Nejlepší střelec Dynama David Lafata málem nestihl vítězný pokřik svého týmu po zápase s Plzní. Ihned po konci utkání ho obklopil hlouček novinářů a televizních štábů. Ani to mu ale nemohlo zkazit radost, v předposledním zápase sezony totiž stihl do sítě soupeře nasázet tři góly a má tak v současné době na svém kontě 14 branek. O tom, že se vítězství nad poslední Plzní nerodilo snadno, ví moc dobře: "Náš soupeř byl dnes lepší, my jsme měli ale štěstí a vyhráli jsme."
V prvním poločase opravdu mužstvo z jihu Čech nepodávalo vůbec dobrý výkon a přetížená obrana si často pomáhala dlouhými odkopy, se kterými útočníci nedokázali nic udělat. "Vždycky si před zápasem řekneme, co budeme hrát. Když ale nastoupíme na hřiště, tak hrajeme úplně jinak," vysvětloval důvod neefektivního fotbalu David Lafata. První branku zápasu vstřelil v úvodní čtvrthodině kanonýr Siegl – Dynamo mělo tedy ještě spoustu času s výsledkem něco udělat. Vyrovnání ale přišlo až ve 45. minutě, kdy se k pokutovému kopu za faul na Chlebka postavil právě David Lafata. "Na penaltu byl určený Marek Kulič, já jsem si ale věřil a Marek mi řekl, že na to mám jít. Byl jsem moc rád, že mi to tam spadlo," popsal svojí první branku, která znamenala další zápis do historie Dynama České Budějovice.

Ve druhém poločase se domácím podařilo vstřelit druhou branku a Jihočeši museli opět dohánět. Dlouho se nemohli ale prosadit a zdálo se, že si Plzeň vítězství pohlídá. V závěrných deseti minutách ale přišla ze strany Dynama doslova smršť. "U druhé branky Vlado Pončák krásně načechral balon do vápna, kde jsem nikým neatakován neměl problém zakončit," popsal svou druhou trefu v zápase David Lafata. "Této branky si cením nejvíce, protože byla hlavou a také proto, že znamenala vyrovnání," podotkl ještě třetí nejlepší střelec letošního ligového ročníku.

Deset minut před koncem byl tedy stav nerozhodný 2:2. To ještě ale zdaleka nebyl konec. O čtyři minuty později se zrodila třetí branka Jihočechů a opět se o ní postaral David Lafata. "Při třetí brance udělal brankář Ticháček hrubou chybu, když mu jeho výkop vystihl Maty (Aleš Matoušek pozn. redakce). Pak jsme šli dva sami na brankáře a já zakončoval do prázdné branky," popsal svůj třetí zápis do střelecké listiny. Při první části rozhovoru, který byl přerušen vítězným rykem fotbalistů Dynama, ještě David „cenu“ hattricku pro klubovou pokladnu nevěděl. Při svém návratu už s úsměvem pokřikoval: "Tak to mám za 5000,- Určitě ale ze hattrick zaplatím rád, vždyť to byl přece můj první ligový hattrick!"

"Naším cílem je udržet se v horní polovině tabulky. Myslím, že díky dnešní výhře se nám to může podařit," poznamenal úplně na závěr šťastný střelec David Lafata.

Na tiskové konferenci dostal první slovo Pavel Tobiáš. "Dnes bylo k vidění velmi zajímavé utkání. Diváci viděli šest branek, my dali o dva více než náš soupeř, a proto jsme se štěstím vyhráli." Kouč Jihočechů také viděl, že se výhra tvořila velmi těžko: " Celý týden jsem svoje hráče upozorňoval, že nás čeká těžký soupeř. Viděl jsem tady zápas s Opavou a viděl jsem výborný výkon domácích. Ti hráli moc dobře i dnes, štěstí jim ale nepřálo." Lodivod domácího týmu František Cipro byl k výkonu svého mužstva velmi kritický: "Dostáváme hloupé góly. Je až neuvěřitelné, že jsme vedli ještě v 81. minutě 2:1 a nakonec jsme prohráli 2:4. Druhé a třetí brance v naší síti předcházely neuvěřitelné chyby v obraně, a proto se na svůj tým moc zlobím."

V prvním poločase viděl trenér Tobiáš velmi silného soupeře. "Plzeň hrála velmi dobře nátlakově a kombinačně. Jen těžko jsme se proti ní prosazovali. Důležité bylo vyrovnání, které přišlo těsně před koncem prvního poločasu," hodnotil Tobiáš výkon soupeře. O sestupu Plzně do druhé ligy rozhodovaly jiné zápasy, přesto ale kouč Dynama nechápe, jak je možné, že sestupuje právě Plzeň: " Letošní liga nemá slabého soupeře, z ligy sestupuje tým, který do první ligy patří. V Plzni je mnoho zkušených a kvalitních fotbalistů, ale fotbal se hraje na vítězství a ty našemu dnešnímu soupeři chybí. Je mi moc líto, že sestupuje právě Plzeň."

Na dotaz, zda je možné, aby se Plzeň opět po roce vrátila do první ligy, hledal trenér Cipro odpověď jen velmi těžko: " Nedokáži to říct, záležet bude na mnoha faktorech, v týmu může dojít k velkým hráčským změnám. Je pravda, že jsou zde mladí ambiciózní hráči, jako je například Vaněček, který dostal dnes svojí první ligovou šanci… Plzeň to ale bude mít velmi těžké."

Spokojenějším byl tedy po právu Pavel Tobiáš, i za nepříznivého stavu 1:2 svému týmu věřil: "Minimálně ve vyrovnání jsem věřil, na hřišti jsme měli v závěru tři útočníky, střídající Matoušek a Smíšek hru pořádně oživili. V to, že bychom měli vyhrát, jsem ale příliš nevěřil." Na výkon Davida Lafaty je náležitě pyšný: "Láfík je náš nejlepší hráč. Vždycky se mu ale dařilo jenom doma, vždyť venku dal všehovšudy jednu branku proti Brnu. Teď dal ale hattrick a to nám moc pomohlo. Je pravda, že se nám v posledních zápasech venku moc nedařilo, je nutné ale podotknout, že jsme v tabulce zápasů venku na šestém místě a to svědčí o dobré práci i na hřištích soupeře."