Ve středu odpoledne proběhla na stadionu na Střeleckém ostrově tradiční předsezónní tisková konference, kde fotbalový klub Dynamo České Budějovice nastínil plány pro nadcházející ligový ročník. Již o víkendu totiž startuje nový ročník Gambrinus ligy, Dynamo doma přivítá Slovan Liberec.

Hned na úvod tiskové konference se ke slovu dostal obchodní a marketingový manažer Radim Šupka, který vyjmenoval letní změny v kádru A-mužstva. „Přišli čtyři hráči z B-týmu a jeden z dorostu,“ vyjmenovával. Své působení na jihu Čech prodloužil Rudol Otepka a největší letní posilou se stal dvaatřicetiletý střelec Luboš Pecka. Do prvního zápasu s Libercem Jihočeši ale nebudou kompletní, chybět jim budou delší dobu zranění Adam Klavík a Tomáš Stráský. Zatímco prvně jmenovaný bude mimo hru ještě několik týdnů, Stráský by se měl dát co nejdříve dohromady.

Přípravné zápasy na novou sezonu v krátkosti zhodnotil i trenér Jaroslav Šilhavý. Jihočeši zkoušeli všemožné herní varianty a trenér již má nyní v hlavě, jakým herním stylem budou nastupovat v ligových zápasech. "Často se diskutovalo o tom, zda hrát na jednoho nebo na dva útočníky. V současné chvíli jsem tak na devadesát procent rozhodnutý, jak budeme hrát. Sezonu zahájíme s rozestavením 4-4-2 a samozřejmě bude záležet také na tom, proti jakému soupeři budeme ten který zápas hrát," řekl trenér. Přestože Jihočeši v přípravě mnoho gólů nedávali, největší radost udělalo trenérovi poslední utkání s rakouským Riedem, které skončilo nerozhodně 2:2.

Na začátku ligy nečeká budějovické fotbalisty zrovna příjemní soupeři. V prvních čtyřech utkáních v lize se Dynamo utká postupně s Libercem, Mladou Boleslaví, Spartou a Teplicemi. „Je to těžký los. Když budeme hrát jako v Rakousku ze zajištěné obrany, tak uspějeme i v úvodu ligy,“ řekl na toto téma kapitán týmu David Horejš, který zahájí jedenáctou sezonu v dresu Dynama.

Před začátkem ligy nevyloučil trenér Šilhavý ani případné posily. „S vedením jsme domluveni, že pokud by se nějaký kvalitní hráč naskytl, tak se ho pokusíme získat,“ řekl kouč, který v přípravě řešil především obsazení postů na levém kraji hřiště. V neděli proti Liberci nastoupí fotbalisté Dynama v nové kolekci dresů od firmy Adidas. Stejně jako v loňské sezoně bude hlavní barvou purpurová, náhradní sada dresů bude mít černobílou barvu.

Těsně před startem ligy testovali dva budějovické fotbalisty zahraniční celky. V týmu nakonec ale Šíma i Jarabica zatím zůstali. Prvně jmenovaného zkoušela Senica, druhý odehrál jeden poločas v dresu anglického klubu Leeds United. „O Šímu je v Senici zájem. Máme ale rozdílné finanční požadavky. Jarabica je otázkou dalšího jednání,“ uvedl mimo jiné obchodní manažer Radim Šupka.