Působení Emila Kristka ve funkci výkonného ředitele klubu SK Dynamo České Budějovice se pomalu chýlí ke konci. Emil Kristek se však může loučit se vztyčenou hlavou. České Budějovice skončily v uplynulé sezóně na 8. příčce, což je nejlepší umístění klubu od roku 1994, navíc je klub finančně stabilizovaný. Jeho nástupci, Zdeňku Kořínkovi, tak může svou funkci předat s klidným spaním. Na závěr svého působení nám Emil Kristek poskytl emailový rozhovor.
Jak moc se lišila situace v Českých Budějovicích od obdobné situace v Bohemians Praha a Viktorii Plzeň, když jste přebíral funkci?
V Bohemians byla situace hodně podobná jako tady. Rozdíl je v tom, že Bohemka má zvučnější jméno, má Tondu Panenku, měla Vlastu Petrželu, a to se jednalo jinak. V té době jsme měli během 1,5 roku 70 obchodních partnerů, a troufám si říct, že jsme sehnali hodně finančních prostředků pro fotbal. Sestavil se poměrně silný tým, který se o klub opravdu zajímal. Partnery sháněl i Petržela, Panenka, Švarc. Byly to moc hezké 2 roky, na které rád vzpomínám. Plzeň jsem přebíral od Jardy Šetrleho ve vynikajícím, profesionálním stavu. Plzeň byla ve 2. lize na 10. místě po podzimu. Ztráta bodů byla velká a postoupili jsme až po roce. Plzeň je krásné město a moc dobře jsem se tam cítil. Přál jsem si pracovat doma v Českých Budějovicích, nevěřil jsem, co mi ostatní říkali: „Doma není nikdo prorokem“. Situace v Dynamu nebyla dobrá, ale byla řešitelná. Bylo a bude tu ještě hodně práce.

V jaké situaci se mužstvo nacházelo po finanční a sportovní stránce? Jaké byly Vaše hlavní úkoly?
Pokud si dobře vzpomínám, klub měl dluh něco málo přes 26 mil. Kč. Velmi významný první krok udělali Dr. Koubek a p. Procházka, kteří vše na samém začátku uhradili. Mužstvu chyběla kvalita, začali jsme postupně budovat. Za uplynulých 11 měsíců odvedli všichni v Dynamu kus práce. Dnes je klub bez dluhů, vše se řádně a včas platí, kádr je vhodně doplněný, klub má nových 40 obchodních partnerů, vylepšilo se zázemí. Za jeden z vrcholů považuji, že se stali akcionáři Karel Poborský a Láďa Marek. Stále se dokončuje tréninkové středisko mládeže v Mladém a pomalu se rozjíždí projekt Jihočeský fotbal. Klub má silného generálního partnera v podobě JČE, a.s. a 10 hlavních partnerů. Mým úkolem byla celková koordinace klubu, nejvíce jsem se věnoval komunikaci s obchodními partnery.

Jak byly rozdělené v klubu kompetence?
Vše řídilo představenstvo klubu.

Klub SK Dynamo České Budějovice dosáhl nejlepšího umístění za poslední léta v podobě 8. příčky. Kde vidíte hlavní příčiny tohoto úspěchu?
Myslím, že v roce 1994 jsme byli na 6. místě. Toto umístění je opravdu dobré, ale já jsem byl zklamaný, chtěl jsem být 5.-6., do konce soutěže jsem tomu věřil. Příčina tohoto úspěchu je jednoznačná - doplnění mužstva. Kulič – to byla koupě desetiletí, možná si to teď neuvědomujeme. Ivan Dvořák – tvrdý chlapík (Pitbull, jak mu říkají v Bohemce). Kafka měl asi nejlepší sérii v životě. Vyhýbala se nám zranění.

Jaké hlavní zásahy do mužstva přišly na Váš popud?
V mužstvu vše klapalo. Jen mi tu chyběla nějaká charita. Myslím si, že je morální povinností fotbalistů, aby se svými příjmy pomáhali nemocnicím, dětským domovům. Mým největším pomocníkem byl Martin Vozábal, který mě okamžitě pochopil.

Došlo též ke změně názvu klubu. Do názvu se vrátilo „Dynamo“. Někteří oponenti tvrdí, že jde o komunistický termín. Co rozhodlo o návratu „Dynama“ do názvu?
Není možné fandit SK, SK, SK…. Když mi bylo 5 let a visel jsem na plotě za brankou u vodárny, fandil jsem Dynamo, Dynamo….Fanoušci se vyjádřili pro změnu názvu, jestli to někomu vadí, je to jeho problém.

Achillovou patou klubu bylo finanční zázemí. Klub se dlouhá léta potýkal s nedostatkem finančních prostředků. Vy jste se výrazně podílel na finanční stabilizaci klubu. Jakým způsobem jste toho dosáhl a v jaké situaci se po této stránce klub nyní nachází? O financích jsem již psal. Na stabilizaci klubu jsem se nepodílel sám, výrazně mi pomohli noví akcionáři. Klub je stabilizovaný.

Mimochodem, všímáte si, že se z českobudějovického fotbalu stává značka? Hokejisté sestoupili z extraligy a fanoušci po dlouhých letech kritiky přijali Váš způsob vedení klubu za svůj a začali kroky vedení klubu podporovat. Vnímal jste tuhle skutečnost? Jak moc je to pro Vás důležité?
To, že se o Dynamu dobře mluví, mě těší ze všeho nejvíc. Mohu potvrdit, že Dynamo začali respektovat i v Praze, Brně, Ostravě atd. a to je pro nás nejlepší vizitka. Hokejistů je mi moc líto, ale oni se do extraligy určitě vrátí. Reakce fanoušků vnímám.

Zkuste trochu popsat Vaše dosavadní působení ve fotbale. Z pozice kustoda jste prošel postem výkonného ředitele ve třech klubech…
V roce 1990 jsem odešel hrát fotbal do Lince. V roce 1993 jsem nastoupil jako kustod u A týmu v Českých Budějovicích. V 1999 jsem začal pracovat jako obchodní ředitel v Bohemians Praha, kde jsem se v roce 2000 stal výkonným ředitelem. V roce 2002 jsem přijal nabídku p. Nehody na ředitele FC Viktoria Plzeň. Od září 2003 dosud jsem výkonným ředitelem SK Dynamo Č. Budějovice. Od 1. srpna nastupuji v pražské firmě Perinvest.

Vzhledem k těmto okolnostem je velice překvapivé, že jste se rozhodl z klubu odejít. Proč?
Fotbal mě baví, je to můj život. Rozhodl jsem se odejít sám, důvody si nechám pro sebe.

Vaším dalším působištěm bude společnost Česká sportovní se sídlem v Praze. Čeká Vás dlouhé dojíždění, dostanete se do nového prostředí, kde budete okolí znovu přesvědčovat o svých metodách a o svých kvalitách… Jste přesvědčen o tom, že je to správný krok?
Nebudu dojíždět, i s rodinou se stěhujeme do Prahy. Není to pro mne nové prostředí, mám v Praze hodně přátel. O svých kvalitách musíte přesvědčovat každý den všude, nikdo nikde Vám zadarmo nic nedá. Jsem přesvědčen, že jsem udělal správný krok.

A na závěr ještě jedna otázka… Je možné, že Vás v českobudějovickém klubu ještě někdy uvidíme?
Je možné, že se vrátím do fotbalu, do jiného klubu nebo i do Českých Budějovic. Stát se může i to, že ve fotbale už nikdy pracovat nebudu. To vše ukáže čas.