Na zrekonstruovaném plzeňském stadionu se sešla velmi nepočetná návštěva. Domácí fanoušci, s vědomím, že před pádem do druhé ligy jejich tým již nic nezachrání, dali zřejmě přednost oslavám výročí osvobození města americkou armádou. Fanoušci hostů také nedorazili v nijak omračujícím množství. Téměř osm stovek diváků však nakonec vidělo šest pěkných gólů.
Ve 14,18 dorazili do kotle pro hosty vlajkonoši v počtu dvanácti mužů a vyvěsili svůj transparent s nápisem „Alkohol nám vládne“, který byl jedním z důvodů, proč již neexistuje kotel na Střeleckém ostrově. Hráče s rozhodčími na hřišti přivítali velbloudi Viktor a Viktorie, odění v dresech Plzně, kteří si do té doby kopali s míčem a těsně před výkopem házeli mezi diváky tenisáky, jež znamenaly účast v poločasové soutěži. Při nástupu byly provedeny gratulace dvěma domácím hráčům: Michalu Petroušovi se narodil syn a Horst Siegl hrál své 400. utkání v české lize. Hra začala velmi vlažně a ještě vlažněji pokračovala.

Hosté s vědomím, že jim nehrozí pád do druhé ligy, ale ani již nedosáhnou na pohárové příčky, jako by shovívavě čekali, co předvede sestupující Viktoria. A tak se Plzeňané začali osmělovat a brzy si vytvořili celkem slušný tlak. Již ve třetí minutě domácí vyslali první nebezpečný pozdrav jako varování brankáři Semanovi. Kotelníci Jihočechů spustili pokřik: „Dynamo, Dynamo!“, načež jim odpověděli jejich kolegové: „Plzeň, Plzeň!“, což červenomodré hráče očividně povzbudilo, protože se rozhodli, že budou útočit. Budějovice jen tak lehce kontrolovaly hru a občasné útočné akce v pohodě likvidovali zadáci pod vedením zkušeného Petrouše. Důsledkem pohodového poklusávání na hřišti byl první úder Siegla, který prošel poněkud laxní obranou. Člověk by to až okomentoval slovy: „Naši hrají jako že jim o nic nejde, protože jim o nic nejde.“ Hrstka fandů Plzně se radostně zatetelila v očekávání slušné exhibice v posledním prvoligovém zápasu na domácí půdě. Jihočeši se snažili na gól hned odpovědět, ale jejich pokusu zabránil pohotový Ticháček se svou zadní řadou. Domácí začali útočit jako o život a černobílý tým měl plné ruce práce s likvidováním standardních situací a rohových kopů. Pořád se však nedokázal nadechnout k nějaké výraznější akci a když pak ještě Jež orazítkoval břevno a Seman jen vyděšeně povyskočil a zaplul po zádech do sítě jako ryba, fanouškům hostů tuhl úsměv. Jediné, co je v první půlhodině mohlo pobavit, byla reklama na pohyblivém plůtku: „Stavíme pro vás dálniční obchvat města Plzně.“

Fotbal byl – nebojme se to říci, dosti mizerný, přímo k uzívání a k tomu neustále přerušovaný rozhodčím, který pískal sebemenší kontakt hráčů, i když se jednalo o běžné, mnohdy nepískané, fauly, které se daly i přehlédnout. Na poslední čtvrthodinu se hosté trochu osmělili a vypracovali si několik standardek a jednu obrovskou gólovou příležitost, kterou však ani Kulič, ani Lafata, ani Adam neproměnili a každý fanda by žalostně vyl. Viktoria si vypracovala do konce poločasu čtyři rohové kopy a Dynamo jeden. Zato však právě po tomto jediném rohu v závěru poločasu, k velké nelibosti fanoušků domácích, získalo penaltu po faulu na Jaroslava Chlebka. Knakal dostal žlutou kartu a David Lafata pokutový kop proměnil a fanoušek před hvizdem ukončující první půli ještě podal dotaz: „Vy jste zaplacený, co?!“ Ale po pravdě řečeno (snad každý uzná), proč by zrovna tohle utkání mělo být zaplaceno, když se Jihočeši štěstím tetelí v klídku ve středu tabulky a Plzeň již jistě sestupuje? Ani jednomu z klubů tedy o nic nejde. No, uznejte.

