Jedním z mála fotbalistů, který šíří v zámoří dobré jméno Dynama České Budějovice, je sedmnáctiletý Matěj Bohůnek. Ryzí odchovanec našeho klubu se vydal na zkušenou do amerického Colorada, kde se snaží prioritně zdokonalit svou angličtinu. Stranou nešel samozřejmě ani fotbal, který na tamní střední škole aktivně úspěšně hraje. O Matějových fotbalových zážitcích z Ameriky si můžete přečíst uvnitř článku.

Ahoj všichni!

Před časem jsem se vydal do Ameriky se záměrem naučit se trochu lépe angličtinu, kterou již několik let aktivně studuji. Zároveň jsem chtěl poznat jinou zemi, nové lidi, nové prostředí. Moje mamka má zde známou, se kterou studovala, a která zprostředkovala celý pobyt. Žiji v Boulderu, Colorado, město je velké přibližně jako České Budějovice a nachází se na začátku pohoří Rocky Mountains (Skalnaté hory). Žiji v hostitelské rodině, která miluje soccer takže to je pro mě nesporná výhoda, každý víkend sledujeme v poledne díky časovému posunu minimálně jeden zápas anglické nebo španělské ligy. Hodlám tu zůstat na půl roku a protože se na podzim hraje fotbal za školu, mám neustále co dělat.

Školský systém je úplně odlišný ale tím se zabývat nebudu, protože je to opravdu složité. Snad jen pro orientaci věkové stupně jsou tu následující Freshment (něco jako 9. třída) Sophomores, Juniors a Seniors. Takže vlastně mají o rok méně školy. Já jsem Junior, věkem bych mohl být Senior, ale vzhledem k jazyku jsem si vybral možnost Junior. Co se týká školy a vztahu k fotbalu, tak je to velmi jednoduché. Veškerá aktivity, které člověk chce dělat, jsou vázané na školu. Takže když máte špatné známky, nehrajete dokud si je neopravíte. Když uděláte nějaký průšvih, první co vám zakážou, je fotbal (případně jiný sport).

Jak již jsem předznamenal soccer, neboli fotbal, se tady hraje trochu odlišněji než v Evropě. Není sice tak populární jako americký fotbal, basketbal a podobné typicky americké sporty, ale úroveň není vůbec špatná, řekl bych, že je nad mé očekávání velice dobrá. Na podzim se soccer hraje za střední školy tedy v rozmezí věku 14-18 let. Na jaře se poté hraje za kluby jako v ostatních zemích ve věkových kategoriích jaké známe. Já hraji za Fairview High School. Jsou tu i trošku rozdílná pravidla a systém. Většina zápasů se hraje na umělé trávě. Hraje se základní část a play-off, kde se hraje jeden vítězný zápas. My jsem se do play-off dostali a teď když to čtete, tak možná máme za sebou již čtvrtfinálový zápas. Finále se hraje na stadionu Colorada Rapids, které hraje v nejvyšší americké soutěži MLS.

Na středoškolské úrovni se hraje 2x40 minut plus 2x5 prodloužení za nerozhodného stavu. Když hráč obdrží žlutou kartu, musí být vystřídán a poté se může vrátit zpět do hry. Podle mého názoru se tady hraje tvrdší fotbal než v Česku, rozhodčí pouští mnoho sporných situací, na druhou stranu nejsou tolerantní na žádné řeči namířené proti nim a téměř okamžitě vytahují kartu. Chtěl bych říct, že máme velice dobrý tým, a chtěli bychom se dostat až do finále. Hrajeme systém 4-3-3, což je poměrně útočný systém ale obranu máme také zajištěnou. V brance máme velice zkušeného golmana Louise, který je na střední škole poslední rok. Stoperskou dvojici tvořím já a stejně starý Jared, který je velice tvrdý a technicky vybavený. Krajní beky tvoří Senior Danny, který je původem z Ruska, ale žije zde už mnoho let a Freshment Jackson, který i přes svůj nízký věk hraje velice dobře a skrývá se v něm velký talent. Tři střední záložníky tvoří Junior Soren, syn našeho asistenta, Senior Paul, velice důrazný a neústupný hráč a Tim, syn našeho hlavního trenéra. Útočné trio tvoří bratři O´Neillové, kteří jsou z Irska, Darragh, náš kapitán,velice atletický a vůdčí typ a Shane, který je podle mě nejlepší hráč našeho týmu, je teprve Sophomore, a na jaře hraje za Colorado Rapids. Myslím si, že u nás v Čechách by se dostal do reprezentace. V kádru je také Aaron, původem z Mexika, na jeho kličky a finty už nachytal mnoho obránců.

Během hry se smí střídat hokejově, takže lavička náhradníků výkonnostně nezaostává. V základní části jsme měli 10 výher 2 prohry a 2 remízy. Hráli jsme proti mnoha talentovaným hráčům, jeden z nich dokonce hraje za reprezentaci USA U16. Přestože nastupuji na postu stopera chytil jsem se i střelecky. V klubové tabulce aktivity jsem za bratry O´Neillovými na 3. místě se šesti góly a jednou asistencí. Dokonce jsem mluvil i do novin :-)

Výkony Dynama ve všech věkových kategorií samozřejmě sleduji. Mrzí mě postavení mužů v Gambrinus lize, ale věřím, že se ještě výkonnostně zvednou a na jaře ukáží, že si zaslouží být v tabulce výše. Samozřejmě držím palce všem věkovým kategoriím, hlavně staršímu dorostu B, kde jsem působil a mám tam stále několik kamarádů.

Pokud byste chtěli kouknout, jak to tady u nás v Americe při zápasech vypadá, tak koukněte na následující odkaz:
http://picasaweb.google.com/Viewpics09

Mějte se všichni fajn, za čas se zase ozvu.

S pozdravem Matěj Bohůnek