Poprvé od roku 2006, kdy dres seniorské reprezentace oblékal Karel Poborský, má Dynamo České Budějovice v národním týmu své zastoupení. Na přátelský zápas s Maltou byl v úterý dopoledne nominován devětadvacetiletý záložník Petr Benát! "Pro každého fotbalistu je to samozřejmě velká čest, dostat se do reprezentace," říká autor šesti letošních ligových gólů.

Petře, co říkáte na skutečnost, že jste byl nominován do národního týmu?
Určitě je to pro mě velká čest, i když samozřejmě vnímám, že se spousta hráčů omluvila a trenér se tak rozhodl dát přednost spíše ligovým hráčům. Samozřejmě jsem ale moc rád, že se to mé jméno objevilo mezi nimi.

V nominaci je sice hned jedenáct hráčů z ligy, přesto vás ale musí hodně těšit, že jste mezi nimi, že?
Samozřejmě mě těší, když jsem se objevil mezi jedenácti nejlepšími hráči české ligy. Pro každého hráče je to velká čest dostat se do reprezentace a já to beru jako určitou odměnu za tu celkem povedenou letošní sezonu v Budějovicích.

Pro vás to bude nová zkušenost, v reprezentaci jste nikdy ještě nebyl, že?
Je pravda, že ve fotbalové reprezentaci jsem ještě nikdy ani v mládežnických kategoriích nebyl. Jedinou zkušenost mám s futsalovou reprezentací.To je ale už asi pět nebo šest let zpátky.

Pomohlo vaší nominaci také to, že si vás trenér Straka pamatuje z působení v Teplicích?
Já jsem pod trenérem Strakou působil v Teplicích dohromady asi jen dva měsíce. Když jsem já přišel do Teplic, tak on krátce na to odešel trénovat do Sparty. Takže mě vedl jen takovou krátkou dobu a pak už jsme v kontaktu nijak více nebyli a neviděli jsme se.

Kontaktoval vás František Straka ještě před nominací a nebo to pro vás bylo dnes překvapení?
S trenérem jsme spolu mluvili teď v neděli. Jenom mi telefonoval a ptal se mě, jak se cítím. Říkal, že se mu omluvilo hodně lidí a že je tady možnost, že budu nominovaný. Víceméně jsem tak nějak od té neděle věděl, že mohu být nominovaný. Oficiálně se to potvrdilo až dnes, kdy trenér zveřejnil konečnou nominaci.

Teď už si můžete jen přát, abyste ve středu nastoupil, že?
Když už v té nominaci jsem, tak bych byl moc rád za každou minutu, kterou bych odehrál. Kdybych se na hřiště nedostal, tak budu pochopitelně rád, že jsem se zúčastnil alespoň toho reprezentačního srazu. Bude to určitě zkušenost a zážitek k nezaplacení.

Asi vám ani nebude vadit, že po skončení ligy nastoupíte skoro o týden později dovolenou..
To bude ten nejmenší problém. Sice letní dovolená je už takhle dost krátká, ale nebude mi vadit, že kvůli reprezentaci bude ta pauza ještě o něco kratší.