V minulém týdnu schválil výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu novou podobu realizačních týmů juniorských reprezentačních mužstev České republiky. Trenérskou dvojici reprezentačního výběru hráčů do 18-ti let vytvoří společně s Jaroslavem Horákem, doposud působícím v Opavě, i kouč staršího dorostu a šéf centra mládeže Dynama ČB Miroslav Soukup. Oba byli jmenováni pro dvouletý cyklus, který by měl vyvrcholit postupem Česka na evropský šampionát. "Je to pro mě určitě největší úspěch v dosavadní kariéře. Vážím si toho, že se budu moci podílet na tvorbě reprezentačního týmu, který bude bojovat o účast na Mistrovství Evropy," přiblížil oficiálním stránkám Dynama své pocity Miroslav Soukup.
Miroslav Soukup si udělal ve fotbalové společnosti dobré jméno už postupem bezejmenných Prachatic do druhé ligy. Své schopnosti potvrdil letošním jarním vzkříšením týmu staršího dorostu Dynama. „Ohromně mi pomohl přechod do mládeže, odtud se převážně rekrutují trenéři mládežnických týmů. Nelze ale opomenout významnou roli samotného mládežnického fotbalu v současném Dynamu. To, jakou image českobudějovický fotbal za poslední dobu získal, nezůstalo bez povšimnutí. Vybudovalo se tu krásné tréninkové centrum mládeže, klubu se vyhnula úplatkářská aféra, to vše pomohlo tomu, aby se vedení českého fotbalu zaměřilo i do takového regionálního klubu, jakým je Dynamo,“ vyzdvihuje Soukup práci všech, kteří se na vzestupu jihočeského klubu v poslední době podíleli.

Novopečeného reprezentačního trenéra čeká první významná akce na konci srpna, kdy se tým Česka utká v rámci Memoriálu Václava Ježka s výběry Maďarska, Norska a Švédska, další soupeř pak čeká národní tým v zápase o umístění.

Dosavadní kariéra Miroslava Soukupa:

Hráč:
82 – 90 Tatran Prachatice – divize
90 – 95 TV Freyburg (SRN) - oberliga
95 – 01 hrající trenér v reg.soutěžích (SRN)

Trenér:
95 – 00 šéftrenér Tatran Prachatice mládež
95 – 01 regionální oddíly (SRN)
01 – 03 Tatran Prachatice ČFL a II.liga
03 - ? vedoucí SCM Dynamo Č. Budějovice

Trenérské úspěchy:
2001-02 2.místo v ČFL
2002-03 1.místo v ČFL a postup do II.ligy