřetržitě dvanáct let. Její přenosy, především projev komentátorů, však často kritizovali fanoušci. Nyní budou zápasy provázet komentátoři, které jste slyšeli při přenosech Premier League na programu Nova Sport. Střídat se budou Tomáš Radotínský, Václav Pilný a Michal Hrdlička. Během července a srpna budou páteční přenosy začínat od půl šesté, aby Nova od 19.30 stihla začátek své hlavní zpravodajské relace. Od září na Nova Sport začnou předehrávky od 20 hodin. Na stadionu se počítá se studiem, kde budou sedět hosté. Ti pak budou rozebírat klíčové momenty. Nova Sport si Gambrinus ligou částečně kompenzuje ztrátu Premier League, na které práva nezískala. Nejsledovanější ligová soutěž světa poběží na programu Digi Sport, který bude možné najít v nabídce digitální satelitní společnosti Digi TV.

Na Sport 2 poběží utkání v neděli od 17 hodin, studio začne už o patnáct minut dříve. Diváci se mohou těšit na atraktivní záběry z kamerové lanovky, kterou se chystá Sport 2 využívat při ligových přenosech jako vůbec první domácí televize. Jak naladit Sport 2. Ve své nabídce ho mají společnosti UPC či CS link, které provozují satelitní digitální vysílání. Program Sport 2 v češtině je vysílán v rámci paketu Telespazio Hungary, na kmitočtu 11,260 GHz, polarizace H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S. "Budeme přinášet atraktivní zápasy týmů, které se svým rozpočtem neřadí mezi české velkokluby, ale přesto hrají divácky zajímavý fotbal," tvrdí zástupci Sport 2. "Česká liga je pro nás mimořádně důležitá. Jsme přesvědčeni, že zatraktivní naše programové schéma pro české diváky," říká Levante Málnay, generální ředitel Chello Central Europe. Duely Gambrinus ligy, které si vybere, uvidí fanoušci i v Maďarsku a v Rumunsku. Na České televizi, která získala práva v létě 2006, zůstává rozsah přenosů nezměněn: z každého kola dvě utkání. Navíc od roku 2008 je možné všechny duely sledovat na internetu. Tentokrát však dojde ke změně. Zápas, který bude dávat Nova, bude na internetu vysílat na svých webových stránkách.

V sobotu je výkop televizního utkání od 18.15, v pondělí o čtvrt hodiny dřív. Výjimečně může Česká televize vysílat i v neděli, což se stane hned ve 2. kole. Vybrala si totiž duel Ostrava - Slavia, ale vzhledem k předchozímu čtvrtečnímu utkání Baníku v Evropské lize nešlo hrát už v sobotu.

zdroj: www.idnes.cz