Po prohře v přípravném utkání s rumunským Galati rozhodně nezářil trenér českobudějovického Dynama Jaroslav Šilhavý spokojeností a vrásky na čele mu nadělala zejména desetimuntovka po vedoucí brance jeho mužstva. V ní Budějovičtí obdrželi dvě branky a defenziva mužstva nebyla kompaktní. "Zápas nám ukázal některé věci, na kterých musíme ještě zapracovat. Konkrétní však být nechci," uvedl lodivod budějovického celku.

Potěšitelný byl však fakt, že se střelecky prosadil Luboš Pecka, na jehož příchodu se nyní intenzivně pracuje. "Pro mě je přestup Luboše hotovou záležitostí. Vedení ještě dojednává nějaké detaily smlouvy," vysvětloval po utkání v Traunu pro webové stránky Dynama Šilhavý. Jedním dechem ale odmítal, že základní jedenáctka, která proti rumunskému Otelulu vyběhla na trávník, se výrazně podobala sestavě, jež nastoupí v prvním ligovém kole proti Liberci. "Do startu ligy zbývá ještě takřka čtrnáct dní, takže bych nechtěl nic předjímat. Tuto středu máme hrát modelové utkání s B-týmem, v neděli se střetneme s rakouským Riedem a jako generálku bychom chtěli pojmout další středu zápas proti Strakonicím," vysvětloval muž s největším počtem startů v české nejvyšší soutěži.

Z kádru Dynama se postupně stává lazaret. To přidělává starosti nejen kouči Šilhavému, ale i doktorům z realizačního týmu. S mužstvem totiž do Rakouska neodcestoval ani špílmachr Petr Benát. "Petr měl úplně napuchlé oči a opar na ústech. Údajně by se mělo jednat o nějakou začínající virozu či alergii," diagnostikoval Šilhavý. Střevní viroza zasáhla mladíka Koutného, který také zůstal raději v domácím léčení. Naopak na hřišti se po dlouhé době objevil rekonvalescent Zdeněk Ondrášek. Ten laboroval se zraněním menisku. "Byl to vůbec jeho první start po zranění a vypadal velice dobře. Měl chuť a věřím, že už bude k dispozici i pro další duely," vyjádřil své přání hlavní trenér budějovického áčka. Není se co divit, vždyť rychlostně výborně disponovaný Ondrášek byl v loňské sezoně se čtyřmi zásahy nejlepším střelcem mužstva. Snad tedy bude i letos platit známé rčení "Doktor liga léčí" a hráči Dynama budou opět fit.

Větší prostor než obvykle dostali v letní přípravě mladíci z dorostu a třetiligového béčka. "Jako klub investujeme do mládeže velké finanční prostředky a myslím, že tato sitauce je vyústěním naší tvrdé práce. Ročník, který nyní přichází z dorostu je velice silný a někdo z mladých hráčů se do ligy určitě prosadí," řekl sportovní manažer Dynama Roman Rogoz. Jestli se ale některý z nich alespoň přiblížil základní sestavě na nadcházející ročník Gambrinus ligy zůstává otázkou. "Mladí hráči se nepočítají do osmnáctičlenného kádru kmenových hráčů a tudíž je může využívat i B-tým nebo mohou jít na hostování," upřesňoval Šilhavý. Nadějní mladíci Sajtl s Koutným, kdy prvně jmenovaný odehrál i druhou pětačtyřicetiminutovku zápasu s Otelul Galati, mohou nastupovat ve třetí lize za rezervu Dynama pod vedením Jiří Lercha. Právě od bývalého hráče nejen pražské Slavie, který nyní startuje trenérskou dráhu, přišlo do A mužstva několik mladíků. Útočník Klavík je však nyní zraněný a podstupuje léčbu. Dále to byli defenzivní záložník Rakovan, rychlý forvard Kaňák, důrazný stoper Novák a ofenzivní bek či záložník Nitrianský. "Pokuď se nezačlení do sestavy, tak jim určitě budeme hledat uplatnění ve druhé lize," ujišťoval devětačtyřicetiletý trenér.

V úvahu tedy připadá určitá spolupráce s týmem MAS Sezimovo Ústí, nováčkem druhé ligy. "Co mám zprávy od našeho generálního manažera Jirky Kotrby, tak v Sezimáku mají zájem o Pavla Nováka a Milana Nitrianského," konkretizoval případné odchody Šilhavý. Pomalu ale jistě už také lodivod Dynama spřádá jak taktické plány, tak samotné složení základní sestavy pro první kola české nejvyšší soutěže. "Sestava se mi v hlavě samozřejmě rýsuje, ale budeme společně s asistenty ještě vše diskutovat a analyzovat. V posledních utkáních s Riedem a Strakonicemi už ale sestava bude kulminovat," popsal lodivod celku z jihočeské metropole vesměs cizími výrazy problematiku vybírání hráčů do jedenáctky vyvolených. Vše se také bude odvíjet od zdravotního stavu hráčů. Ze hřiště v neděli odkulhal kapitán Horejš, u něj by však případné zranění nemělo mít vážnější charakter. "Fit už je Ferda (Fernando Hudson - poznámka aut.), který je připraven naskočit do dalšího střetnutí," dodal příjemnou zprávu Šilhavý. Případné další doplnění kádru bude záviset na tom, jestli některé z předních českých celků nabídnou hráče na hostování. "Lze to očekávat, jelikož soupisky se budou nyní uzavírat. Touto formou bychom chtěli přivést jednoho či dva kvalitní fotbalisty," dodal na úplný závěr s úsměvem bývalý řízný bek Jaroslav Šilhavý.