Po poločasové pauze se tedy začalo od "nuly" a domácí byli opět aktivnější. Naprosto zbytečně se na hřišti vyhrocovaly různé „srážky“. Například ve 49. minutě Švejnoha s Kuličem dostali po žluté kartě, zřejmě za nějaké vzájemné slovní napadání. Kotel Viktorie vzápětí naházel na trávník konfety, což přineslo chvilkový efekt „velkého utkání“. Fotbal byl pořád vlažný. Pět minut po dvojici karet dostal žlutou i Chlebek za poznámky na rozhodčího. Plzeňští si vzápětí vypracovali sérii čtyř rohových kopů za sebou, ke štěstí hostů bez gólového efektu. Bylo to však další varování, že soupeř Jihočechů je aktivnější. Diváky musely bolet oči, ale příznivci červenomodrých se díky budějovické laxní, otevřené obraně zase radovali. Siegl vyrazil do útoku, první střelu poslal těsně nad zemí a Seman ji vyrazil, ovšem jen zpátky k oslavenci, který zvýšil na 2:1. Ti, kdož měli brankáři Dynama přispět na pomoc, odpusťte mi tu kritiku, jenom stáli a koukali.

Hra na chvíli pozbyla nudnosti. Plzeň si vybojovala již desátý roh a Seman zpětnou střelu pohotovým zákrokem vyrazil na roh jedenáctý. I nadále se však v brance nenudil. Sudímu Šuniarovi nakonec došla trpělivost a i když Pončáka dvakrát důrazně napomenul po jeho neméně důrazných atacích soupeře, potřetí mu již věnoval dárek v podobě žluté karty. Viktoriáni se čím dál tím více váleli po trávě a po pár trošku slušnějších akcích budějovických fotbalistů se zase hrálo mezi šestnáctkami.

Jako mávnutím kouzelného proutku pak konečně nastala ryze fotbalová čtvrthodina. Usínající diváci zbystřeli. Střídající Martin Smíšek se nenechal jen tak odstranit od míče, v pádu stihl přihrát Vladimíru Pončákovi, který hbitě předal Davidu Lafatovi a ten skutečně krásným gólem vyrovnal na 2:2. Tři minuty na to plzeňští fanoušci zaplakali při akci aktivního Aleše Matouška, jenž šikovně naservíroval míč pro změnu Lafatovi a bylo to 3:2. Domácí si zběsile vybojovali dvanáctý roh, ale vedením povzbuzená defenzíva černobílých míč odklidila do bezpečí. Seman pak při další střele protihráčů raději sám odklidil míč dlouhým odkopem do autu a vzápětí zahrávala Viktoria třináctý roh, po němž se dožadovala penalty. Sudí jen záporně zakroutil hlavou a hrálo se dál.

Sestupující mužstvo si vytvořilo sice tlak a hrálo na jihočeské polovině. Trenér Tobiáš vyšel od lavičky udělit svým svěřencům pokyn, aby se laskavě přesunuli na druhou stranu, což záhy učinili. Matoušek pak připravil šanci Smíškovi, který ji rád využil a uklidil míč do levého rohu Ticháčkovy svatyně. 2:4 a nebylo co řešit. Poslední patnáctiminutovka skutečně stála za to. Mezitím, co trenér Cipro suše prohlásil, že nechápe, proč když dvakrát Plzeň vede, nakonec vítězství ztratí, trenér Tobiáš byl rád, že Budějovice dokázaly utkání otočit. 40 bodů je moc prima.

Hodnocení hráčů:
Deník Sport: Seman 5, Leština 6, Horejš 5, Homoláč 5, Pončák 5, Chlebek 6, Adam 6, Vozábal 5, Dvořák 5, Lafata 7, Kulič 5
MF Dnes: Seman 3,5, Leština 3, Horejš 4, Homoláč 3,5, Pončák 3, Chlebek 3, Adam 3,5, Vozábal 3, Dvořák 3,5, Lafata 1,5, Kulič 3,5
Známka rozhodčího Šuniara: delegát Hartman 5,5 (uspokojivý až průměrný) Deník Sport 6 (dobrý)